CHP’li Gürer: “Borç büyüyor, geçim zorlaşıyor”

Ömer Lütfü Gürer
Getting your Trinity Audio player ready...

SOLMEDYA – CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki hızlı artışa dikkat çekerek, borçlanmanın boyutlarını gözler önüne serdi. Gürer, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının ciddi oranda yükseldiğini ve birçok kişinin borç yükü altında hayatını sürdürmek zorunda kaldığını belirtti.

BİREYSEL KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARINDAKİ ARTIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4-11 Ekim haftasında vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 21,9 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 597 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 15,4 milyar lira artışla 1 trilyon 917 milyar liraya yükselirken, kredi kartı borç bakiyesi ise 6,5 milyar lira artarak 1 trilyon 680 milyar lira oldu.” şeklinde konuştu

Gürer, 2023 yılının sonundan itibaren tüketici borçları yüzde 31,9 oranında artış gösterdiğini ve toplamda 869 milyar lira arttığını belirterek, “Bu artışın 359 milyar lirası bireysel kredilere, 510 milyar lirası ise kredi kartı borçlarına ait.” dedi.

BATIK KREDİ VE KART BORÇLARINDA ENDİŞE VERİCİ YÜKSELİŞ

Bankaların ve finans kuruluşlarının, zamanında tahsil edemediği için icra takibine aldığı bireysel kredi ve kredi kartı borçları da son haftada 222 milyon lira artarak toplamda 92,3 milyar liraya ulaştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yılbaşından bu yana icra takibine alınan borç miktarının yüzde 103,6 oranında artarak 47 milyar lirayı buldu. Bu borçların varlık yönetim şirketlerine düşük bir karşılıkla devredildiği için gerçek rakamların daha yüksek olduğu görülmektedir.” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Batık kredi kartı borçlarındaki artış yüzde 193,2’ye ulaşırken, batık bireysel kredi borçlarındaki artış yüzde 57,7 olarak kaydedildi. Yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini giderek zorlaştırıyor ve yeni bir borç krizi kapıda.” dedi.

BORÇ YÜKÜ 3,71 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI

Vatandaşların bankalar, finans kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ve Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) olan toplam borçlarının 3,71 trilyon liraya ulaştığına söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fet Gürer, Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 47 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunduğunu ifade etti. Vatandaşların, faizler ve icra masrafları hariç yaklaşık 140 milyar lira icralık kredi borcu olduğu bildirildi. Ayrıca, TOKİ’ye olan 67 milyar liralık taksitli konut borcu da ek bir borç yükü oluşturduğunu belirtti.

ŞİRKET KURULUŞLARINDA VE ESNAFTA DÜŞÜŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 93 bin 97 yeni şirket ve ticari işletme kurulurken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan ya da tasfiye edilen şirket ve ticari işletme sayısı ise yüzde 3 azalarak 51 bin 916’ya geriledi. Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkâr sayısı da geçen yıla göre yüzde 14,9 oranında düşerek 198 bin 247’ye inerken, mesleği bırakan esnaf ve sanatkâr sayısı ise yüzde 3 azalarak 81 bin 652’ye düştü.” diye konuştu.

TARIM SEKTÖRÜNÜN BORCU HIZLA ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün borçlarının hızla arttığına dikkat çekerek, “Tarım sektörünün bankalara olan borcu 746 milyar 548 milyon 239 bin TL’ye yükseldi. Bankalar tarafından zamanında tahsil edilemediği için takibe alınan borçlar ise 2 milyar 944 milyon 130 bin TL’ye ulaştı.” dedi.

Gürer ayrıca, tarım sektörünün bankalara olan borcunun bir aylık süreçte 31,5 milyar TL arttığına dikkat çekti.

Exit mobile version