Advert
Orhan UZEL
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Yazarlar
  4. Tüzük ve Kurultay Yönetmeliği Değişiklik Önerileri

Tüzük ve Kurultay Yönetmeliği Değişiklik Önerileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
CHP de kurultay çalışmaları başladı, tüzük değişiklikleri de konuşuluyor! CHP’nin 2018 Tüzük kurultayı öncesi hazırlamış olduğum ve genel merkezimize göndermiş olduğum değişiklik önerileri…
 
TÜZÜK DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ

Parti Tüzüğümüz 10 bölüm 87 madde ve 138 sayfadır.

İKİNCİ BÖLÜM

ÜYELİK (Madde 6-22)

Madde-7 B) Parti Üyelerinin Hakları

7 B’ye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

g) Parti Tarihi, Parti ideolojisi, Parti Programı, Tüzük ve Yönetmelikler konusunda parti okulunda eğitim almak mecburidir.

h) Eğitim alan, aidat ödeyen, ilçe ve il örgütlerinde parti çalışmalarına bilfiil katılan üyeler, parti organlarına aday olabilir ve parti içi seçimlerde oy kullanabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ÖRGÜT VE YÖNETİM BİRİMLERİ (Madde 23-45)

Madde-39 ikinci fıkrada değişiklik.

Genel Başkan, merkez Yönetim Kurulu’nun başkanıdır. Tüzük gereği görevlendirilecek olan MYK Üyeleri, Parti Meclisi toplantısında gizli oyla, Genel Sekreter ise doğrudan seçilir.

 
Madde-39 Beşinci ve Altıncı fıkrada değişiklik.
 
Beşinci fıkrada Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Genel Başkan tarafından değiştirilebileceği gibi, cümlesi kaldırılmıştır. 
Altıncı fıkra kaldırılmıştır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

PARTİ ADAYLARININ BELİRLENMESİ (Madde 58-62)

C Yöntemlerin uygulanması:

4.maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 
4 a) TBMM üyeliği için adaylarının belirlenmesi: Adayların belirlenmesinde devletin resmi kurumlarının açıkladığı nüfus verileri esas alınır. En son sayıma göre; 40 il beş yüz binden az, 22 il beş yüz bin ila bir milyon arası, 19 il bir milyondan fazladır.

4 b) İl nüfusu 500.000’e kadar olan iller: Adaylar, seçim çevrelerinde üyelik koşullarını yerine getiren, partiye yazılı üyelerin oy kullandığı “önseçim” ile belirlenir.

4 c) İl nüfusu 500.000-1.000.000’a kadar olan iller: Adaylar, seçim çevresindeki ilçelerin, seçilmiş ilçe ve il kongre delegeleri ile önseçmenlerin oy kullandığı “genişletilmiş aday yoklaması” ile belirlenir.

4 e) İl nüfusu 1.000.000’dan fazla olan iller: Adaylar seçim çevresindeki ilçelerin, seçilmiş ilçe ve il kongre delegelerinin oy kullandığı “basit aday yoklaması” ile belirlenir.

4 f) Milletvekili Adaylarının belirlenmesinde Parti Meclisi 2820 sayılı SPK doğrultusunda %5 kontenjan kullanır. Adayların belirlenmesinde uygulanacak olan; önseçim, genişletilmiş aday yoklaması ve basit aday yoklaması, seçim kurullarının (yargı) yönetimi ve denetiminde yapılır.

YEREL SEÇİMLERDE ADAYLARIN BELİRLENMESİ (Madde-61)

61. maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

61 a) Büyükşehir Belediye Başkan Adayları: Adaylar büyükşehir metropol (anakent) sınırları içindeki ilçelerin, seçilmiş ilçe ve il kongre delegelerinin oy kullandığı “basit aday yoklaması” ile sıralanır. İlk 3’e giren aday adaylarından biri “Parti Meclisi” tarafından aday olarak belirlenir.

61 b) Belediye Başkan Adayları: Adaylar nüfusu 500.000’e kadar olan belde-ilçe ve illerde, üyelik koşullarını yerine getiren, partiye yazılı üyelerin oy kullandığı “önseçim” Nüfusu 500.000’den fazla olan belde-ilçe ve illerde, seçilmiş ilçe ve il kongre delegeleri ile önseçmenlerin oy kullandığı genişletilmiş aday yoklaması” ile belirlenir.

61 c) İl Genel Meclisi Üyeliği Adayları: İl Genel Meclisi seçim çevresi ilçe sınırlarıdır. Nüfusu 500.000’e kadar olan ilçelerde, üyelik koşullarını yerine getiren, partiye yazılı üyelerin oy kullandığı önseçim”. Nüfusu 500.000’den fazla olan yerlerde, seçilmiş ilçe ve il kongre delegeleri ile önseçmenlerin oy kullandığı genişletilmiş aday yoklaması” ile belirlenir.

61 d) Belediye Meclisi Üyeliği Adayları: Belediye Meclisi seçim çevresi belediye sınırlarıdır. Nüfusu 500.000’e kadar olan beldelerde, üyelik koşullarını yerine getiren, partiye yazılı üyelerin oy kullandığı önseçim”. Nüfusu 500.000’den fazla olan yerlerde seçilmiş ilçe ve il kongre delegeleri ile önseçmenlerin oy kullandığı genişletilmiş aday yoklaması” ile belirlenir.

61 e) Yerel Seçimler için tüm adayların belirlenmesinde Parti Meclisi 2820 sayılı SPK doğrultusunda %5 kontenjan kullanır. Adayların belirlenmesinde uygulanacak olan; önseçim, genişletilmiş aday yoklaması ve basit aday yoklaması, seçim kurullarının (yargı) yönetimi ve denetiminde yapılır.

 
Üye No ESK541708555751
Orhan Uzel
Mimar/Yazar

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ

YÖNETMELİKLERİN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASI

Madde-85 Tüzüğün öngördüğü Kurultay, TBMM Grup İç Yönetmeliği hariç, diğer yönetmelikler Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından hazırlanır ve Parti Meclisi (PM) tarafından onanarak yürürlüğe girer.

KURULTAY YÖNETMELİĞİ

BÖLÜM I

GENEL HÜKÜMLER

ÇAĞRI, GÜNDEM 7-

 
7. maddeye üç fıkra eklenmesi hakkında değişiklik.
7 a) Genel Başkanın Kurultay kararını duyurmasına müteakip 5 gün içinde, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu’na aday olan partililer MYK tarafından belirlenen bir ücreti Genel Sekreterliğe yatırır.

7 b) Adaylar A4 boyutundaki bir kağıdın 1/4’ünü geçmeyecek şekilde tanıtımlarını hazırlayarak Genel Sekreterliğe ulaştırır. Genel Sekreterlik bu tanıtımları; kongreden 15 gün önce il kongrelerinden seçilen toplam 1100 delege başta olmak üzere milletvekili, PM ve YDK Üyeleri ile Genel Başkan Adaylarına elektronik ortamda gönderir.

7 c) Kongre salonunda Genel Başkan Adayları hariç, hiç bir adayın afiş, fotoğraf, pankart vb. tanıtım materyali olamaz. Oy verme saatinde salonda delegeler ve görevlilerden başka kimse bulunamaz.

BÖLÜM II

SEÇİMLER

GENEL BAŞKAN SEÇİMİ

MADDE 17-

17. maddeye iki fıkra eklenmesi hakkında değişiklik.

17 a) Genel Başkan, arka arkaya yapılan (Cumhurbaşkanı, Milletvekili veya Yerel Genel Seçimler) iki seçimden herhangi birinde, partiyi birinci yapamadığı takdirde çekilmiş sayılır.

17 b) Genel Başkanın çekilmesi sonrası Siyasi partiler kanunu (SPK) ve Tüzük gereği olağanüstü Kurultay toplanır. Müstafi Genel Başkan olağanüstü toplantıda aday olamaz.

 

Üye No ESK541708555751                                     

Orhan Uzel
Mimar/Yazar
 
Muharrem Erkek 23.02.2018 (tarih) ve saat 17.02’de mail adresime yazdı…
Orhan Bey çok teşekkürler ilginize.
Değerlendirilmeye almak üzere önerilerinizi kaydettik.
saygılarımla…
 
Av. Muharrem ERKEK
CHP Genel Başkan Yardımcısı
Çanakkale Milletvekili

Tüzük ve Kurultay Yönetmeliği Değişiklik Önerileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin