Getting your Trinity Audio player ready... |
SOLMEDYA – Ankara’da yapılan soruşturmalar sonrasında davalarının karar duruşması görülerek haklarında hapis cezası verilen gazeteciler için ortak açıklama yapan Kadın Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın İş Mersin temsilciliği hapis cezalarını protesto etti. Yapılan açıklamada, gazetecilik mesleğinin bu soruşturmalar ve davalarla kriminalize edildiği vurgulandı.
Ankara merkezli soruşturmalar kapsamında ‘örgüt üyeliği’ suçlaması ile haklarında dava açılan gazetecilerin yargılandığı duruşma sonucunda 29 Ekim 2022’de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023 tarihinde tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri ve Disk Basın İş Disiplin Kurulu üyesi Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Zemo Ağgöz, Deniz Nazlım ve JINNEWS muhabiri Öznur Değer’e 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.
“GAZETECİLİK MESLEĞİ KRİMİNALİZE EDİLİYOR”
‘Gazeteciliği savunacağız’ diyerek bir araya gelen Mersin’deki basın örgütlerinden Kadın Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın İş temsilciliği İnsan Hakları Derneği binasında yaptıkları basın açıklaması ile kararları protesto etti.
Basın örgütleri adına ortak hazırlanan basın açıklamasını okuyan Kadın Gazeteciler Derneği Başkanı Fatoş Sarıkaya, gazetecilerin haberlerinin davaların konusu haline geldiğini belirtirken, bu davaların kanıtının da kamuoyuna açık olan haberlerin kendisi olduğunu ifade etti.
Gazetecilik mesleğinin bu soruşturmalar ve davalarla kriminalize edildiğini söyleyen Sarıkaya, “Yine varlığı şüpheli ‘gizli tanık’ ifadeleri ile gazetecilik mesleği kriminalize edilmiş, faaliyetleri de “örgüt üyeliği” kapsamında gösterilmiştir. Belirtmek isteriz ki; haber konularını, neyin haberinin yapılıp neyin yapılamayacağını, nasıl yapılacağını, başlığını, görselini belirleyecek olan mahkeme heyetleri değil, mesleki ilkelerdir. Yargıçlar, yayın yönetmenleri; mahkemeler de haber merkezi değildir. Nasıl ki bir hakim kamusal bir görev ifa ediyorsa, gazeteci de kamusal bir görev ifa ediyor” diyerek gazetecilik mesleğinin suç olmadığını vurguladı.
“BİZLER GAZETECİLİK ÖRGÜTÜNÜN ÜYELERİYİZ”
Gazetecilere yönelik baskıların iktidarın hoşuna gidip gitmeyecek haberlere göre şekillendiğini belirten Sarıkaya, “Gazetecilerin görevlerinin başında iktidarın uygulamalarını kamu adına denetlemek, toplumu bilgilendirmek bulunmaktadır. İşte meslektaşlarımız bu faaliyeti yürüttüğü için cezalandırılmış, ülkemiz tam da bu nedenle bir gazeteciler hapishanesine dönüştürülmüştür” dedi.
Gazetecilik faaliyetlerini yürüttüğü için tutuklanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yapan Fatoş Sarıkaya şunları ifade etti:
“Gazetecilik faaliyetleri yürüttüğü için tutuklanan tüm meslektaşlarımız bırakılmalıdır. Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapis cezası verilen tüm meslektaşlarımızın cezaları bozulmalı, özgürce toplumu bilgilendirme faaliyetlerini yürütebilmelidir. Belirtmek isteriz ki bizler ‘gazetecilik örgütü’nün üyeleriyiz. Hiçbir baskı, hapis cezası bizleri toplumu bilgilendirmekten alıkoyamaz. Toplumun hakikate, habere an fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde, mesleğimizden asla vazgeçmeyeceğiz.”
PİRHA/MERSİN