SOLMEDYA – Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın yargılandığı davada mahkeme yasama dokunulmazlığı nedeniyle yargılanmasının durdurulmasına karar verdi.
Meclis’te 2016 yılında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası gözaltına alınan ve sonrasında hakkında “örgüt üyeliği” suçlaması ile dava açılan Beştaş’ın duruşması görüldü.
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Beştaş’ın avukatları Mesut Beştaş ve Mehdi Özdemir katıldı.
Avukatlar, bir önceki celsede, müvekkillerinin 2023 seçimlerinde Erzurum’dan yeniden milletvekili seçildiğini, bu nedenle yeniden yasama dokunulmazlığı kazandığını ve yargılanmasının durdurulmasını talebini tekrarladı.
Talebe ilişkin mütalaasını mahkemeye sunan savcı, Anayasa Mahkemesi’nin dokunulmazlıklara dair Enis Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kararlarına işaret etti. İddia makamı, Beştaş’ın yeniden milletvekili seçilmesiyle yeniden Anayasa’nın 83’üncü maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığı kazandığına belirterek, yargılanmasının durdurulması yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme, milletvekili seçilmesiyle yeniden yasama dokunulmazlığı kazanan Beştaş’ın yargılanmasının durdurulmasına karar verdi.(MA)