Kocaeli Hava Kirliliği Tehditi Atında!

çöp1

Haber: Atilla YÜCEAK

Kocaeli Akademik Odaları Birliği;

Kocaeli’nin çöp sorununu yeniden masaya yatırarak “Kocaeli’nin Çöp Sorunu” hakkında önemli bir basın açıklaması yaptı.

 

Kent merkezinde ki;

Mimarlar Odası Taş Bina’da gerçekleştirilen açıklamaya TMMOB İKK Sekreteri ve Makine Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Ali ELMA,

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arzu ERKAN,

DEM Parti il yönetimi Emek Komisyonu sözcüsü Ali BUĞDACI,

Veteriner Hekimler Oda Başkanı Mehmet BOSTANCIKocaeli Çevre Platformu Dönem Koordinatörü Muhammer Hakkı ERSÖZ,

Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin ARISOY,

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Uğur SARAL, geçmiş dönem TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat KÜREKÇİ katıldı.

 

Yetkililere soruyoruz:

Dilovası’nda ki Tesisler Neden ve Niçin Durduruldu?

 

Basın açıklaması öncesi ilk sözü alan geçmiş dönem TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi, “2019 yılında yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın söylemleri üzerine kent için kim adım atıyorsa çöp tesisi konusunda işbirliğini kararını oluşturduk. İlk toplantıda iki çalışma grubu oluşturulması kararı alındı. Bir çöp yönetim sistemi ve depolama alanına dair bir komisyon oluşturuldu. Dilovası Çiçek Tepesi bertaraf tesisi neden durduruldu? Teke düşen depolama alanının çabuk dolacağı bilinmeme ihtimali mi vardı.

 “Kocaeli halkı için elimizden geleni yapmaya hazırız”

Kocaeli Akademik Odaları Birliği, ‘Kocaeli’nin çöp sorunu’ hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Ali Elma,

“Kocaeli halkının sağlıklı ve refah bir kentte yaşam sürebilmesi için Akademik Meslek Odaları Birliği olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Başkan Mehmet Ali ELMA : “Kocaeli halkı için elimizden geleni yapmaya hazırız”

Basın açıklaması öncesi ilk sözü alan geçmiş dönem TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi,

“2019 yılında yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir BÜYÜKKAYA’nın  söylemleri üzerine kent için kim adım atıyorsa çöp tesisi konusunda işbirliğini kararını oluşturduk. İlk toplantıda iki çalışma grubu oluşturulması kararı alındı. Bir çöp yönetim sistemi ve depolama alanına dair bir komisyon oluşturuldu. Dilovası Çiçek Tepesi bertaraf tesisi neden durduruldu?

Teke düşen depolama alanının çabuk dolacağı bilinmeme ihtimali mi vardı.

 

Bu Kente sözümüz Var:

Biz Görevimizi Yerine Getirdik

16 adet alternatif alan içerisinden o zaman iki yeri önerdik. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi 150 hektar kadar alan yerleşim yerine en az 2 kilometre uzak ve belediye tarafından imara çöp alanı olarak işlenmiş. Biz de burası olabilir dedik. Sonrasında bize bu alanın imara açılmasını istiyoruz dendi. Gebze’de bulunan 12 hektarlık bir başkanı alanı önerdik. O dönem Kandıra’yı alternatif olarak getirmişlerdi. O günün koşullarında gıda iktisat organize sanayi oraya gelecekti ve üzerinde cezaevi var. Bu halka karşı biz gerekeni görevimizi yerine getirdik” ifadelerini kullandı.

 

Kocaeli akademik Odalar Birliği Üzerine Düşeni Yapmaya Her Zaman Hazır!

 

Murat KÜLEKCİ’nin konuşmasından sonra basın açıklamasını okuyan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali ELMA ise konuşmasında şunları söyledi, “

İlimizde kurulması hedeflenen Çöp Yakma tesisine ilişkin planlamalar ketimiz de 2016 yılı başından itibaren kentimizde dillendirilmektedir. O dönemde “Kentsel Katı Atıktan Enerji Üretim Tesisi” olarak adlandırılan proje hepimizin bildiği üzere aslında adı geçen tesis Çöp Yakma Tesisi’dir. Bu dönemde çıkan haberler doğrultusunda KAOB olarak 22.12.2016 yılında konunun ilgilileri ile Kocaeli Büyükşehir belediyesinde bir teknik toplantı yapılmış, tesisin kurulması planlan yer odalarımız temsilcileriyle gezilmiş ve Konuya ilişkin bir “Değerlendirme Raporu” KAOB tarafından hazırlanarak 21.02.2017 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına iletilmiştir. Rapor ile gündeme gelen konulara ilişkin bilgilerin 21.03.2017 tarihinde KAOB a iletilmesi sonrasında ise 2017 Mayıs Ayında Proje İlişkin Değerlendirme EK Raporu hazırlanmıştır. Her iki raporda; Atık Yönetiminin nasıl yapılması gerektiği, evsel Atık Yakma Tesisi ile ilgili yasal mevzuat, Tesisin Teknik Alt Yapı ihtiyaçlarının ve Teknik Özelliklerinin Nasıl Olması Gerektiği, Atık Ayrıştırma İşlemleri, Kocaeli’nde Yakma Tesisi amacıyla Seçilen Yerin İrdelenmesi, Hakim Rüzgar Yönleri, Atık Yakma Tesislerini Çevre ve İnsan Sağlığına Ektileri anlatılmış, KAOB olarak konuya ilişkin Öneriler sunulmuştur. Ayrıca; Kent yararına ve kentlileri çıkarları için mesleklerimizden hareketle KAOB olarak üzerime düşenleri yapmaya her zaman hazır olduğumuz ifade edilmiştir. Sonraki süreçte Çöp Yakma Tesisi projesi gündemden kaldırılmıştır.

 

Yaşanan Sürecin Desteklenmesi Adına Çalışmalar Başlatılmıştır!

İlerleyen yıllarda; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma iradesi geliştirerek Kocaeli Akademik Odalar Birliği ile 05.07.2019 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda alınan karar gereğince “Atık Bertaraf Tesisi Yer Seçimi Komisyonu” oluşturulmuştur. İl genelinde oluşan katı atıkların bertaraf edilmesi maksadıyla öncelikli olarak ön işlem ve düzenli depolama tesislerinin kurulabileceği alternatif alanların araştırılması, mer-i mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi ve kamuoyu tarafından kabul görecek alanın/alanların belirlenmesi, böylelikle yer seçimi sürecinin daha objektif ve şeffaf bir hale getirilmesi, yer seçimi için belirleyici sebeplerin anlaşılabilir olmasının sağlanması, yer seçimi karar verme sürecinin desteklenmesi amacıyla çalışmalar başlamıştır.

 

Tüm Seçenekler İncelenmiş Ve Değerlendirilmiştir!

 

Alternatif alanların araştırılmasında öncelik olarak; sırası ile çevresel, ekonomik, sosyal/kamu memnuniyeti gözetilerek alternatif alanların belirlenmesi esnasında;

Öncelik olarak maden sahası vasfında olan ve rezervi biten yerler ile verimsiz ormanlar ve orman içi açıklıkların taranması, Hakim rüzgarlar ve iklim yönünden değerlendirilmesi, Yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve koruma havzalarının durumu, Doğal kaynaklar ve kültürel miras durumu (Verimli Orman alanı, SİT alanı vs. durumlar dahil) Yerleşim yerlerine uzaklık ve ulaşım yollarına yakınlık ilkelerinin benimsenmesi, esas alınmıştır. Yer seçimi kriterleri öngörüsü doğrultusunda, İzmit Körfezinin kuzey ve güney eksenlerinde harita üzerinden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin sunduğu Gebze İlçesi’nde 4 (dört), Dilovası İlçesi’nde 3 (üç) alan, Körfez İlçesi’nde 1 (bir), İzmit İlçesi’nde 3 (üç), Kandıra İlçesi’nde 2 (iki), Kartepe İlçesi’nde1 (bir) olmak üzere toplamda 14 (on dört) adet alternatif alan belirlenmiştir. Bunlara ek olarak Dilovası’nda kapatılan (Eski) Atık Bertaraf Depolama Alanı ile İzmit ilçesi Sepetçi Mevkiinde bulunan KBB Fen İşleri Taş Ocağı, Çalışma Grubunun gündeminde konu edinilmiştir. Böylece 16 adet olası alan çeşitli seviyelerde görüşmelere konu edilmiştir.

KBB’nin sunduğu veriler doğrultusunda; İlimizdeki Alternatif alanların tüm seçenekleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

 

Kirlenmenin Etkisini Kartepe Bölgesinde Görmeliyiz!

 

Karayolları Genel Müdürlüğünce projelendirilen ve yapılan Kandıra Yolu ile birlikte Turizm Bölgesi ilan edilen ilimiz kuzey kıyılarına hızlı erişim sağlanarak, ilin turizm potansiyelinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Turizm bölgesi içerisinde böylesi bir depolama alanının bulunması bölge turizmini olumsuz etkileyecektir. Yapılacak proje ise bu ana aksın hemen bitişiğinde, 10 bin kişiye doğrudan istihdam, 50 bin kişiye iş imkanı verecek, bacasız sanayi hedefi ile kurulacak süt ve süt ürünleri, et ürünleri sebze ve meyve, cips ve hazır yemek, şekerleme, kuruyemiş ve bakliyat olmak üzere farklı sektörlerde hizmet verecek Türkiye’nin önde gelen firmalarına ev sahipliği yapacak Kandıra Gıda İhtisas OSB yer almaktadır. Gıda maddesi üretimi ile atıkların yakınlığı ayrı bir sorun olarak görünmektedir. Bölgemizin en verimli tarım alanlarına yakınlığı, trafik yükü ve artan karbon emisyonları ile birlikte uzun vadede bu alanların tarım amaçlı kullanımında sorunlar yaratacaktır. Sanayileşme ve kirlenmenin etkileri ile Kartepe bölgesinin olumsuz etkilendiğini hepimiz gözlemlemekteyiz.

 

Bölge Halkının Sağlığı Tehdit Altında!

 

Su havzalarının yakınında bulunması, atıkların taşınması esnasında oluşabilecek saçılımların olması, halk sağlığı açısından da tehdit oluşturacağı kanaatindeyiz. Tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda KAOB değerlendirme kriterleri dikkate alındığında, bu bölgenin çöp depolama alanı olarak kullanımının uygun olmadığı görüşümüz güncelliğini halen korumaktadır. Yaşadığımız kentin doğasını, çevresini, su kaynaklarını, turizm ve üretim alanlarına olan etkisini değerlendirerek, anı kurtaran değil uzun vadeli planlama ile bilim ve tekniğin ışığında, mesleklerimizden ve uzmanlıklarımızdan hareketle, Kocaeli halkının sağlıklı ve refah bir kentte yaşam sürebilmesi için Akademik Meslek Odaları Birliği olarak yaşanan süreci ve görüşlerimizi kamuoyuna duyururuz. Kentimiz ve halkımız için üzerimize düşen çalışmalar için hazır olduğumuzu bir kez daha bilginize sunarız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Exit mobile version