SOLMEDYA – İlk yazımda da belirttiğim gibi en az ismi kadar detaylı düşünülmüş projelendirilmiş müfredat ilk kez değiştirilmiyor.
2002 yılından beri 2005 ve 2018 deki değişikliklerden sonra müfredat 3.kezdir değiştiriliyor. Tabi okul öncesi Eğitim programlarında 2002,2006,2013,2023 ve 2024 te yapılan değişiklikleri de hatırlamakta yarar var. Bu süreçte özelikle Din Kültürü dersi, kültür kısımı çıkartılıp sadece belirli bir inancın uygulama biçimi olarak verilmeye başlandı. Birde üzerine dinle ilgili seçmeli dersler getirildi.
Bu müfredatı biraz inceleyelim;
Şimdi bizler tarih dersinde, öğretim programında Osman’lı Devlet tarihini, “Kuruluş-Yükselme-Duraklama-Gerileme ve Dağılma” olarak 5 ana başlıkta inceliyorduk. Yeni müfredatta ise 6 başlıkta ve sanki Osman’lı İmparatorluğu yıkılmamış, hala devam ediyormuş içeriği ile işlenecek. Osmanlı Dağılma döneminin adı “Savaşlar Sarmalında Osmanlı”, ” Duraklama döneminin adı “Dönüşüm Sırasında Osmanlı” olarak değiştirildi, böyle saçmalık olur mu yahu.
Fen bilim dersini açın müfredat ta ” Canlılar ve Evren’in Oluşumu” Konusunu bir okuyun, hangi süre ve ayetlere atıf yapılarak konu anlatılıyor görün. Müminun süresinin 14. ve Zumer süresinin 6.ayetlerinden yararlanılarak insanın anne rahminde geçirdiği evreler anlatılıyor. İnsanın ve Evren’in yaratılış özellikleri ve amaçlarını mı öğrenmek istiyorsunuz? Kuran, Kuran ilimleri ve bilimsel kaynaklardan bilgi toplayın diye yol gösteriyor müfredat.
12. Sınıf Din dersi programına, daha önce olmayan bir şey “Cihat” kavramı giriyor. Adeta İŞİD e militan yetiştirilir gibi İslâm ve Barış konusunda tamamen cihat kavramı yer alıyor. Buda yetmiyor, cihadın Çanakkale muharebelerinde, Milli Mücadelede, 15 Temmuzda olduğu gibi barışı ve vatanı savunmada vazgeçilmez bir yol olduğu vurgulanıyor. Daha böyle yüzlerce, tamamen belirli bir ideolojinin, inancın savunucusu olmaya yönelik bir nesil yetiştirmeye dönük konu var müfredatta.
Evet elimizdeki mevcut müfredatta sorunlu, tamamen sınav odaklı bir eğitim sistemi içeren, evrensel ve demokratik değerlerden uzak duran sorunlu bir müfredattı. İyide düzelteceğiz dediğiniz ama milli eğitim şuralarında uzun uzun tartışılmadan alelacele hazırladığınız geniş katılımlı bir mutabakata nazır olmayan yeni müfredatınız mevcudu mumla aratacak kötülükler saçacak nitelikte.
Çocuklar bilimden ve bilimsel ilkelerden uzak bir müfredatla karşı karşıya, çok dikkatli olunması gerekiyor. Çocukların düşünce biçimini geliştirecek bir müfredata ihtiyaç var. Çocuklara özgü öznel yetenekleri açığa çıkaracak ve geliştirecek bir müfredata ihtiyaç var. Hangimizin çocuğunu gönderdiği okulda bileşim sınıfı var? Büyük gösterişle açtıkları bileşim sınıflarını tek tek kapattılar. PEKİ AMA NE YAPACAĞIZ. NASIL EDECEĞİZ. Bence buda bu serinin 3.yazısına kaldı. Ama bu iş öyle Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek bir iki mitingle çözülmeyecek kadar mücadele istiyor. Görüşmek üzere.