Hayvan severler İnsan Hakları Parkında seslerini duyurmaya çalıştı!

HA31
Getting your Trinity Audio player ready...

Haber Atilla YÜCEAK

 Sokaklarda yaşayan hayvanların insanlara saldırıları bahane edilerek gündeme getirilen yasa tasarısına tepkiler çığ gibi yükseliyor.

Sokak Hayvanlarına ötenazi yapılabilmesinin önünü açan yasa tasarısını engellemek için kentimizde ki hayvanseverler harekete geçerek insan hakları parkında eylem yaptı.

İnsan Hakları Parkı’nda bir araya gelen hayvanseverler hep bir ağızdan “Canlarımıza Dokunma, Yasayı Geri Çek” diyerek protesto ettiler.

 

Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği Başkan Selma Pilatin PEK adına yardımcısı Fatma ÖZÇELİK basın açıklamasını okudu.

CHP Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Muhip KANKO,

Harun YILDIZLI,

CHP İl Başkanı Bülent SARI,

DEM Parti Emek Komisyonu Ali BUĞDACI,

HKP Kocaeli il başkanı Sema KOPAL,

EMEP il yönetimi Tarık ERKAN,

TİP İzmit ilçe başkanı Burak BAŞEDEN,

TMMOB İKK Başkanı Mehmet Ali ELMA

CHP İzmit kadın kolları Mediha SATICI ve yönetimi,

halktan insanlar hayvanseverlere destek verdi…

Programa katılan her konuşmacı gibi CHP Milletvekilleri Muhip KANKO ve Harun YILDIZLI hayvanseverlerin yanında olduklarını ifade ederken yasa geçse bile 400’den fazla CHP’li belediyenin bu yasayı uygulamayacağının sözünü verdi.

Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği Başkan Selma Pilatin PEK adına yardımcısı Fatma ÖZÇELİK konuşmasında şunları söyledi;

Değerli basın mensupları,

2004 yılında ana hükmü belediyelerin BAKIMEVİ kurup KISIRLAŞTIRMA yapması olarak çıkartılan Hayvanlar Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha 1389 belediyenin 1200 e yakınında bakımevi de yok KISIRLAŞTIRMA da yok.

Kısırlaştırılma yapmayan belediyelerin görev ihmali ile hayvanlar aç sefil yaşam savaşı verirlen, çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaş da muzdarip ve şikayetçi olduğunda, belediyeler bu hayvanları toplarken birazını öldürüp, kalanları da birbirlerine, başka ilçelere, beldelere çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atıyor.

Gelelim bugüne .uygulamadıkları Yasayı Belediyelerede uygulatamayan yetkililer yeri geldi hayvan besliyenlere ceza kestiler. Sonuç şimdi dilsiz kullara kesiliyor ÖTENAZİ Yani kişinin isteği ile ölme hakkıdır. Peki bu canlar size biz ölmek istiyoruzmu dediler. İşini yapmayan Belediyeler ve yetkililerin tüm suçu bu canlara ÖLÜM YASASI getirerek uygulanmak isteniyor. Sayın Cumhur Başkanım Bizler savaşa giderken anne köpeğin yavrularını emzirdiğini görüp koca bir orduya yolunu değiştiren bir peygamberin ümetleriyiz. o zaman peygamberimize yakışır ümmetler olduğumuzu göstermek için bu ÖLÜM YASASINA imza atmayın.

peki sorun çözümü nedir gayet basit KOCAELİ HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN KISIRLAŞTIRMA

SEFERBERLİĞİ PROJESİ

Derneğimiz Kurucular Kurulu üyesi ve denetim kurulu başkanı Vet. Hekim Mustafa Demir

başkanlığında oluşturulan sokak hayvanları kısırlaştırma seferberliği projemiz Türkiye deki Sokak

Köpekleri popülasyonun %80 giderileceği doğrultusunda düzenlenmiştir.

HEDEF; Bu Proje tüm Türkiye de eş zamanlı olacak şekilde yürütüldüğü taktirde ciddi başarı elde

edilmiş olacak ve Sahipsiz sokak hayvanları sorunu olarak toplum gündemindeki önemini yitirecektir.

Halkın ve sokakta yaşayan CAN’larımızın mağduriyetleri zaman içerisinde kalıcı olarak çözülecektir.

Türkiye’de nüfusun %5 ‘i oranında yani yaklaşık 4,5 -5 Milyon Sahipsiz Sokak köpeği olduğu tahmin

edilmektedir. Belediyelerin elinde kesin rakamlar olmamasına rağmen bu oran tahmin edilmektedir.

Tüm Türkiye’de 1389 ilçe olduğu, bunların 1200’unde haala bir Bakım Evi yada Kısırlaştırma merkezi

olmadığı, yasal zorunluluğa rağmen Belediyelerin bu hizmeti yerine getirmediği, ihmal ettiği de göz

önüne alındığında, ACİLL önlem alınmadığı sürece hayvan doğası gereği üremeye devam edecek, hem

insan boyutunda hem de hayvan boyutunda ciddi sorunların katlanarak devam etmesi kaçınılmaz

olacaktır.

Bu nedenlerle ACİL KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ başlatılmalıdır.

1- Türkiye genelinde faal olarak bölge halkı ve hayvanına hizmet veren 8000 özel Veteriner

Klinikleri mevcuttur. Bu klinikleri de devreye sokarak, mevcut bakımevleri ile ortak çalışarak

yada ilçe/il Belediyelerinin büyük çoğunluğunda bakım evi yada kırlaştırma merkezlerinin de

olmadığı göz önüne alınarak, özellikle bu illerde, ilçelerde KISIRLAŞTIRMA GÖREVİNİN

TAMAMININ özel kliniklere yönlendirilmesiyle, popülasyonun İNSANİ, VİCDANİ,AHLAKİ ve

SAĞLIKLI bir şekilde Sokak Hayvanlarının yaşam hakkını gözeterek çözüm üretebilmiş olacağız.

Bu uygulamayla mevcut veteriner potansiyel ile 2,5 milyon ile 3 milyon arasında kısırlaştırma

operasyonu yapılmış olabilecek ve en fazla 2 yıl içerisinde tüm Türkiye de kontrol altına alınmış

olacaktır.

2- Her belediye nüfus yoğunluğuna bakmadan ivedi bir şekilde kadrosuna Veteriner Hekim ve

Veteriner Teknisyeni almak zorundadır. Mevcut uygulamada bu kadrolar tamamlanmasa da yada

başka görevlerde çalıştırılsalar da Kısırlaştırma seferberliği ilan edilmeden önce tüm kadrolar

mutlaka tamamlanmalıdır.

3– Bakımevi ya da Kısırlaştırma Merkezi olmayan Belediyelerin bölgesinde geçici olarak KISIRLAŞMIŞ

KÖPEKLER İÇİN iyileşme süreçlerini geçirecekleri, koruma ve bakım alanları oluşturulmalıdır.

4- Özellikle CİP’leme sistemiyle sahipli hayvan kayıtlarına geçmemiş, ÖNCELİKLE ve ÖZELLİKLE kırsal

kesim ve köylerde Köpeklerin tamamının kısırlaştırılması zorunlu kılınarak, kırsalda yaşanan

hayvanlara zulüme varan muamelelerin ve öldürme olaylarının da önüne geçmek mümkün

olacaktır. Köyden kente istenmeyen hayvanların atılmasının önüne geçilerek, eksiksiz ve kesin

popülasyon kontrolü yapılmalıdır.

5- Belediye ve Tarım Bakanlığı’nın her yıl KISIRLAŞTIRMA amacıyla ayırdığı bütçenin de kısa sürede

kesin çözüm üretilerek, amaca hizmet eden harcamalar olarak kullanılması sağlanmış olacaktır.

6- Kısırlaştırma seferberliği kapsamında bölgedeki Sivil toplum kuruluşları ve yerel hayvan koruma

gönüllülerine işbirliği yapma konusunda zorunluluk getirilmeli, eşgüdüm içerisinde çalışmaları

planlanmalıdır.

Şuanda Türkiye genelinde mevcut olan Belediye Bakımevlerindeki kısırlaştırmalar yetersiz

kalmaktadır. Bu da her yıl %20 %30 artışa neden olmaktadır.

KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLMEDEN POPÜLASYONUN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN

DEĞİLDİR.” dedikten sonra sözlerini tamamladı.

Hayvanseverlere her zaman destek veren CHP Kocaeli il başkanı Bülent SARI mikrofona gelerek şunları söyledi”

Yıllardır sokakta yaşayan canlarımız adına en temel sorunun üretim olduğunu, özellikle kırsal kesimlerde sokakta yaşayan hayvanların sayısının bu nedenle arttığını ve kısırlaştırma yapılmadığı için de sorunun büyüdüğünü vurgulayarak tepkisini dile getirdi.

Bu yüzden etik ve bilimsel tek çözüm ‘kısırlaştır-aşıla-aldığın yere bırak’ metodu ve üretim-ticaret ile mücadele etmektir.

Ötenazi çözüm değil katliamdır.

Ancak biz CHP olarak incelediğimizde taslakta buna dair bir tane bile öneri göremiyoruz.

Gerçekten sorunun çözülmesi istenseydi önce üretim ile mücadele edilmeye başlardı.

Bu yasanın çıkmasında ‘Petshop’ lobisinin etkisini açıkca görüyoruz, hayvanseveverleri, hayvan hakları savunucularına ‘mama lobisi’ diyerek değersizleştirmeye çalışanlara gerçek lobinin petshop’lar ve ticaret yapanlar olduğunu tekrar anımsatıyorum ,” ifadelerini kullandı.

CHP Kocaeli il başkanı Bülent SARI;

Sokak hayvanlarına ilişkin 2004 yılında çıkan yasanın mevcut problemlerin çoğuna çözüm sunduğunu ancak bu yasanın 20 yıldır AKP MHP İktidarı tarafından uygulanmadığının altını çizmek gerikiyor.

“Mevcut kanuna göre, belediyeler kısırlaştırıp, tedavi edip aldığı yere geri bırakmalı ancak yıllardır belediyeler hayvanları toplayıp dağ başlarına atıyor ya da bakımevlerinde öldürüyor.” bu işkenceye son verilmeli.

Biz CHP’li belediyeler olarak bu ötenazi kararını uygulamayacağız.

He zaman yanınızdayız,

sizlerle birlikte mücadele edeceğiz.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum…” dedikten sonra alkışlar arasında kürsüden ayrıldı.

Ardından EMEP il yönetimi adına söz alan Tarık ERKAN şunları söyledi:

Merhaba hayvansever dostlar

Bu yasanın yürürlüğe girmesi durumda tüm sokakta yaşayan hayvanların toplanıp öldürülmesinin önü açılmış olacak.

Yasada öldürme ile ilgili maddelerde hayvan ayrımı yapılmıyor bu yüzden kediler de toplanıp öldürülebilir,” diyen Tarık ERKAN tasarı ile hayvan koruma görevlilerinin görevlerini düzenleyen maddenin ortadan kaldırılacağına da dikkat çekerek uyarılarını yaptı

“Dikkatinizi bu noktaya da çekmek istiyorum.

Bu statünün de ortadan kalkacağı taslağa eklenmiş durumda.

Mevcut kanuna göre, hayvan koruma görevlileri öncelikle kedi ve köpeklerin sonrasında ise sokaktaki tüm hayvanların yaşamlarını sonlandırmak için görev alıyor.

Bu da sıranın kedilere ve diğer hayvanlara da geleceğinin habercisidir.

Bu yasa engellenmelidir.

Elbette ki bilinçli kısırlaştırma yapılmalı.

Her anlamda katliamcı anlayışa karşıyız.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum…” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra söz alan Halkın Kurtuluş Partisi Kocaeli il başkanı Sema KOPAL düşüncelerini şöyle dile getirdi.

Kocaeli’de asfaltı eriten bu sıcakta patili dostlarımız için bir araya gelen sevgili pati dostları, değerli hayvanseverler, sizleri Halkın Kurtuluş Partisi-HKP adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Genel Başkanımız Sayın Nurullah Efe ANKUT’da militan düzeyde bir hayvanseverdir.

Doğaseverdir. Sokaktaki patili canları beslediği için, onları koruyup kolladığı için komşularıyla defalarca mahkemelik olmuştur.

En son yine bu canların kendilerine bir sığınma alanı bulduğu küçük bir ağaçlık alanı yok etmeye çalışan doğa ve hayvan düşmanlarına karşı verdiği mücadeleden dolayı şu anda ev hapsindedir. Kendisinin selamını getirdik sizlere.

Değerli hayvansever dostlar, sokaklarımızı birlikte paylaştığımız patili canlar sabahtan akşama dek karnını doyurmak, yaşamını sürdürebilmek derdindedir. Ömürleri birkaç seneciktir. Çünkü onlar araç altında kalıyor, onlar açlıktan kırılıyor. Onlar hayvan düşmanları tarafından sularına, yemeklerine çamaşır suyu katılarak katlediliyor. Bütün bunlara rağmen onları şu anda daha büyük acılar bekliyor. Çünkü maalesef sokaktaki patili canlarımız Cumhuriyet Tarihimizin en kötü dönemini yaşıyorlar. Tıpkı Emekçi Halkımız gibi, tıpkı doğamız gibi ve doğadaki diğer tüm canlılarımız gibi.

Çünkü şu anda Cumhuriyet tarihinin en kötücül, en halk düşmanı, en doğa ve hayvan düşmanı siyasi iktidarı, AKP’giller İktidarı yönetiyor ülkemizi.

Bugüne kadar hiçbir siyasi iktidar patili dostlarımızı katletmeye kalkışmadı, bugün AKP’giller bu dostlarımızı ötenazi adı altında katletmek istiyor. Buna izin verecek miyiz değerli arkadaşlar?

Vermeyeceğiz

Vermeyeceğiz!

Mücadele edeceğiz değerli arkadaşlar.

Depremde sesimizi onlar duydu, bizleri yeri geldi patili dostlarımız uyardı ve onların bugün bize ihtiyaçları var, değil mi değerli arkadaşlar? Onları yalnız bırakacak mıyız?

Hayır!

Katledilmelerine izin verecek miyiz?

Hayır!

O zaman değerli arkadaşlar, değerli pati dostları, hayvanlarımız için, insanlarımız için, doğamız için hep birlikte mücadele edeceğiz. Başka çaremiz yok!

Bu siyasi iktidardan kurtulmadığımız sürece hepimiz acılara, zulümlere, mahvolmaya mahkumuz.

Tek çaremiz hep birlikte mücadele etmek.

Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Teşekkür ediyorum...” diyerek konuşmasını alkışlar arasında son verdi.

Daha sonra söz alan;

CHP Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Ali Haydar AYAZ ise ardından şunları söyledi:

CHP olarak işçisinden emeklisine memurdan öğrencisine herkesin yanında olduğumuz gibi patili dostlarımızın yanında olacağız. Her canlının yaşam hakkını savunacağız. Türkiye’de bu katliam yasasını onaylamayacağımızı söylüyoruz.

Onun onayını alamazsınız. Bütün arkadaşlarımızla mecliste nasıl direnç gösterebiliriz? Nasıl iki tarafı da üzmeden direnç gösterebilirizin yolunu aradık. Bazı insanlar hayvanların çocuklarını ısırdığından bahsederek yasanın geçmesini sağlamak ama bizim derdimiz burada onların canını yakmak değil. Bir sorun var ve bu sorunu çözmek istiyoruz. Ben mecliste bu konuşmamı yaptıktan sonra bize siz hayvanseversiniz biz insan severiz dediler biz yaradanı severiz yaradandan ötürü dedik. Biz hem insanı hem hayvanı hem canlıyı seviyoruz.

Biz bu yasanın geri çekilmesi için sonsuz mücadele edeceğiz. Sizi gücünüz ne kadar büyük olursa bizim sırtımızda o kadar sağlam olur. AK Parti hükümetleri herşeye hakkı olduğunu düşünüyor. Bir canlının canını almak sayılacak bir şey değildir. Hiçbir zaman biz canlıların öldürülmesine onay vermeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partili hiçbir belediye hiçbir  canlıya ötenazi uygulamayacaktır.

Etraflarına zarar vermeden onların yaşamalarını sağlayacağız ” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Atılan sloganlar arasında topluluk sessizce dağıldı.

Exit mobile version