İzlenen politika salgına yol açar

sağlık

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

İlk ses Gazetesinden Ayselin Uzun’un haberine göre ,  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Kızamık Raporuna göre Türkiye son bir yılda 457 kızamık vakası ile hastalığın en çok görüldüğü üçüncü ülke oldu. Özellikle erken yaş grubunda yüksek ateş, deride dökülme, kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomlar gösteren ve oldukça bulaşıcı olduğu bilinen bu hastalığın, son dönemlerde Türkiye’de bu denli artmasına sebep olarak ise düzensiz göçmen sorunu ve aşı karşıtlığı olduğu belirtildi. İzlenen yanlış politikalar sonrasında, yaşanan artışın nasıl durdurulacağına ilişkin açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Mustafa Torun, “Aşı reddi grubuna fazlaca iltifat edildi. Bir noktada bu duruma siyasetçiler tarafından da göz yumuldu. Aşı yaşamsaldır ve salgınların önüne geçer. Bu sebeple politikacılar tarafından aşı karşıtlığının önüne geçilmelidir. Türkiye’de kızamık virüsünün yaygın olarak görülmesinin en büyük sebeplerinden biri de denetimsiz göçmenler. O yüzden ülkemizde göçmen politikası kesinlikle değiştirilmelidir” diye konuştu.

AŞI KARŞITLIĞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Torun, kızamık virüsünün son zamanlarda Türkiye’de fazlaca görülmesinin sebeplerine değinerek “Kızamık solunum ve damlacık yoluyla bulaşan döküntülü bir virüstür. Daha çok çocuk yaş grubunda görülen bir hastalıktır. Kuluçka süresi 10 ila 14 gündür ve en büyük belirtisi ise yüksek ateştir. Ayrıca son derece bulaşıcı olan bu hastalığın ülkemizde bu denli yaygın olmasının 5 sebebi vardır. Bunların ilki özellikle pandemiyle birlikte artan aşı reddi grubu, çünkü bu dönemde aşı reddi grubuna fazlaca iltifat edildi. Bir noktada bu duruma siyasetçiler tarafından da göz yumuldu. Bu kişilerin toplantı yapmalarına, basını kullanmalarına ve düşüncelerini bu şekilde yaymalarına izin verildi. Böylece toplumda şöyle bir algı da oluştu; aşı sanki bir grubun çıkarlarına hizmet ediyormuş gibi gösterildi. Halbuki öyle değildir. Aşı yaşamsaldır ve salgınların önüne geçer. Bu sebeple politikacılar tarafından aşı karşıtlığının önüne geçilmelidir. İkincisi ise aşının yan etkileri abartıldı. Her aşının bir yan etkisi vardır. Ancak bazı kişiler bu yan etkileri olduğundan büyük gösterdi. Bu da insanları aşıdan korkuttu. Üçüncüsü Türkiye’de sağlık ocağı sistemi bozulması. Dördüncüsüne sebep ise aşı eğitiminin aksaması. Yani önceleri anaokulundan başlayarak aşının sağlık açısından önemi vurgulanırken şimdilerde bunu göremiyoruz. Son olarak ise en önemli maddelerden biri olan ülkeye dışarıdan denetimsiz göç gerçekleşmesidir” ifadelerini kullandı.

DENETİMSİZ GÖÇMENLER

Torun, Suriye’de medyana gelen iç savaş sonrasında ülkemize gerçekleşen göçlerin birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini vurguladı. Türkiye’nin bu yönde uyguladığı politikayı değiştirmemesi durumunda özellikle halk sağlığı açısından tehlikede olduğuna dikkat çeken Torun, “Türkiye yıllardır, Orta Doğu ülkelerinden çeşitli sebeplerle gelen düzensiz göçmeni ağırlıyor. Göçler denetimsiz yani kaçak yollarla gerçekleştiği için doğal olarak göçmenlere herhangi bir sağlık kontrolü yapılamıyor. Daha önce kızamık geçirip geçirmediklerini ya da aşılanıp aşılanmadıklarını bilemiyoruz. Bizim hekim olarak gözlemlerimiz çerçevesinde, göçmelerde kızamık olgularının daha çok olduğunu biliyoruz. Yani Türkiye’de kızamık virüsünün yaygın olarak görülmesinin en büyük sebeplerinden biri de denetimsiz göçmenler. O yüzden ülkemizde göçmen politikası kesinlikle değiştirilmelidir” şeklinde konuştu.

KIZAMIK YOKSULLUK GÖSTERGESİ

Salgınların önlenmesi için aşılamanın önüne geçen engellerin tam anlamıyla kaldırılması gerektiğini söyleyen Torun, kızamığa yakalanmanın yoksullukla da bağlantısı olduğuna değindiği konuşmasında “Kızamık virüsü genel olarak Türkiye’nin taşralarında, kent varoşlarında karşımıza çıkar. Çünkü kızamık bir bakıma yoksulluk göstergesidir. O yerlerde gelir düzeyi düşük, düzenli sağlık kontrolü yaptıramayan, genel olarak eğitim düzeyi düşük olan ve göçmenlerin konaklaması sebebiyle salgın hastalıklar oldukça fazladır. Bu tarz hastalıkların yayılmaması için kızamık aşısı ülke geneline mutlaka yapılmalıdır. Aşının en ücra yerlerde bile yapıldığından emin olunmalıdır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Exit mobile version