VAN – Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van’ın Gevaş ilesindeki Akhtamar Adası’ndaki ayinin 11’incisi yapıldı.
Ermeniler için büyük önem taşıyan ayin, Surp Haç Kilisesi’nde saat 10.00 ‘da başladı. Ayine katılmak isteyenler sabah saatlerinde Akdamar İskelesi’ne gelerek buradan vapurlarla adaya geçti. Ayine Türkiye’den ve Türkiye dışından yüzlerce kişi katıldı. Bu yılki ayin, önceki yıllara göre daha geniş katılımlı oldu. Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan ve Rahip Hovagim Seropyan da katılanlar arasındaydı. Van ve çevre kentlerden de ayini izlemek için gelenler oldu.
Ziyaretçiler, hazırlıkları günler öncesinde başlayan ayinden önce mum yakarak dua etti. Ardından ilahilerin okunduğu ayine katıldı. Ayini Rahip Seropyan yönetti. Daha sonra kilisenin avlusuna çıkan din adamları, ritüellerin ardından burada da dualar etti.
Geçtiğimiz yıl protokolün yer almadığı ayine bu yıl, Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer ile Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abdurrahman Şahin de katılım sağlayarak izledi.
‘EŞİM HER ZAMAN BEN VANLIYIM DER’
Türkiye’deki Ermeni toplumuna mensup kişiler kadar Ermenistan, Avrupa ve Amerikada’nda ayine katılmak için gelenler oldu. Çoğu ilk defa buradaki ayine katılan katılımcılar, yer yer duygulu anlar yaşadı. Kilise duvarlarını öpenler, ağlayanlar sık sık göze çarptı.
Dumanyan çifti ayin için yurtdışından gelenlerden. Kanada Toronto’dan iki gün önce kente gelen Dumanyan çifti, yaşadığı duyguları Artı Gerçek’e anlattı. Loris Dumanyan, “İlk defa Van’a geldik. Çok duygulandık eşimle beraber. Eşim mum yakınca gözlerinden yaşlar akmaya başladı. Bana da dokundu. Çünkü eşimin dedesi Vanlı. 1920 yılından Van’dan Kanada’ya gitmiş. Bu nedenler eşim her zaman ben Vanlıyım der. Bizim üç oğlumuz var, ortanca oğlumuzun adı Van. Bu yüzden buraya gelmek, Van’ı görmek, kilisede dua etmek bizim için çok önemli bir şey. Öleceğim güne kadar bu anı unutmayacağız. Hayali hep vardı. Bugün gerçekleşti, bu yüzden çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Bir süredir Türkiye’de yaşayan Sveklana Sanvelyan ise, “Hazırlıklar ve karşılama için teşekkür ederiz. Böylesini beklemiyorduk. Ağladım, hala ağlamak istiyorum. Sonuçta bizim topraklar, bilmiyorum anlatamıyorum. Dua kısmında büyüklerimiz, çocuklarımız ve ailemiz için sağlık ve mutluluk diledik. Yine geleceğiz. Türkiye’de yaşıyoruz ve burada yaşamaktan mutluyuz” dedi.
‘BİZE KALSA HER GÜN GELİRİZ’
Van’a yerleşen Rita Vardaryan da, “Nasıl anlatacağımız bilmiyorum. Türkiye’de ikinci defa ayine katılıyorum. Daha önce İskenderun’da katılmıştım. 7 yıl sonra bu duyguyu yaşamak çok farklı. Çok ağladım. İlgi ve katılım çok fazlaydı. Alınan tedbirler, güvenlikçiler çok iyiydi, teşekkür ederiz. Bir daha geleceğim. “ sözlerine yer verdi.
Vardaryan, kilisedeki ayinin yılda bir kez yapılmasına değindi ve “Bize kalsa her gün geliriz. Ayrımcılık yapmıyorum herkesin kitabına saygı duyuyorum. Camiye de Kiliseye de saygı duyuyorum. İki yere de insanların karışık girmesini istiyorum. Sonuçta hepimizi Allah yaratmış. Yine de Türkiye’ye teşekkür ederiz” diye devam etti.
Derin Atabey ise, merak ettiği için gelenlerden. Atabey, Ermeni inanışına saygı duyulduğunu göstermek için izlemeye geldiklerini dile getirdi:
“Katılım bir kalabalık oldu. Yabancılar çok çok fazla. Çok güzel bir ortam. Akdamar kilisesini bu kadar korumaları çok güzel olmuş. Buranın âtıl olduğunu biliyorduk. Kilise çok güzel korunmuş. Hem dini hem de kültürel birliktelik çok önemli. Van’da her kesimden insan yaşıyor. Buradaki insanların onların dinine saygı duymaları ve ayinlerine katılmaları, çok önemli. Bunun her şehirde her ülkede yapılmasını istiyoruz. Başka ülkelerde Müslümanlar için de devam edilmesini istiyoruz. Burada herkese karşı ve dinlere karşı bir saygı var. Biz de bunu göstermek için ayinlerini izlemeye geldik.”