ERZURUM – Yurt dışı kaynaklı SAT-2 serotipi şap hastalığı, Türkiye’nin dört bir yanını sardı. Erzurum, Erzincan, Elazığ, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Manisa, Denizli, Aydın, Karabük, Sakarya, Zonguldak, Çankırı, Konya, Uşak, Kastamonu, Yozgat, Artvin, Sivas ve Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında şap hastalığıyla mücadele ediliyor.
Virüsün daha fazla yayılmaması için hayvan pazarları kapatıldı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketliliği durduruldu. Veteriner hekimlerce aşılama çalışmalarını sürdürüyor.
‘HAYVANLARIN TAMAMI EN İYİ İHTİMALLE BİR YILDA AŞILANIR’
Artı Gerçek’e konuşan Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş, şap hastalığının bölgede yoğun bir şekilde görüldüğünü belirtti Aktaş, kaç hayvanın öldüğüne dair Tarım İl Müdürlüğü’nde de dahi net bir rakamın bulunmadığını dile getirdi. Bunun yurt dışı kaynaklı viral bir enfeksiyon olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Hayvanlar bir araya geldiğinde sürekli enfeksiyon oluşuyor. Bu, şapın farklı bir versiyonu. Aşıların yıllık tekrarlarını zaten hemen hemen bütün hayvanlara yapıyorduk. Ancak bu farklı bir versiyon olduğu için aşısı Türkiye’de hemen üretildi ve vurulmaya başlandı. Fakat bütün hayvanlara aşı yapılmış değil. En iyi ihtimalle bir yıllık süreçte hayvanların tamamı aşılanabilir” dedi.
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş
ÇİFTÇİLER HAYVANLARINI NASIL KORUYABİLİR?
Aktaş, hayvanlarını şap hastalığından koruyabilmeleri için çiftçilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Çiftçilerimiz, hayvanlarını korumak için dışarıdan başka bir hayvanla temas ettirmemesi gerekir. Hayvan, dışarıda bir ahıra girdiğinde veya hayvan pazarına girdiğinde dezenfekte edilip öyle ahıra alınması şart.”
‘İNSANLARLA İLGİLİ KORKULACAK BİR DURUM YOK’
Hastalığın hayvandan insana geçme riskinin çok düşük olduğunu söyleyen Aktaş “Bu hastalığın insana geçme riski çok düşüktür. Bulaştıktan sonra enfeksiyon yapma riski de çok düşük. İnsanlarla ilgili burada korkulacak bir durum yok” dedi.
‘ARDAHAN’DA 2 BİNİN ÜZERİNDE HAYVAN ÖLDÜ’
Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural ise şehirde 400 bin hayvanın olduğunu, şap hastalığından dolayı 2 binin üzerinde hayvanın öldüğünü belirtti.
Sural, “Bu sene yurt dışından gelen SAT-2 serotipi şap hastalığıdır. Öldürücü bir hastalıktır. İnsanların geçirmiş olduğu pandemiye benzer öldürücü bir yanı vardır. Hayvanlar bu hastalığa yakalandığında aşı da yapılamıyor. Yapılacak tek şey hayvanlara hijyenik koşulları sağlamak. Bunun dışında başka bir tedavi yolu yok. Şu an şap hastalığı devam ediyor ancak ölümler azaldı” dedi.
Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural
‘TARSİM TAZMİNAT ÖDEMİYOR’
Ekonomik kaybın çok büyük olduğunu dile getiren Sural, şöyle devam etti:
“Bir hayvanın 50 bin TL olduğunu düşünürsek çok büyük bir ekonomik kaybımız var. Kaz, tavuk itlaf edildiği zaman para ödeniyorken 50 bin TL’lik bir hayvanın telef olması nasıl görmezden gelinir. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), hayvanlarımızı sigorta ettirdiğimiz halde şap hastalığının tazminatını ödemiyor. Bu kadar vurdumduymazlık olmaz. Tarım Bakanına söyledik, Cumhurbaşkanımıza söyledik. Bu milli bir meseledir, sahip çıkmak gerekiyor. Sigortalı hayvanlarımızı TARSİM’in ödemesi gerekiyor. Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı’da hastalık çok şiddetli yaşandı.”
AĞRI’DA 100 HAYVAN ÖLDÜ
Ağrı Ziraat Odası Başkanı Ömer Yıldız da şap hastalığının yüzde 20’ye düştüğünü belirterek, 100 hayvanın öldüğünü anlattı. Hastalığın şehir merkezinde azaldığını ancak köylerde fazla olduğunu dile getiren Kars Ziraat Odası Başkanı Özcan Müçük de aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. (ARTI GERÇEK)