“İktidar ve zenginlik birbirinden ayrı olamaz, parayla iktidar hırsını tatmin etmenin kronik tehlikesi de, bu işte amaca ulaşmak için bütün yolların, yapılabilecek her şeyin mübah olmasıdır”. Cengiz Aytmatov
6 harfli bir kelimedir tatmin. Sözlüğümüze göre, “İstenilen bir şeyin gerçekleşmesini sağlama, gönül doygunluğuna erme, doyum, cinsel istekleri giderme doygunluk, doyurma, giderme, rahatlama, ödeme, yerine getirmedir”.
Eski kaynaklarda ise, “sakinleştirme, rahatlatma anlamlarına gelmektedir. Hoşnut olmayı getirir. Huzurlu olma, içinin rahatlamasıdır. Zihinsel bir süreçtir. Algı yönetiminin alanına girmektedir.
Dengeli ve sürdürülebilir bir duygu durumudur. Kişinin yaşamına anlam katmasına da yardımcı olacak doğru kararlara da teşvik edebilmektedir. Ayrıca, yiyin durmadan yiyini de hatırlatır.
Kendini bilenlerin yaşayıp yeterlilik haline geçtiği, Kendini bilmeyenlerin ise doğal olarak yaşamayıp geçiştirmek zorunda oldukları ruh halidir. Tarihte de kendi arzularını tatmin derdinde olan kadın ne kadar istenmiyorsa hükümdarını mutlu eden kadın da o kadar yüceltilmektedir.
Tarih sadece bir tatmin aracına indirgenirse peşinden milliyetçilik ve hamaseti de getirir. Büyüklük, ihtişam ve güç kutsal değerler halini alır. Tarihle sadece tatmin olma çabası da yaşadığı anda isteklerini alamayan, bu sebeple kendisini güçsüz hisseden insanların da tercihi olmaktadır.
Yaşamda ise şu soru da sorulur Tatmin oldunuz mu? cevabı ise sizdedir. Özellikle de reklamlarda karşımıza çıkan durum, arzularımızı tatmin etmenin bir hak olması ya da vereceği hazdan öte bir ödeve, zorunluluğa dönüşmesidir.
Tatmini ertelenen arzuların vereceği haz da çok daha güçlü olabilmektedir. Dinler tarafından da günah olarak nitelendirilen yasaklanan arzuların tatmini, daha bir cazip hale gelir ve içsel çatışmaların kaynağını oluşturmaktadır.
Seks denince de akıllara fiziksel tatmini de getirir. Cinsel tatmin ise, genellikle cinsel istek hissettiğinizde başlar. Yakınlığı içermektedir. Örneğin birbirine dokunma, uyarılma gibi.
Tatmin duygusunun yönetilmesi , daha duyarlı ve olumlu bir yaşam biçimine katkı sağlamalıdır. Dışa dönüklüğü ve bir amaç edinmeyi getirmelidir.
Özgür Karakaya