Kitap en iyi arkadaş
Bana neyi sorsam söyler.
Ne anlatsa en sonunda
Çalış, iyi, doğru ol der.
Fazıl Hüsnü Dağlarca
Kitaplar sessiz ve uzun soluklu dostluklarıyla birlikte sevgi ve bilgi pınarlarımızdır. Sırdaş olur bizlere. Her kitap ayrı bir yaşamın bir parçasıdır.
Kişiye kendi yaşamın yanında başka yaşamlara bakabilmesini sağlayarak, algıyı anlamayı beslemektedir.
Hayallerin dile getirildiği arena ve hayal kurabilmeyi de cesaretlendirir kitaplar… Yazarın beyninin içini gösteren gözlüktür. Bazı durumlarda suç unsuru teşkil edebilen düşünce göstergesidir.
Bir suç unsuru olarak tespit edildiğinde kara sayfaların arasında hapsolabilir ya da toplatılabilir burada suçu yazarda aramamalı farklı renk ya da dünyalara kapalı olan anlayışta aramamız gerekir.
Kitaplar aydınlanmanın bahçesi yobazın mezarı aymazın hücresi olur. İnsan beynin çalışmasını sağlayan yakıttır. İnsan okumakla kavramları betimleme yeniden yaratma şansını yakalaması mümkün olur.
Kitap okuma zevki insanın ruhunu okşar. Ruhsal yapının bilgi zenginliği okumak ile gerçekleşir.
Aklın ışığı olur karanlığı deler gibi tan yerini ağrıtır. Farklı dünyalara açılan bir kapıdır. Bakış açısındaki kapıların açılımlarını da değiştirebilen, gerçekle daha fazla örtüşmeyi sağlayan sayfalar bütünüdür kitaplar…
Düşünen insanları yaratır. Goethe “Okumayı öğrenmek sanatların en güçlü olanıdır” demişti.
İnsana düşünce zenginliği kendisini daha iyi ifade etmesini sağlar. Güzel konuşma akışı edinmesinde etkilidir. Bilgisiz toplumdan kurtulmanın yolu kişilerin nitelikli olmasından geçmektedir.
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com