Kökeni Fransızca dan gelmektedir… Sözlüğümüze göre: Yeniden gözden geçirmek ve düzeltmek anlamındadır. Alana ve konuya bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kelime taşıdığı anlamıyla değerlendirilmelidir.
Kavramları da bıçağa benzetmek mümkündür. Yararlı bir gereçte olabilir, zararlı bir alet de… Yerme ve sapmayı da getirir. İtham etmeyi de içeresinde barındırır.
Eğer mevcut olan sistemde reformları hedefleyen yönelim, yeni bir toplum düzenine dair kökten değişim hedefinin önüne geçerse, bu amaç tümden gözden kaçırılarak, sınıflar arasında uzlaşmayı esas alır , sınıf mücadelesinin de önüne geçer.
Bu da revizyonizmin ideolojik anlam da değerlendirilmesini getirir. Tarihsel olgulardaki değişikliklere atıfta bulunması da akla uygunluk görünümü vermektedir. Ortaya çıkan yeni tarihsel durumlara uyumu da getirir.
Kökten değişim stratejilerinden vazgeçmedir. Politik eylem kategorilerinin tasfiyesine uzanır. (Emeğin mücadelesi, emekçi sınıfının tarihsel misyonu vb). Kolaycılığı, değişenin peşinden sürüklenmeyi de getirir
Politik ekonomiye antropolojik yorumun da yapılmasıdır. Objektifliğin yerini sübjektifliğe bırakmasıdır. Ekonomik koşulların ve sınıf bilinci oluşumunun göz ardı edilmesidir.
Siyasi eylemde ise kendiliğindencilik olarak yer bulur. Yaydığı ise karamsarlık ve güvensizliktir. Ortaya çıkan yeni olgu ve olayların gözetilmesi değildir, aksine, öze ilişkin değiştirilemez özelliklerin göz ardı edilmesidir.
Sık sık bir ütopya söyleminin arkasına saklanır. Sosyalizme geçiş sürecinde, Komünizmin aleyhinde yorumları da getirir. Kapitalizmin de geri geldiğini de ileri sürer. Onun politikasına yardımcı olan fırsatçı bir stratejiye dönüşür.
Emek hareketini de zaafa uğratarak durdurmak onun esas işlevidir. Politik etkeni de tek etken olarak görür. Ve sadece iktidar olarak değerlendirir. Bu nedenle geriye dönüşe direnen unsurları hiç dikkate almaz.
Üçünçü yolu programlaştırmak revizyonizme yol açar. Bununla birlikte faşizmin radikal ve totaliter yönlerini yumuşatarak, Faşizmin milliyetçilik, otoriterlik ve militarizm gibi temel ilkelerini kabul ederek, ancak bunları daha ılımlı bir şekilde uygulama da savunulur.
Yapılan muhalefette de sistem içidir ;aksine sistem karşıtı da değildir. Doğru bilgilere ulaşma çabası da revizyonizme karşı mücadeledir. Ne yapacağını bilmeyi, yürüyeceği yolu çizmeyi,engelleri kestirmekte gereklidir.
Teoriyi pratikten ayırmayı da getirir. Lenin’in “devrimci teori olmadan devrimci pratik olmaz” sözünü akıllara getirir ve ideolojik mücadelenin gerekliliği de önem kazanır.
Özgür Karakaya
…