Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, sanıkların akıl almaz şekilde uyguladıkları taktik ve yöntemlerle Ağrı’nın merkezi ile Patnos, Taşlıçay, Hamur, Tutak ve Eleşkirt ilçelerinde onlarca vatandaşı mağdur ettikleri anlatıldı.
İddianameye göre, sanıklar tuzağa düşürdükleri mağdurlara önce birkaç tane gerçek sikke altın verip kuyumculara test ettirdi. Bu şekilde güven sağlayan dolandırıcılar, ikinci aşamada “Dikkat çekmemek için altınları ahırda saklıyoruz. Gidip getirelim” diyerek sahte altınları aldılar. Dönüş yoluna geçtikleri sırada ise yol güzergâhındaki jandarma karakoluna kendilerini ihbar edip yakalattılar.
TARİHİ ESER OLMADIĞI İÇİN SUÇ OLUŞMUYOR
Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, dolandırıcılığın püf noktası da burada devreye girdi. Altınlar sahte olup tarihi eser niteliği taşımadığı için 2863 sayılı kanuna muhalefetin yasal unsurları oluşmadığından haklarında takipsizlik kararı verilen sanıklar, bu yöntemle 21 kez dolandırıcılık yaptı. Onlarca kişiden yaklaşık 4.5 milyon liralık haksız kazanç sağladılar.
HER AŞAMADA DOLANDIRDILAR
Dolandırıcıların kurdukları tuzak bununla da bitmedi. Dolandırıcılar, yakalandıklarında suçu üstlendikleri için mağdurların güvenini daha çok kazandı. Mağdurlar altınların sahte olduğunu bile anlamadan ikinci kez dolandırılmak için sanıklarla yeniden işbirliğine gitti.
TELEFON DİNLEME KAYITLARIYLA TESPİT EDİLDİLER
Olayın ortaya çıkarılmasından sonra telefonları dinlenen sanıkların telefon görüşmelerinde sahte altınlarla yolculuk yaparken karakollardaki askerlerin kendilerini yakalayıp altınlara el koyması halinde askeri personele her geçiş için 15 bin lira ödeme yapacakları taahhüdünde bulundukları belirlendi.
Ayrıca sanıkların, anlaşmalı olarak yol kontrollerinde kendilerini yakalattıktan sonra satış yapacakları mağdurlara “Zaten suçu biz üstlendik, hem altınlar gitti, hem de gözaltına alındık. Bizim de zararımız büyük” diyerek paralarına el koydukları tespit edildi.
33 BİN SAHTE SİKKE
Sanıkların bu yöntemleri uygularken İran, Suriye, Irak uyruklu kişiler adına açtırdıkları telefon hatlarını kullandıkları ve sık sık numara değiştirdikleri belirlendi. Ele geçirilen 33 bin 484 sikke altının Kars Müze Müdürlünde yapılan test sonucunda tümünün sahte olduğu anlaşıldı. Para kaptıran ve zararlarının giderilmesini isteyen mağdurların sanıklar tarafından silahla tehdit edildikleri bildirildi.