Advert
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. DEM Parti heyeti İmralı’da | Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sona erdi

DEM Parti heyeti İmralı’da | Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sona erdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

SOLMEDYA – DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Van Milletvekili Pervin Buldan, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı Adası’na gitti. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşmeye ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

DEM Parti açıklamasında şöyle dendi:

“Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyetimiz bugün İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşme sona ermiş ve heyetimiz geri dönmüştür.

Bu görüşmenin içeriği hakkındaki bilgileri ve değerlendirmeleri heyetimiz ilerleyen saatlerde basın ve kamuoyuyla paylaşacaktır.”

Ancak daha sonra partinin yayımladığı mesajda açıklamanın yarın (29 Aralık) yapılacağı söylendi:

“Bugün İmralıya giden heyetimizin açıklaması yarına kaldı. Açıklamanın yazılı olmasını bekliyoruz, sözlü yapılırsa da yer ve saate ilişkin iki saat önceden bilgilendirme yapılacak.”

Bahçeli ne dedi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 22 Ekim’deki grup toplantısında “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etsin” dedi.

Türkiye ve Türk milleti için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Bahçeli, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, Umut Hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” dedi. Bahçeli, “Ne Kandil, ne Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın, terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız” diye konuştu.

Tuncer Bakırhan: "Bahçeli'nin açıklamaları bir projenin parçası"
DEM Parti heyeti İmralı’da | Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sona erdi

“Gövdemizi koymaya hazırız”

Bahçeli, TBMM Grup Toplantısı’nda PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıya ilişkin şunları söyledi:

“TBMM’de her meselenin ele alınıp milli ve müşterek akılla çözümü mümkün ve hatta mecburidir. Eğer terörsüz siyaset, hususunda herkes ittifak halindeyse, değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız. Geçen haftaki grup konuşmamda demiştim. Türkiye’ye getirilirken, ‘her türlü hizmete hazırım’ diyen terörist başı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin.”

“Yeni bir çözüm sürecine değil, kardeşliği kuvvetlendirmeye ihtiyacımız var”

Bahçeli, Meclis’in açılış töreninde DEM Partililerle el sıkışması sonrası başlayan yeni çözüm süreci tartışmalarına da değindi.

Bahçeli, Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine ihtiyacı olmadığını söyledi. Ayrıca Bahçeli, “Bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacımız var” dedi.

Bahçeli, Türkiye’nin terörle mücadelesinde çok fazla kaynak harcandığını dile getirdi. Ayrıca Bahçeli, işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Meclis'te bütçe maratonu başlıyor | Ne zaman bitecek?
DEM Parti heyeti İmralı’da | Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sona erdi

“Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek demektir” karmaşası

Bahçeli, Meclis kürsüsünde “Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek değildir” dedi.

Bahçeli, konuşmasında “Meselenin can alıcı noktası şudur” diye tarif ettiği bölümde ise şunları dile getirdi:

“Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek demektir. Üstelik yeni saldırıları kışkırtmaktan başka bir netice de vermeyecektir. Ancak silah ve şiddet karşısında toplumun boyun eğdiğini göstermek ne kadar yanlış ise terörü yaratan ortamın iyileştirilmesi amacıyla demokratik adımları atmaktan imtina edilmesi o ölçüde hatalıdır.”

Bahçeli 26 Kasım 2024’teki MHP Grup Toplantısı’nda da DEM Parti ile İmralı arasında yüz yüze görüşmenin sağlanması gerektiğini şöyle dile getirdi:

“Kandil’de ve Türkiye düşmanlarının mahzeninde DEM’lenip Türkiye’yi devirmek isteyenler bir karar eşiğindedir. Bölücü terörün mü DEM’isiniz? Yoksa kader ortaklığının ve bin yıllık kardeşliğin DEM’i mi olacaksınız? Terörizmi lanetleyecek misiniz? Yoksa sırtınızı yaslamaya devam mı edeceksiniz? 22 Ekim 2024 tarihli grup toplantımızdan itibaren ne demişsek aynen yanındayız. İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz. İnandığımız yolda hiçbir baskıya aldırış etmeyiz. Onun bunun tezvirat ve tefrikalarıyla Türkiye’nin hayrına olacak görüş ve düşüncelerimizden kesinlikle vazgeçmeyiz.”

Umut Hakkı nedir?

Bahçeli’nin grup toplantısında yaptığı açıklamalar, Öcalan ve “Umut Hakkı” konusunu gündeme taşıdı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları, Türkiye’deki en ağır ceza türlerinden biri. Genellikle ömür boyu hapiste kalmayı gerektiriyor. Eski Ceza Yasası’na göre idam cezası alan mahkumların cezaları, 2000’li yıllarda idam cezasının kaldırılmasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi. Yeni düzenlemelere göre bu mahkumların salıverilme şansı bulunmamakta ve ceza, ömür boyu infaz edilmekte. İstisnasız olan bu ceza, kişinin topluma geri dönme olasılığını tamamen ortadan kaldırıyor.

Buna karşın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve uluslararası hukuk normlarına göre Umut Hakkı kavramı ortaya çıktı. Umut Hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun belirli bir süre sonra cezasının yeniden gözden geçirilmesini ve rehabilitasyon sürecine tabî tutulma şansını içerir. Bu hak, mahkumun belirli bir süre sonra toplumla yeniden bütünleşebilmesi ihtimalini gözden geçirir. Kişi, cezasının infazı sırasında yeniden özgürlüğe kavuşma ihtimaline sahip olduğunu bilerek bir süreçten geçer.

Başka bir ifade ile “Umut Hakkı”, öngörülebilir bir infaz biçimi getirerek kişinin yeniden özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlar.

AİHM’in Umut Hakkı kararları neydi?

1999’da yakalanan ve yargılanan PKK lideri Öcalan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Öcalan, o günden bu yana İmralı Adası’nda tecrit altında tutuluyor.

AİHM, 18 Mart 2014’te Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini, Umut Hakkı ilkesi gereğince, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı buldu. Türkiye’den bu konuda düzenleme yapmasını istedi. AİHM, daha sonra tutuklular Hayati Kaytan, Emin Gurban ve Civan Boltan için de benzer kararlar verdi.

Mahkeme, bir mahkumun cezasının hiçbir zaman gözden geçirilme veya serbest kalma umudu olmadan infaz edilmesinin, insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 17-19 Eylül’deki toplantıda, AİHM’in ihlal kararlarını üç yılın ardından bir kez daha gündemine aldı. Komite, gerekli önemlerin geciktirilmeden alınmasını istedi. Komite, adım atılmaması halinde Eylül 2025’teki toplantıda ara karar hazırlanacağı uyarısında bulundu.

DEM Parti heyeti İmralı’da | Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sona erdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin