Getting your Trinity Audio player ready...
|
Yüksek lisans öğrencisi olan avukat Bilge Doğru, Wikipedia’nın kapatılması nedeniyle “bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığı” gerekçesiyle açtığı davanın kabul edilmesinin ardından 277 gündür kapalı olan OdaTV’ye erişemediği için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) hakkında yeni bir tazminat davası açtı. Doğru’nun avukatı Acun Papakçı, OdaTV’yi uygulanan sansürün kaldırılmasını istedi.
Bilge Doğru, Wikipedia’ya 3 yıl boyunca uygulanan idari tedbir nedeniyle “bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığını” gerekçe göstererek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) hakkında tazminat davası açmıştı. Ankara 12. İdare Mahkemesi “menfaat bağının bulunmadığı” gerekçesiyle davayı reddetmişti. Fakat bölge idare mahkemesi bu kararı bozarak “Bilgiye ulaşma hakkı” ihlal edilirse zarar doğabilir ve Bilgi Teknolojileri Kurumu da bunun muhatabıdır” demişti.
Geçen ocak ayında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararınının açıklanmasının ardından Wikipedia kullanıma açılmıştı. Bilge Doğu, bölge idare mahkemesinin Wikipedia davasını kabul edilebilir bulmasının ardından bu kez OdaTV’ye erişemediği için mağduriyet yaşadığını gerekçe göstererek BTK hakkında Ankara 17. İdare Mahkemesi’ne manevi tazminat davası açtı.
‘SANSÜRÜN DİK ÂLÂSI’
Dava açmalarının gerekçesinin anlatan Doğru’nun avukatı Acun Papakçı günümüzde bilgiye ulaşmanın suya, yemeğe, tedaviye ulaşmak gibi temel bir hak olduğunu dile getirerek bunu engelleyen her türlü idari işlemin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. Papakçı, BTK’nin bir kararı ile Oda, TV’nin internet sitesinin tümüne erişim engellendiğini belirterek “Sansürün dik âlâsı olan bu karar kamuoyunda o kadar eleştirilmiştir ki kanun koyucu 2020’nin temmuz ayında bir sitenin tamamen engellenemeyeceğini, sadece sayılan konularda bir yayın yapılması durumunda bu yayının engellenmesine veya çıkarılmasına karar verileceğini düzenlemiştir.
Buna rağmen OdaTV hakkındaki engelleme kararı aradan geçen 4 aya yakın süre kaldırılmamış ve site hakkında sansür uygulanmaya devam edilmiştir. BTK’nin kararı, kurumun yetkili olmadığı bir konuda aldığı ve fiilen uygulanan bir yasak haline dönüşmüştür. Bilgiye ulaşmanın önündeki keyfi ve kanunsuz engellerin kaldırılması ve bir daha bu engellerin konmasının önlenmesidir” dedi.