Advert
Özgür KARAKAYA
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Gin (Cin)

Gin (Cin)

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Hollandalı kimyager franciscus de la boe sylvius’un 16. yüzyılda geliştirdiği ve çavdardan yapılan zihin açıcı ilacın tarihsel süreç içerisinde dönüştüğü genever ya da gin (cin) olarak da bilinen içkidir.

Hollandalı denizcilerin de çok içtiği bir içkiydi. 1800’lü yıllardan günümüze, en büyük üreticilerinden ve ithalatçıların üretiminin artmasıyla birlikte kısa sürede İngiltere’nin “yerli ve milli içki”lerinden biri oldu. Londra’da yaklaşık 7000 gin (cin) satan dükkân vardı. Küçük üreticilerin teşvik edilmesi Londra’ya göçün artmasına neden olmuştu.

Gelişen ticaret ve kapitalizm parayı tek değer haline getirmiş ve her şeyi satılabilir metaya dönüştürdü. Kentteki en fakir kimsenin bile yarım penny’ye sarhoş olmasını sağlıyordu. Ama sadece işçiler ve fakirler tarafından değil, aristokratlar tarafından da çok tüketilmekteydi.

Türkiye’de 1945-46 yıllarında Mecidiyeköy likör fabrikasında yapılmaya başlanmıştır. Bursa Uludağ ilçesinde bolca yetişen siyah meyveli ardıç, melek otu ve şerbetçi otu tohumu kullanılır. Bunlar değirmende öğütülmektedir.

Alkol derecesi de 40 – 47 arasındadır. En bilinen markaları: Beefeater, Bombay,Tangueray, Gordonstur.

Kokteyllerin ana içkisi olarak da tanınır, sek olarak ya da buz eklenerek de içilebilmektedir. En fazla tüketilme şekli Gin Tonik ve Gin Sodadır. Bir dilim limon ile, tonik ya da soda eklenerek de servis edilir. Genelde yemek öncesi ön içki olarak alınır.

Sosyal yaşamda da ağırlığı vardır. Gin (Cin) çarpması tanımı ise içimi kolay ancak sert içki oldugunu anlatır. Ona mazotta denilmektedir.

Fıkralar da yerini de alır: Sarhoşun biri yolda yürüyormuş yolda bir şişe görmüş ve tekmelemiş şişiden cin cıkmış dile benden ne dilersen demiş Sarhoş: Özür dilerim abi bi daha olmaz.

Sağlık yönden bakılırsa gut, romatizma, böbrek hastalıklarında kesin iyileştirici olarak tıbbi amaçla da kullanılmıştır. O dünyaya gözünü, bir içki olarak değil de ilaç olarak açandır.

Üst sindirim sisteminde bıraktığı mükemmel sıcaklığıyla çok uzak yabancı ülkelerin hayallerine daldırır. İçimi ve muhabbeti ise bir başkadır.

 

Özgür Karakaya

ozgur694@hotmail.com

Gin (Cin)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin