Advert
Cezmi DOĞANER
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Yazarlar
  4. Yeni Adana Gazetesi ve Çetin Remzi Yüreğir

Yeni Adana Gazetesi ve Çetin Remzi Yüreğir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cezmi Doğaner

Adana’da 25 Aralık 1918 yılından 31 Temmuz 2023 kadar aralıksız yayınlandı.

“1918 yılında Fransız’ların Adana’yı işgal etmesinden 5 gün sonra, işgale karşı direnişin bayrağı olmak ve halka moral vermek için Ahmet Remzi Yüregir ve arkadaşları tarafından kuruldu.”

Yeni Adana Gazetesi, Kurtuluş Savaşın da Güney Cephesi’nde mücadeleyi başlatması, örgütlemesi ve savaşın kazanılmasında etkisi yadsınamaz boyuttadır.

Yeni Adana Gazetesi, hiç kimseyi ırkı, sosyal düzeyi veya inancı nedeniyle hor görüp rencide etmedi. Kişilerle uğraşmadı hiçbir zaman; iftira ve yalan haberden uzak, insanların kişiliklerini ve onurlarını rencide edici davranışlara, haberlere hiç yer vermedi.

Yeni Adana Gazetesi’nde genel ahlak kurallarının dışına çıkılmadı. Gazete özel amaç ve çıkarlara alet edilmedi, düşünce ve ifade özgürlüğü sınırlandırılmadı.

Yeni Adana Gazetesi, bir okul olmanın ötesinde bir Akademi görev ve işlevini yerine getirdi.  Cumhuriyet Aydınlığına giden yola ışık tutan devrimci bir fener oldu.

Gazetecilik mesleğinin saygınlığına gölge düşürmedi. Gazete bir şantaj mekanizmasına dönüştürülmedi. Şiddeti zorbalığı özendiren yayınlardan kaçınıp her türlü ayrımcı tutum ve davranışlara karşı durdu.

Adana’nın sesi ve Cumhuriyet’in hafızası olan Yeni Adana Gazetesi, ilkeli duruşu ve cesur kalemiyle her zaman haksızlıklara karşı mücadele etti. Adana’ya ve Türk basınına yaptığı katkılarla, Çetin Bey sevgi dolu kişiliği ve örnek yaşamıyla her zaman hatırlanacaktır. Saygı ve sevgiyle yad edilecek.

Çetin Remzi Yüreğir, Atatürk devrimlerinin, Cumhuriyet’in ve aydınlanma felsefenin yılmaz savaşçısı, alçakgönüllü, hümanist, hoşgörülü, aklın ve bilimin öncülüğüne inanan bir usta olarak tarihteki yerini alacak(tır).

Çetin Remzi Yüreğir, Atatürk devrimleri mayasıyla, vatan sevgisiyle yoğrulan dürüst, kararlı, ilkeli, evrensel insan hakları ve özgürlüklerine yürekten bağlı, gelecek kuşaklara örnek bir kişilik, özgür düşüncenin savunucusu… Yaşamında, yazılarında çağdaş uygarlığı, toplumsal adaleti, eşitliği, kardeşliği, barışı, insana saygıyı ve demokrasiyi temel kural olarak benimsedi, savundu.

Çalışkan, anlayışlı, zeki, üstün kavrama yeteneğine sahip üstat, kendi iç dünyasında büyük bir dinamizmle hareket etti. Gazeteye haber ve yazı yazanları teşvik etti. Gazete haber yazanlara incitmeden konuşma sırasında gazetenin ilkelerini uyulması gereken kuralları da anlattırdı.

O, tam Kalpaklı Kuva-yi Milliyeci…  Tarihin esiri değil, öğrencisi idi…

Çetin Remzi Yüreğir, babasının 1959’de ölümü üzerine gazetenin yönetimini ve başyazarlığını üstlendi ve bunu gazetenin yayın hayatına son verdiği 2023 olmalı yılına kadar 72 yıl süreyle devam ettirdi.

Yüreğir Ailesi, mevcut koşullarda 105 yıllık Yeni Adana Gazetesi’nin yayınını sürdürmenin artık imkânsız hale geldiği kararını aldıktan sonra; Millî Mücadelenin tanığı Yeni Adana Gazete ’si 31 Temmuz 2023’de son baskısını yaparak yayın hayatını noktaladı. Ardından Çetin Remzi Yüreğir de yaşama veda etti. 13 Temmuz Cumartesi günü son yolculuğuna uğurlandı.

Avrupa Sosyal Demokrat Hareketi Başkanı

Yeni Adana Gazetesi ve Çetin Remzi Yüreğir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin