Advert
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Şimşek’in kabusu: Yüksek bütçe açıkları

Bakan Şimşek’in kabusu: Yüksek bütçe açıkları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SOLMEDYA – Yeni ekonomi yönetimini en çok zorlayacak konuların başında yüksek bütçe açıkları geliyor. Ekonomi yönetimine ilişkin son kulis bilgilerini paylaşan 10Haber yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk adımının yüksek oranlı faiz artışı olmasının beklendiğini hatırlattı. Sağlam, “Ancak ne kadar yüksek artış yapılırsa yapılsın, Şimşek’in bütçe açıklarını halledememesi halinde, büyük bel bağlanan yabancı fon akışının sağlanmasının zora gireceği de ortada” diye ekledi.

Erdal Sağlam, ‘Yüksek bütçe açıkları Şimşek’in kabusu oldu‘ oldu başlıklı yazısında, şu kulisi paylaştı:

“Mehmet Şimşek, yakınlarına bütçe imkanlarına baktığını, tasarruf etmek için bütçe harcamalarının ancak yüzde 9’u üzerinde çalışabileceklerini anladıklarını söylemiş. Şimşek’in bütçe harcamalarında esnekliğin hiç kalmamasına, geri kalan harcamaların donmuş hale gelmesine çok şaşırdığı belirtiliyor. Geçen günlerde Şimşek’in ‘tablo tahmin ettiğimden daha ağırmış’ demesinin ardında da bütçe tablosunun yer aldığı tahmin ediliyor.

Bilgi veren uzmanlar bütçenin bu kadar donmuş harcamalardan oluşmasının 2000’li yıllardan önce görüldüğünü, son dönemdeki özellikle borçlanmadaki artışa, deprem, EYT, KKM gibi faktörlerin eklenmesiyle bütçe kalemlerinin neredeyse tümüyle donma noktasına geldiğini belirtiyorlar.

Şimşek’in tasarruf için bütçe harcamalarının ancak yüzde 9’u üzerinde çalışabildiklerini söylediği ancak yapılacak tasarrufun bütçe toplamının yüzde 2-3’ünü geçmesinin pek mümkün olmadığı hesaplanıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda bu durumun ele alındığı öğrenilirken, orta vadeli program hazırlıkları kapsamında neler yapılabileceği üzerinde çalışmaların başladığı belirtiliyor.”

Bakan Şimşek’in kabusu: Yüksek bütçe açıkları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin