Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik: Tartışmalar Alevlendi
TBMM, hayvan hakları açısından kritik öneme sahip “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi”ni görüşmeye başladı. Ancak teklif, muhalefet partilerinin yoğun itirazlarına ve “katliam yasası” olarak adlandırılmalarına neden oldu.
Anayasa İhlalleri İddiası
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, görüşmeler öncesi yaptığı konuşmada, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. Emir, “Anayasa, hayvan hakkı tanımlamasa bile, insanları yaşatmak için sokak hayvanlarını öldürme hakkını size tanımadı” dedi. Teklifin ilk halinde yer alan “ötanazi uygulaması”nın kaldırılmasının bir algıdan ibaret olduğunu vurgulayan Emir, şunları söyledi:
“Bu hayvanlar, belediyeler tarafından toplatılarak fiilen öldürülecek. Elleriniz kandan kurtulmuyor. Samimi olsaydınız, gerekli önlemleri ve zamanı alırdınız. Gelin bunu yapın. Belediyeler öncelikle saldırgan hayvanları toplayacak diye yazın kanuna. Neden yazmıyorsunuz? Çünkü hayvanların öldürülebileceği bir düzen yaratıyorsunuz.”
Muhalefetten Yoğun Eleştiri
CHP’li Emir’in ardından söz alan TİP Milletvekili Erkan Baş da teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. Baş, Meclis’in tarihinin en sorunlu dönemlerinde dahi nadiren Temmuz sonunda ve pazar günü çalıştırıldığını hatırlattı ve “Yakalandınız, korkunuz var” diyerek iktidara yüklendi.
İYİ Parti Milletvekili Ümit Özlale de iktidara, “Sizin derdiniz sokak hayvanları değil. Siz bu işi bir kutuplaşma aparatına dönüştürmüş durumdasınız” ifadeleriyle tepki gösterdi. Özlale, sokak hayvanlarının yaşamını savunanların insan düşmanı gibi yansıtıldığını vurgulayarak, “Muhalefet, hem hayvanları hem insanları sizden fazla seviyor” dedi.
AK Parti: Millet Talebi
Teklifin Anayasa’ya uygun olduğunu savunan AKP Grubu adına söz alan Ali Özkaya, muhalefetin teklife engel olmak için her yolu denediğini söyledi. Özkaya, “Milletin talebi bu kanunun geçmesi yönünde” diyerek teklifin desteklenmesi çağrısında bulundu.
Protestolu Başlangıç
TBMM Genel Kurulu’nda kanun teklifinin görüşmeleri, CHP ve DEM Parti milletvekillerinin kırmızı boyalı eldivenleriyle protesto etmesiyle başladı. Milletvekilleri, bu eylemleriyle teklife karşı olduklarını ifade ettiler.