Gençlik ve Spor Bakanlığı 2024 Paris Olimpiyatları’na katılan sporcularımız için “Dünyanın her köşesinde sen hep en güzelsin…” demiş.
Bu tabii ki onur verici bir cümledir.
Ancak şampiyonluğun güçlü adayları Busenaz Sürmeli ile Mete Gazoz’a giydirilen kıyafetlere bakıldığında ise adeta 23 Nisan çocuk şenliklerine katılan sünnet çocuklarına benzer bir hava ile arz-ı endam etmiş gibi görünüyorlar.
Canlı yayında Uğur Dündar’ın sporcularımızın kıyafetleri ile ilgili “Olimpik gururumuz Busenaz Sürmeli ve Mete Gazoz’u ilk kez pijamalarıyla görüyorum…” şeklindeki talihsiz ifadesi ise bu görüşü onaylar nitelikte.
Öte yanda ise sosyal medyada yapılan yorumlarda, kıyafetlerin sporcu dinamizmi ve canlılığını yansıtmadığı ifade edilerek, “Bu kıyafetlere bakınca uykusu geliyor insanın. Vakko tasarım ekibi Türk takımını yataktan fırlatmış. Paris Olimpiyatlarına son anda yetişmiş konseptiyle tasarlanmış. bu nedir yahu?” gibi tepkiler yayınlandı.
Tokyo 2020’nin ardından yeniden Türkiye Milli Takımı sporcularının seyahat ve tören kıyafetlerini tasarlayan Vakko, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için özel(!) bir koleksiyon hazırlamış.
Yeni koleksiyonun sporun dinamik ruhunu, Türk bayrağı ve ev sahibi şehir Paris‘ten aldığı ilhamla buluşturduğu belirtilmiş.
Vakko tasarım ekibi tarafından milli sporcularımızın her aşamada şampiyon gibi görünmeleri ve hissetmeleri hedeflenmiş bu kıyafetlerle. Paris 2024 Team Türkiye koleksiyonu hem kadınlar hem de erkekler için seyahat ve seremoni kıyafetlerini kapsayan iki farklı kategoriden oluştururken kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu tasarımlara barışın simgesi olarak gökyüzü mavisi eşlik ediyormuş.
Düşünce güzel olmasına güzel ancak iş uygulamaya döndüğünde tam bir fiyasko ortaya çıkmış.
Vakko, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile hayata geçen bu özel projeyle; dünyanın en büyük spor organizasyonunda ülkemiz adına yarışacak Team Türkiye sporcularının şıklığına bir kez daha imza atmış olmaktan büyük gurur duyuyor; tüm branşlarda müsabakalara katılan sporcularımıza Paris’te başarılar diliyoruz” ifadelerini kullanmış.
Keşke oluşturdukları bu bu tasarımlar sözleri ile örtüşebilseydi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda hangi zevk sahibinin(!) bu tasarımı onayladığını sorgulamıyorum bile…
Paris Yaz Olimpiyatları’ndaki kıyafetlerimizle ilgili olarak Brezilyalı voleybolcu Thaisa Menezes’in -haklı olarak- pijama benzetmesi yapılan bir paylaşımı beğenmiş olması çok da yadırganamaz.
En temel eleştiri ise “Türkiye’nin kıyafetlerine uzaktan bakıldığında Türk takım görüntüsü yaratmadığı” şeklinde olmuş.
İşin doğrusu, açılış seremonisinde 206 ülke arasında “ayırt edilir” olmak önemli bir faktördür ve bu “ayırt edilir” durum keşke görselde hallyalkırıklığı yaratmak yerine göğsümüzü kabartsaydı.
Paris’te resmi olarak ilk kez 1924 yılında katıldığımız Olimpiyat Oyunlarına tam yüz yıl sonra bir kez daha katılıyoruz.
Team Türkiye’de 18 spor dalında 54 kadın, 48 erkek olmak üzere, toplamda 102 sporcumuz yarışacak. Londra 2012’den sonra ikinci kez kadın sporcu sayımız erkek sporcularımızdan daha yüksek oldu.
Kıyafetler bir yana, ülkemizi temsil eden sporcularımıza gönülden başarılar dilerken yazımı “Ülkende adın, yabancı diyarda giysin anılır” sözü ile noktalıyorum.
Aşkım Tan
27.07.2024 – Ankara
askimtan@gmail.com