Advert
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. CHP Kadın Kolları Başkanlığı için yarış kızışıyor!

CHP Kadın Kolları Başkanlığı için yarış kızışıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SOLMEDYA – CHP Kadın Kolları Başkanlığı için yarış kızışıyor! 4 Ağustos 2024’te yapılacak olan 15. Olağan Kurultay’da beş aday yarışacak12. Adaylar arasında mevcut Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Kadın Kolları MYK üyesi Merve Kır, aktivist Birsen Temir Saraç, eğitimci Birsen Bayar ve milletvekili Asu Kaya bulunuyor.

Solmedya olarak Kadın Kurultay delegelerinin adayları doğru tanımasını ona göre değerlendirme yapıları için kısaca adayları tanıtalım istedik. 

Araştırmalarımıza göre kadın hareketini ileriye taşıyacağına kimsenin adayı olmadan, özgür iradeleri ile Birsen Bayar ve Birsen Temir Saraç hanımlar adaylıklarını açıklamış durumda.  Önerimiz  bu iki adayın birleşerek  güçlü bir devrimci  kadın hareketini oluşturur ve partimizin demokrasi şekillenmesine katkı sunarlar.

Bu seçimde hangi adayın kazanmasını umuyorsunuz?

CHP Kadın Kolları, cumhuriyetimize, ülkemize, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak adına, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktadır. 4 Ağustos 2024 Pazar günü CHP Kadın Kollarının 15. Kurultayı yapılacaktır. Bu kurultayda genel başkanlık için şimdiye kadar beş kadın, adaylığını açıklamıştır.

 

Kadın kolları genel başkanı Aylin Nazlıaka yeniden aday olmuştur. Nazlıaka, partinin Genel Başkan yardımcısı sıfatının yanında gölge kadın bakanıdır. 2015 yılında Atatürk fotoğrafının indirilmesi olayından sonra CHP’den ihraç edilen Aylin Nazlıaka, 2019 yılında af edilerek partiye dönmüştür. Partideki üst seviyeye getirilmesi ise bilinmezliğini korumaktadır.

 

Diğer aday Birsen Bayar, öğretmenlikte ve idarecilikte kazandığı deneyimi, kadın kollarına aktarmak istemektedir. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Ağrı-Hamur’dan belediye başkanı adayı olan, eğitimci ve yazar kimliğiyle öne çıkan Birsen Bayar, siyasette kadınların güçlenmesi ve katılımın artırılması konularında çalışmalar yapmaktadır.

 

Diğer aday Asu Kaya Gedik, Osmaniye milletvekilidir ve seçime dört gün kala ancak bugün adaylığını açıklamıştır. Bir milletvekilinin Kadın Kolları Genel Başkanı olması, bir koltukta iki karpuz taşımaya benzer ki, aynı durum mevcut kadın kolları genel başkanı için de geçerlidir.

 

Diğer aday Merve Kır, kadın kolları genel başkan yardımcısıdır. Genel başkanlığa aday olmasını Malatya milletvekili Veli Ağbaba ve arkadaşlarının desteklediği bilinmektedir. Doğal olarak Veli Ağbaba denince akıllara geçtiğimiz Mart ayında bir CHP milletvekilinin odasında 250.000 dolar bulunması olayı gelmektedir. İlgili milletvekillerinin başvurusu üzerine TBMM Genel Sekreterliği iddiaları incelemeye başlamış ancak henüz sonuç alınamamıştır.

 

Diğer aday Birsen Temir Saraç ise, çeşitli partilerdeki deneyimleriyle ilginç bir kişilik yapısı ortaya koymaktadır. 2007 yılında Mehmet Ağar’ın genel başkanı olduğu Demokrat Parti’den Ankara milletvekili adayı oldu. 2010 yılında Alevi Kadınlar Birliği adlı örgütü kurup, başkanlığını yaptı. 2010 yılında Ziya Halis’in genel başkanı olduğu etnik ve mezhepsel bir parti olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin kurucusu oldu. 2011 yılında CHP Çorum Milletvekili aday adayı oldu. 2013 yılında Anadolu Kadın Hareketi başkanı oldu. 7 Haziran 2015 tarihinde CHP Ankara milletvekili adayı oldu. 1 Kasım 2015 tarihinde HDP Aydın milletvekili geçici aday listesinde yer aldı. 13 Şubat 2016 tarihinde CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığına aday oldu. Temmuz 2021 tarihinde Balıkesir ili Edremit ilçesi Kent Konseyi başkanı seçildi. Demokrat Partiden başlayıp çeşitli siyasi, etnik, mezhepsel örgütlenmeler içinde bulunması, CHP parti siyaseti için düzgün yol çizemediğini ve yol alamadığını göstermektedir. Bencil, benmerkezci, hırslı siyaset hüsran yaratmaktadır.

 

Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü toplumumuzda ve siyasi partilerde, kadın örgütlenmelerini bağımsız ve özgür kişilikli yürütmek söz konusu olamamaktadır. Parti içinde bilinen bazı çıkar gruplarının parti içindeki geleceğini devam ettirmek için kadın hareketini ve örgütlenmesini kendileri için yönlendirmeye çalıştıkları görülmektedir. Bazı adayların CHP genel merkezi ve belediyeler tarafından desteklendiği bilinmektedir; bu da adil seçimlere gölge düşürmektedir. Liyakat, emek, bilgi ve vefa gibi ölçütlerin bir kenara itilmesi sonucunda yeteneksiz bir yönetimin oluşması kaçınılmaz olur. Parti içi demokrasi ile parti içi ahlak birlikte üstün tutulmalı ki, topluma güven verilebilsin ve sorumluluk içinde sorunlar çözülsün. Bu yüzden Kadın Kolları Kurultayının adil ve demokratik şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Kaynak: azimvekararnet/ Suay Karaman

CHP Kadın Kolları Başkanlığı için yarış kızışıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin