1 Ağustos Dünya Akciğer Kanseri Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, akciğer kanserinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen ve en ölümcül kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı.
Çuhadaroğlu, “Bu nedenle erken teşhis ve tedavi süreçleri büyük önem taşıyor. Akciğer kanserinin erken teşhisi, tedavi başarısını artırıyor ve hastaların yaşam sürelerini uzatıyor. Ancak, erken evrelerde belirtiler genellikle hafif veya belirsiz oluyor. Bu sebeple birçok hasta ileri evrede teşhis ediliyor. Düzenli sağlık kontrolleri ve akciğer kanserine özgü tarama testleri, erken teşhis için en etkili yöntemler. Özellikle sigara içen ve mesleki olarak risk altında olanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel ise şöyle konuştu: “Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’inden hala sigara sorumlu. Bu nedenle sigarayı bırakmak akciğer kanserini önlemede en etkili yöntemlerden. Ayrıca, işyerlerinde ve evlerde hava kalitesinin iyileştirilmesi, zararlı gaz ve kimyasallara maruziyetin azaltılması da önemli koruyucu tedbirler arasında.”
İstatistiksel Veriler:
- 2022’de akciğer kanseri, kanser kaynaklı ölümlerde en yüksek paya sahipti: yaklaşık 1,8 milyon ölüm (toplam kanser ölümlerinin %18,7’si).
- 2022’de dünya genelinde yaklaşık 2,48 milyon yeni akciğer kanseri vakası tespit edildi.
- Türkiye’de akciğer kanseri vakalarının 34 binini erkekler, 7 binini kadınlar oluşturuyor.