Advert
Cezmi DOĞANER
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Yazarlar
  4. Ekolojik Demokrasi ve Sağlıklı Yaşam

Ekolojik Demokrasi ve Sağlıklı Yaşam

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cezmi Doğaner

İklim değişikliğinin etkileri dünyanın her yerinde yaşanıyor artık.  İklim krizinin önemli  sebeplerinden  biri de  çevrebilim  ile ekonomik  ilişkiler  arasındaki  olumsuz gelişmelerdir. Eskiden sınırsız diye bakılan doğal kaynaklar tükenmeye başladı. Bunların en başında hava ve su geliyor. Sorumsuzca alınan kararlar ve çılgınca tüketim yıkıcı etkilerini göstermeye başladı.

Çılgınca tüketmek ve çevreyi tahrip etmek yerine ahlakî düşünme ve dayanışma duyguları ile hareket etmeye başladı insanlar.

İnsanların sağlıklı bir çevrede yaşama sorunu sonuçta demokrasi sorunudur. “İnsanlar kendi geleceklerini kendileri şekillendirir.” deniliyor ama alınan kararlardan ve uygulamalardan insanların bilgisi yok maalesef!

Endüstrileşme, çarpık  kentleşme  ve  hızlı  nüfus  artışı doğal  dengeyi  olumsuz  etkilemektedir. İnsanın  yaşaması  için  mutlak  gerekli  üç  şey  vardır:
Nefes  almak  için  hava,
İçmek  için  su,
Yemek  için  hayvansal  ve  bitkisel  yiyeceklerden  oluşan besin.

Havanın  iyi  hava,  suyun  iyi  su,  besinlerin  ise  ve  kalori  ve  protein  bakımdan  zengin  olması  gerekir.
İnsan varlığının  ve  yaşamının  devamı için  olmazsa  olmaz  bu  önemli  üç  şeye  artık  sahip  değiliz. Bunlar ya  bozulmuşlar,  ya azalmışlar ya da kirletilmişler.

Daha  şimdiden su kaynaklarında, deniz kenarlarında  “İçmek  yasak”, “Denize girmek yasak” gibi  tabelalar  var.
Yakında  birçok yerde “Yaşamak  yasak”  yazan  tabelalar  göreceğiz  belki  de…

Evet, başta yeraltı sularına ve denizlere zehirli atıkların karışması dolayısıyla doğal denge bozuldu…

Çevrenin iyi yönetimi toprağın, suyun ve havanın temizlenmesi ve temiz tutulması anlamına gelir. Kalkınma özellikle düşük refah seviyesine sahip ülkeler için gereklidir, ancak aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki düşük refah seviyesi gösteren nüfus grupları için de gereklidir. İyi bir kalkınma politikası, dünya gelirinin ülkeler arasında ve her ülkenin milli gelirinin nüfus grupları arasında iyi bir şekilde dağıtılmasını gerektirir. Sürdürülebilirlik, davranışlarımız bunu etkilediği sürece gelecek nesillerin en azından aynı düzeyde refaha sahip olacağı anlamına gelir.

Dengesi bozulan doğa da orman, su, toprak ve bitki örtüsü  tekrar üretilemez ve yok olan yerine yeniden getirilemez.

TEKRAR ÜRETİLEMEZ

Ekonomide sadece üretilebilen değil, üretilemeyen ürünlerde vardır. Tekrar üretilebilen ürünler günlük yaşantımızı sürdürebilmek için tekrar tekrar yerine yenisi üretilen ürünlerdir. Tekrar üretilemez ürün ise yaşamımızdır. Bunları geçmiş bize sunar, yok edildiğinde yerine yenisi getirilemez, ancak korunur, muhafaza edilir ve aktarılır. Hemen hemen tüm kültürel ve yaşamsal ürünler bu kapsamdadır.

Bugünlerde tekrar üretilemez ürünler üretilebilen ürünlere feda ediliyor. Tekrar üretilebilen ürünlerde kar-zarar paraya çevriliyor. Oysa tekrar üretilemeyen ürünlerde böyle olmadığından kararlar kişilerin insafına kalmıştır.  Demokrasi eskiden beri ortodoks olmayan farklı düşünenler için fikirlerini, düşüncelerini karşılıklı açıklayabilecekleri platform olmuştur.

Bağımsız fikirler dışarıda bırakılıyor. Gençler sırt çeviriyor, değişik düşünenler sosyal tartışmalarını internet sayesinde bir platform olmadan da yapabiliyorlar.

Gerçek demokrasinin yerleşmesi için yokluğun, yoksulluğun, işsizliğin ortadan kaldırılması, yaşam alanlarının sağlıklı, çevrenin temiz olması gerekir.

Cezmi Doğaner
Avrupa Sosyal Demokrat Hareketi Başkanı

Ekolojik Demokrasi ve Sağlıklı Yaşam
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin