Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. MUÇEV’in Bitez halk plajındaki kaçak tesisine tepki: “İşgal istemiyoruz”

MUÇEV’in Bitez halk plajındaki kaçak tesisine tepki: “İşgal istemiyoruz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SOLMEDYA – Muğla’nın Bodrum ilçesinde Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) tarafından halk plajının ortasına bir ay önce yapılmaya başlanan beach club işletmesinin inşaatı içerisinde Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi “Kıyılar Halkındır Halkın kalacak” eylem ve forumu yaptı. Halk plajının içindeki işgalin acilin kaldırılması istendi. Yapılan açıklamada 2 Kıyılarımızda Anayasaya aykırı kiralama ve ecrimisil uygulamasının sonlandırılmasını istiyoruz” denildi.

Bitez’de mavi bayraklı halk plajının ortasına Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın ortak kuruluşu MUÇEV, tarafından bir ay önce temel atılarak beach club yapılmasına Bodrumlular sert tepki gösterdi.

Tepkilerin ardından 25 metre uzunluğunda 10 metre genişliğindeki ahşap tesisin yapımı yarım kalırken Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri platform üzerinde “Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” eylem, basın açıklaması ve forum yaptı. Eylemciler  MUÇEV’e ihalesiz tahsis edilen kıyıların üçüncü kişilere kiralandığını ve bu şirketler tarafından kıyıların ticari işletmelere dönüştürüldüğünü belirterek “MUÇEV Bodrum’dan Elini Çek” “İşgali Kaldır Yasayı Uygula” sloganları attı.

Ellerinde ‘Kıyılar halkındır’, ‘Balıklar Foklar Şimdi Neden Yoklar” ‘Kıyılar kimsenin malı değildir’, ‘Denize erişim herkesin hakkı’ “Yasayı Uygula İşgali Kaldır”, “Denizler, Nehirler, Sermaye Değiller”, “Bodrum Cennet Olur Kıyılar Özgür Olsa” dövizleri taşıyan gruba tatilcilerde destek verdi. İnisiyatif adına basın açıklamasını emekli öğretmen Nuran Yüksel okudu.

“KIYILARIMIZDA İŞGALİ İSTEMİYORUZ”

Yüksel açıklamasında “Kıyılar tüm canlıların müşterek alanlarıdır! kıyılarımızda işgalcileri istemiyoruz! MUÇEV LTD. ŞTİ. 4 Nisan 2014 tarihinde, Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulmuştur. Şirketin adı Muğla ile başlasa da kurucusu ve mevcut yönetiminde Şanlıurfalı olması Muğlalının olmaması dikkat çekicidir. Amacı; Muğla da çevrenin korunması ve kullanma dengesinin gözetilmesi olarak yansıtılsa da yapılanlar hiç de öyle olmadığını göstermektedir. Muğla Çevre Vakfı LTD. ŞTİ’ne ihalesiz tahsis edilen kıyılar 3.kişilere kiralanmış ve şirketler tarafından kıyılar ticari işletmelere dönüştürülmüştür.
Muğla Çevre Vakfı limited şirketine devredilen onlarca plaj, iskele, tesis kesintisiz bir tartışma konusu olmuştur. Son tartışma ve protesto MUÇEV’in işletme hakkını 10 yıllığına bir başka şirkete devrettiği Ölüdeniz’de yaşanmıştır. Şirket plaja giriş ücretlerinde büyük artışlar yaparak kıyılara Anayasal olarak halkın eşit ve özgürce ulaşmasını iyice zorlaştırmıştır” ifadelerini kullandı.

“KIYILARIMIZDA ANAYASAYA AYKIRI KİRALAMA VE ECRİMİSİL UGULUMASININ SONLANDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Nuran Yüksel açıklamasının devamında ise şunları kaydetti:

-Muğla’nın onlarca kıyısında  ve Bodrum Cennet koyda yaşanan işgali şimdi ise tüm Bitez kıyılarına yaymak istiyorlar. Bizler, başta Bodrum olmak üzere tüm kıyıların anayasanın emrettiği üzere tüm canlıların ve halkın özgür ve eşit bir şekilde ulaşımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kıyılarımızın doğal yapısının bozulması, plajlarımızın ticarileştirilmesi Anayasaya aykırı olduğu gibi ülke turizmine de büyük zarar vermektedir.

-Kıyılarımızda Anayasaya aykırı kiralama ve ecrimisil uygulamasının sonlandırılmasını istiyoruz. Foklarla, balıklarla, yengeçlerle, deniz kaplumbağaları ile, kum zambakları ile, martılarla, çocuklarımızla denizde yüzmek, kumsalda özgürce uzanmak istiyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam ve sürdürülebilir bir turizm için özgür kıyılar istiyoruz” diyerek açıklamasını alkışlar arasında tamamladı.

HAFTA SONUNDA EYLEM KİSSEBÜKÜ’NDE

Grup daha sonra işgal edilen alanda forum yaptı. Özgür Kıyılar İnisiyatifi eylemlerini Pazar günü mavi yolculuğun en önemli alanlarından biri olan Kissebükü Koyu’nda yapılması planlanan 5 yıldızlı turistik tesisin yapılmaması için eylem düzenleyecek.

 

MUÇEV’in Bitez halk plajındaki kaçak tesisine tepki: “İşgal istemiyoruz”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin