Advert
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Memur ve emekli zammı için son kulisler

Memur ve emekli zammı için son kulisler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SOLMEDYA – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını yarın açıklayacak. Böylelikle, memur ve emekli zammı için 6 aylık enflasyon farkı belli olacak. Ancak, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle maaş zammına ‘refah payı’ da eklenecek. Ayrıca, en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek.

Ankara kulislerindeki son bilgilere göre, memur maaşlarına yüzdelik zam artı seyyanen artış yapılacak.

BORDROYA YETİŞMESİ İÇİN BU HAFTA BELLİ OLMASI GEREKİYOR

Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, memurların ayın 15’inde maaş aldığını ancak bordroların bir hafta önceden hazırlandığını hatırlatarak, ” Dolayısıyla yeni zamlı maaşları alabilmeleri için hafta sonu da dahil o günlerde bitmesi lazım” dedi.

NE KADAR ZAM BEKLENİYOR?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam konusunda dünkü kabine toplantısında, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunum yaptığı belirtiliyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bu sunuma ilişkin “En düşük memur maaşı 22 bin TL’ye çıkıyor. Buna göre öğretmen, doktor, hemşire, polis, mühendis aylıklarına kademeli olarak artış yapılacak. Bir yüzde artış, onun üzerine ise seyyanen bir zam yapılacak. Örneğin yüzde 25 artı 7 bin, yüzde 25 artı 8 bin artış olacak” diye yazdı.

ZENGİN: TAHMİNİM YÜZDE 25 ARTI 7-8 BİN SEYYANEN ZAM

Tarkan Zengin de olası zamma ve maaş simülasyonuna ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Cumhurbaşkanı en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin lira olacağını söyledi. Mevcut duruma göre en düşük memur maaşının yüzde 85 civarı bir artışı anlamına geliyor. Bu bütün kamu çalışanlarına verilir mi? Bu ihtimal çok mümkün görünmüyor. Yapılacak artışın bir miktarı oransal, geriye kalan da seyyanen yapılacaktır diye düşünüyorum. Tahminim özellikle yüzde 25 seviyelerinde bir oransal zam verilip üzerine de 7-8 bin lira arasında seyyanen zam verilme ihtimalini kuvvetle muhtemel olacağını düşünüyorum. Bu formülle en düşük devlet memuru maaşını 22 bin liraya çıkaran bu durum bütün kamu görevlilerine yansıtılacaktır. Herkese eşit oranda oransal ve seyyanen yapılacak zammın maaşlardaki etkisi de farklı kalemlerde olacak.

Örneğin maaşı 15 bin lira olan bir kamu görevlisini düşünelim. Yüzde 25 zam verildiği takdirde 18 bin 750 liraya çıkar. 7 bin lira seyyanen verildiği takdirde 25 bin 750 lira olur. Bunun maaş artışı ise yüzde 71’e tekabül eder. Her bir kamu çalışanı mevcut maaşını yüzde 25 artırıp üzerine 7 ya da 8 bin lira koyduğunda kendi maaşındaki artışın oranını görebilir.

Yine başka bir simülasyon üzerinden söyleyelim. 20 bin lira alan bir kamu görevlisi yüzde 25 zam verildiği takdirde 25 bin liraya çıkar. 7 bin lira seyyanen zamla 32 bin liraya çıkar. Buradaki artış yüzde 60’a tekabül eder. 8 bin lira seyyanen verildiği takdirde 33 bine çıkar, artış yüzde 65’e tekabül eder.

Son 1 haftadır en kuvvetli gördüğüm ihtimal bu. Bir akademisyen olarak, bu işin 25 yıldır içinde olan biri olarak bana en makul gelen alternatiflerden birisi bu. Dikkat ederseniz oransal bir zam ve seyyanen bir zam bütün kamu görevlilerine verildiğinde maaşlarındaki etkisi yüzde 85’ten başlayarak yüzde 40’lara gidecek bir skala oluşturacaktır. Bu nedenle yansıması kademeli olacak diyoruz. Artış kademeli değil, artış herkese bir miktar oransal, bir miktar seyyanen yapılacak ama maaşlardaki etkisi oransal kademeli olacak.

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur emeklilerinin artışları memur maaşlarına göre belirleniyor. Haziran ayı diyelim ki 2-3 arasında bir enflasyon çıktı. Yüzde 16-17’lik bir artışa tekabül etti. En düşük memur maaşına verilecek refah payının yüzde 66-67 olduğunu gösteriyor. Bu diğer gruplarda değişkenlik gösterecek ama en düşüğü yüzde 20’ye tekabül edecek bir refah artışından bahsediyoruz. Biz o gün daha çok SSK ve Bağ-Kur emeklileri için artış oranını bekleyeceğiz.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ise temmuzda yapılacak maaş artışları, 2023’ün ocak ve haziran arasındaki 6 aylık TÜFE oranında yapılacak. Şu anda 5 aylık TÜFE 15,26. Buna haziran TÜFE’si de eklenecek.

Diyelim ki haziranda aylık yüzde 2-3 aralığında bir enflasyon açıklandı. Bu da diyelim ki SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 18 gibi bir zamma tekabül etti. Şöyle olacak; Buna ne kadar refah payı ilave edileceğini düşüneceğiz. Artış diyelim ki yüzde 18 oldu SSK ve Bağ-Kur emeklileri için. Bu artış ne kadar refah payı görür, onun için de çarşamba günü bekleyeceğiz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Memur ve emekli zammı için son kulisler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin