Advert Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 14 Şubat

14 Şubat

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

14 Şubat genel olarak romantik aşkların kutlandığı bir gün olarak akıllarda ise de,

Tüm dünyada aşk ve romatizmin kutlandığı özel günlerden biri olan 14 Şubat kimilerine göre ticari kazancının derdinde olan piyasa ekonomisi aktörlerinin işine yarayan bir araç sadece.

Tarihte;

14 Şubat Sevgililer Günü, Roma’da kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi, böylelikle sağlık ve bereketi serbest bırakmayı amaçlayan, 13 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar kutlanan çok eski bir festivaldir.

Romalılar bu günde, iki erkek keçi ve bir köpek kurban etmek için Lupercal’da toplanırlardı. Kanları akıtılan hayvanlardan keçiler doğurganlık için, köpek ise günahlardan arınmak için kesilirdi.

Tören bittikten sonra rahipler, keçi derisini şeritler halinde keser ve kurbanın kanına batırırlardı. Daha sonra kanlı deri parçalarıyla hamile kalma olasılığı olan Romalı kadınları  kırbaçlarlardı.

yüzyılın sonunda Papa I. Gelasius, 14 Şubat’ı Aziz Valentine’in onuruna Sevgililer Günü olarak ilan etti.

Bazıları Sevgililer Gününün, Şubat ayının ortasında Aziz Valentine’nin öldüğü veya gömüldüğü günü anmak için kutladığını iddia ediyor. Bir diğer grup ise Hristiyan kilisesinin, Şubat ayının ortasında kutlanan bir Pagan festivali olan Lupercalia’yı Hristiyanlaştırmak için o günün yerine Aziz Valentine Günü kutlamasını getirdiğini iddia ediyor. Şubat ayının 15’inde kutlanan Lupercalia, Roma tarım tanrısı olan Faunus, bunun yanı sıra Roma’nın kurucuları Romulus ve Remus adına düzenlenen bir verimlilik festivali.

Günün devamında, efsaneye göre, şehirdeki bütün genç kadınlar isimlerini büyük bir kabın içerisine atarlar. Şehrin bekar erkekleri buradan bir isim çeker ve yıl boyunca ismini çektiği kadınla eş olur.Devamında evlendikleri söylenir.

Orta Çağ boyunca Fransa ve İngiltere’de 14 Şubat’ın kuşların çiftleşme döneminin başlangıcı olduğuna inanıldı. Bu inanış da Şubat ayının ortasındaki Aziz Valentine gününün romantizm günü olarak pekişmesine katkı sağladı.

Sevgililer Günü hakkındaki ikinci bir hikaye de şu şekilde; 496 yılına gelindiğinde Papa Gelasius Roma’da kutlanmakta olan Lupercus Festivali’ni yasaklar. Bir pagan festivali olan Lupercus’ta kadınlar ve erkekler kura ile eşleşir

Bu günde sevgiliye kart gönderme adeti de yayıldı. Bugüne kalan en eski Valentine kartı, Orleans Dükü IX. Charles2in (1550-1574) Londra Kulesi’nde hapis olan karısına gönderdiği karttır.

Sevgililer gününün tarihçesi 3. yüzyılda Aziz Valentine’nin gizlice kıydığı nikahlara dayanıyor. M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II, ordusunu güçlendirmek için genç erkeklerin evlenmesini yasaklamıştır. Rivayete göre bu yasağa karşı gelen Aziz Valentine, gizli nikahlar düzenleyerek gençleri evlendirmeye devam etmiştir. İhanetin karşılığını canıyla ödeyen Aziz Valentine M.S. 270 yılında 14 Şubat’ta idam edilmiştir. Bu nedenle her yıl 14 Şubat’ta Sevgililer günü kutlanmaktadır.

Sevgililer Günü yıllardır kutlanıyor. Sevgililer Günü’nde insanlar bir başkasına duydukları sevgiyi, kartlar, çiçekler ya da hediyeler yoluyla göstermeye çalışıyorlar
İlk rivayete göre; Sevgililer Günü’nün kökeni Roma dönemine kadar dayanıyor.
270 yılında Roma İmparatoru II. Claudius işe yaramadığını gerekçe göstererek evliliği yasaklar.
Bunun ardından ise yasağa uymayan Interamma piskoposu Valentin iki genci evlendirme suçuyla yakalanır ve 24 Şubat 270’te idam edilir.
14 Şubat günü kutlanan özel bir gündür. Kökeni, Roma tarihine dayanan bu özel gün , Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında “Valentine” kelimesi kullanılmaktadır. Bu romantizm günü, toplumda sevgililerin hediyeleştiği ve sevgilisi olmayanların hoşlandıkları kişilere kartlar gönderdiği bir gün olarak hala devam etmektedir.

14 Şubat
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin