Getting your Trinity Audio player ready...
|
SOLMEDYA – Mustafa Kemal, Harp Akademisi’nden yüzbaşı rütbesi ile mezun olduğunda Şam’a 5’inci Ordu’ya tayin edildi. 30’uncu Süvari Alayı’nda stajyerlikle askerliğe başladı.
Burası bir sürgün yeriydi. O da ihtilalci fikirlere sahip, sakıncalı bir asker adayı olduğu için buradaydı. Yanındaki arkadaşı Müfit Özdeş de aynı yere gönderilmişti.
Heyecanlı ve idealist bu iki subay için ilk görev yerleri, travmatik bir deneyimdi. Bağlı oldukları birlikler, “isyan ediyorlar ve talan yapıyorlar” bahanesi ile bazı köyleri soyguna gidiyor, ele geçirdikleri paralar komutanlar tarafından paylaşılıyordu. Bu paylaşıma tanık olup ortak olmamak ise riskliydi. İki genç stajyer yüzbaşı, dışlanma ve hatta öldürülme tehlikesine rağmen bu soygunlara, ortak olmayı reddettiler.
KÖYLÜLERE YAKLAŞIMINDAKİ FARKLILIK
Mustafa Kemal’in dürüstlüğü ve askerlik prensipleri kısa sürede bölgedeki köylüler tarafından fark edildi. Bu komutan diğerlerine benzemiyordu.
Bir zaman sonra Dürziler isyana kalkışacak, Osmanlı birliği zorda kalacaktı… O sırada Mustafa Kemal’in olaya diğerlerinden farklı yaklaşımı herkes için kurtarıcıydı…
Ancak bu hadise, Atatürk ile komutanı arasında sert bir tartışmaya neden oldu. Atatürk tavizsizdi…
Prof. Dr. Afet İnan, bu anekdotu “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” kitabında şöyle anlatıyor:
MEZAR TAŞINDAKİ YAZI
Osmanlı kuvvetlerinin merkezi “Busrülharir” dir. Osmanlı devrinde bu “Busrülharir”, Dürzilerin daima muvaffak oldukları bir merkezdir. Mustafa Kemal orada bir Türk kumandanın mezar taşında şu yazıyı okumuştu: “Hüsnü Bey Karrase’de kurban gibi oldu şehit.” Karrese, Mustafa Kemal’in bağlı olduğu kuvvetlerin bulunduğu Busrülharir’in yakınında bir yerdir. Busrülharir merkezinde toplanmış olan Osmanlı kuvvetleri talim ve eğitim ile meşguldür. Onun yukarısında Dürziler gayet kuvvetli süvari ve piyade kıtalarıyla, bir gün bu Osmanlı kuvvetine taarruz ediyor.
‘SİZ BANA BIRAKIN’
Taarruz eden kuvvetler çok üstündür. Talim yerinde bulunan Osmanlı kuvvetlerinin kumandanı, derhal Mustafa Kemal’e müracaat ederek: “Ne yapalım?” diye soruyor.
Mustafa Kemal cevap veriyor: “Talim ve tatbikatınıza devam buyurunuz.”
Kumandan’ın telaşla, “Fakat görmüyor musunuz, hücum ediyorlar” demesi üzerine, Mustafa Kemal, “Evet görüyorum, ancak ben onları bilirim; onlar namuslu adamlardır, kendilerine silah kullanmayanlara karşı silah atmazlar” diye düşüncesini söylüyor. Nitekim öyle oluyor. Osmanlı kuvvetlerince hücum edenler karşılık görmeyince şaşırıyorlar, konuşacak adam arıyorlar.
Onlarla Mustafa Kemal konuşuyor ve kendilerini o gece misafir ediyor, şefleriyle arkadaş oluyor. O gün hepsini yerlerine iade ediyor.
KOMUTANI İLE TARTIŞMA
Bu olayın ertesi günü Şam Jandarma Kumandanı olan bir miralay, mürettep kuvvetin bulunduğu yere gelmiş, Kumandan Lütfi Bey ile görüşüyordu. Mustafa Kemal de bu toplantıya davet olunmuştu. Şam Jandarma Kumandanı Dürzilerin püskürtülmesinden dolayı Lütfi Bey’i tebrik ediyordu. Kumandan, “Hayır,” diyor, “biz püskürtmedik; onlar gittiler.” Jandarma kumandanı ısrar ediyor: “Hayır, bu meseleyi Zat-ı Şahane’ye arz ederken ‘behemehal püskürtüldü’ diye yazmak lazımdır.”
Şam Jandarma Kumandanı Zat-ı Şahane’ye yazılacak telgrafin taslağını kaleme almasını Mustafa Kemal’den rica ettiğinde Mustafa Kemal’in cevabı şu olmuştu: “Ben böyle bir sahtekârlığa alet olamam. Esasen ortada mağlup da yoktur. Fakat hakikati söylemek lazımsa onlar kazandılar.”
‘SEN CAHİLSİN’ SÖZÜNE YANIT
Şam Jandarma Kumandanı, “Sen henüz cahilsin; Zat-ı şahaneyi anlamamışsın” dedi. Mustafa Kemal bu adama şu cevabı verdi: “Ben cahil olabilirim, fakat Zat-ı Şahane olan zatın, cahil olmaması ve sizin gibilerin mahiyetini anlayabilmesi lazımdır.”
ÇERKEZ KÖYLERİ DE BENZER DURUMDA
Benzer bir hikâye, Mustafa Kemal’in Çerkez köyleriyle ilişkisi üzerine…
Kuneytara, Şam’ın yakında Osmanlı’nın Türk Çerkezlerini yerleştirdiği bir köy…
Bu köy ve civarına bir ordugah kurma görevi Mustafa Kemal ve arkadaşı Müfit’e veriliyor. Bu talimat yerine getiriliyor. Türk Çerkezler bu durumdan memnun, Osmanlı askerini evlerinde memnuniyetle ağırlıyorlar. Ancak diğer köylerden Çerkezler de var ve onların ordugahı basacağı istihbaratları geliyor. Bir kere Mustafa Kemal doğrudan böyle bir tehlike ile karşılaştığında zekasını kullanarak takibindekileri alt ediyor.
Devamında ise daha büyük bir tehlike yaşanıyor. Yine aynı kitapta şöyle aktarılıyor:
‘SEN NE DERSEN YAPARIZ’
Bir gün Mustafa Kemal, arkadaşı Müfit’le beraber Kuneytara doğusunda bir Çerkez köyüne gidiyor. Köylü bu gelenleri ilk önce iyi görmüyor, iyi karşılamıyor, bunları da soygunculardan sanıyor. Buna rağmen Mustafa Kemal ve Müfit’i usulen evlerine kabul ediyorlar. Mustafa Kemal bir müddet bu köylülerle görüşüyor ve çok geçmeden onlar Mustafa Kemal’den hoşlanıyorlar. Ona söz veriyorlar: “Siz” diyorlar, “ne derseniz yaparız, fakat devlet adına şimdiye kadar kafamızı ezen idarenin emrettiğini yapmayız.”
MÜFİT’E OLMAYACAK GÖREV
Kuneytara civarındaki Osmanlı kuvvetleri oradaki köylerden birini yok etmek için yukarıdan bir emir alıyorlar. Bu köyün üzerine sevk edilen kuvvetin kumandanı Lütfi Bey’dir. Mustafa Kemal ve Müfit bu harekette sessizdirler. Tam köyün karşına geldiği zaman inanılmayacak bir manzara görülüyor: Bu tek köy, o gelen bütün Osmanlı kuvvetini yenebilecek önlem almıştır.
İNİSİYATİF ATATÜRK’TE
O zaman kuvvet kumandanı Lütfi Bey Mustafa Kemal’e başvuruyor, “Ne yapalım?” diyor. İtiraf etmek lazımdır ki Mustafa Kemal bu köyü yok etmek istemiyordu; çünkü o bu köy halkını devrim ve ihtilal namına kazanmış bulunuyordu.
Şimdi emir ve kumanda Mustafa Kemal’e geçmiştir. O, bir kısım kuvvetleri Müfit’in emrine vererek onu bir yönde köye sevk ediyor ve diğer bir kısım kuvvetleri de Çerkez Kolağası Mehmet Bey’in kumandasında olarak merkezden hücuma kaldırıyor. Mustafa Kemal, Müfit’i öyle bir cepheye sevk etmişti ki, Müfit buradan hücum edemezdi ve esasen hücum etmemesi lazımdı; çünkü o köyün halkı daha evvel Mustafa Kemal’e bağlılık sözü vermişti. Çerkez Mehmet Bey aldığı emir üzerine merkezden hücum ediyor.
BAĞIŞLIYORLAR
Mustafa Kemal, daha ziyade bu Mehmet Bey’i takip için, onun peşi sıra giderek köyün içine giriyor. Burada Mustafa Kemal’in gördüğü manzara şu idi. Köylüler Çerkez Mehmet Bey’i kuşatmışlar, taş ve topaçla öldürmek üzere idiler. Bu sırada idi ki, Mustafa Kemal köye giriyor. Köylüler kendisini görünce etrafını alıyorlar ve “Sen ne dersen o olsun” diyerek Mehmet Bey’i Mustafa Kemal’e bağışlıyorlar.