VAN – Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (VASKİ) yaz boyunca su sorunun devam ettiği Van’da, 14-20 Ağustos’ta Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Gevaş ilçelerinde altı gün su kesintisi uygulanacağı açıklaması kentte tepkilere neden oldu.
Su kesintilerine karşı bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Cumhuriyet Caddesi’nde basın açıklaması yaptı.
‘İŞLETME VE YÖNETME SORUNUYLA İLİŞKİLİ’
Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı, su kaynaklarının daha fazla bir nüfusa yetebileceğini belirterek, yaşananların yönetme sorunu olduğunu söyledi. Avcı, şöyle konuştu:
“İpekyolu, Edremit, Tuşba ve Gevaş ilçelerine içme suyu sağlayan kaynak Bejingir su kaynağıdır. Kaynaktan Şabaniye Mahallesi’ne kadar herhangi bir maliyet olmadan kendi cazibesiyle gelen su, buradaki depolardan dağıtım için pompalanıyor. Bejingir kaynaktan Şabaniye depoya biri 1500’lük olan eski diğeri 2100’lük olan yeni iki ayrı isale hattıyla geliyor. Bu iki ana boruyla vana gelen su miktarı ortalama 1,5 milyon nüfusa yeter. Ama ne hikmetse 650-700 bin nüfusa yetmiyor.
Bu durum bir yanıyla altyapı yetersizliğiyle ilişkiliyse diğer yanıyla işletme ve yönetme sorunuyla ilişkilidir. Liyakatsiz, beceriksiz, atama yönetimlerin iş başında olmasından kaynaklıdır. Bilindiği üzere hemen her yaz su kesintileri ilimizde büyük sorun oluyor. Başta esnafımız olmak üzere kentlinin büyük kesimi bu sorundan olumsuz etkileniyor ve mağdur oluyor.”
‘ALTYAPI İÇİN NE PLAN NE PROJE GELİŞTİRİLDİ’
Tarımsal sulamada da sorun yaşandığına dikkat çeken Avcı, şöyle devam etti:
“Yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklık zaten ciddi bir sorun ve kentliyi olumsuz etkiliyor. Yine kentimizdeki sulama altyapısının yetersizliği biliniyor ve yıllardır çözümsüz halde bekliyor. Bu durum başta tarım emekçileri olmak üzere, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yüzbinlerce yurttaşı türlü zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.
Var olan su kaynakları da tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanılınca mağduriyet artarak devam ediyor. Diğer yandan merkezi hükümetlerin bilinçli politikaları sonucunda tarımdaki girdi maliyetleri artınca tarım emekçisi üretim sürecinden koparak kırdan kente göç etmek zorunda kaldı. Kentte ciddi yığılma yaşandı. Buna karşın mevcut altyapının güncellenmesi için ne bir plan ne de proje geliştirildi.”
‘SUYU EN PAHALI KULLANAN BÜYÜKŞEHİR VAN’
Van’ın 30 büyükşehir içinde suyu en pahalı kullanan kent olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle dedi:
“Kayyımların genel amacı yerel kaynakları denetim altına almak, kentli için değil merkezi yönetim için, yandaş ve kandaş için seferber etmektir. Böyle olunca da kentlinin temel sorunlarının çözümü için kaynak ayırmak tabii ki mümkün olmuyor. Güncel konutlar için suyun metreküpünü 15.67 TL’ye satarak zaten en büyük cezayı kentliye kesiyorsunuz. Kentlimizin aslında temiz suyu maliyetine kullanması gerekirken, şu anda 30 büyükşehir belediyesi içinde suyu en pahalı dağıtan kentler başında geliyoruz.”
TABİP ODASI’NDAN BULAŞICI HASTALIK UYARISI
Van-Hakkâri Tabip Odası da su kesintilerinin bulaşıcı hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu. Yazılı açıklamada, şöyle denildi:
“Toplumun sağlıklı olmasının en temel şartlarından biri halka yeterli ve güvenli su temininin sağlanmasıdır. Sağlıklı bir toplum için, özellikle küçük çocuklar, gebeler, yaşlılar açısından suyla bulaşan hastalıklar ön sıralarda yer alır ve suların kirlenmesiyle bulaşıcı hastalık riski hızla artmaktadır. Su kesintileri sırasında veya sonrasında şebeke suları, kuyu suları, tankerlerle taşınan ve dağıtılan sular ile çeşme suları güvenli olmayan sulardır. Bunların kullanılması toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Şebeke su kesintilerinden sonra depolarda kullanılan veya tankerlerle dağıtılan sularda tifo, amipli dizanteri, kolera, sarılık, hepatit gibi enfeksiyon hastalıkları yayılabilmektedir. Özelikle ishal olan hastalarda ateş yükselmesi fazla miktarda sıvı kaybı nedeniyle bazı hastaları ancak hastanelere yatırarak tedavisi mümkün olabilmektedir.”
Açıklamada, kesintilerin ardından musluklarda akacak suların da salgınlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu ve bu süreçte halka temiz ve güvenilir su sağlanması konusunda yetkililere çağrı yapıldı.