Advert Advert
  1. Haberler
  2. CHP
  3. Yönetmelik Değişiklik Önerileri

Yönetmelik Değişiklik Önerileri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Gerçekten partinin demokratik bir işleyişe kavuşmasını istiyorsanız bu mahallelerden başlar: Birden fazla kişinin seçildiği her alanda “nispi temsil” ile mümkündür. Bu konuda Tüzük kurultayı öncesi yönetmelik değişiklik önerilerimi hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Muharrem Erkek olumlu bulmuş ve bana bildirmişti, ancak herhangi bir değişiklik gerçekleşmemişti!

Şimdi de grup başkanı Özgür Özel’e aynı önerileri göndermiş bulunuyorum, henüz bir yanıt alamadım!.. Bu öneriler Parti Meclisi yetkisindedir, uygulanırsa parti demokratikleşme yolunda ilerlemeye başlayabilir. Yoksa hiçbir demokratik değişiklik olamaz, eski ve köhne uygulamalar sürgit devam eder…

YÖNETMELİKLERİN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASI

Madde-85 Tüzüğün öngördüğü Kurultay, TBMM Grup İç Yönetmeliği hariç, diğer yönetmelikler Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından hazırlanır ve Parti Meclisi (PM) tarafından onanarak yürürlüğe girer.

KONGRELER YÖNETMELİĞİ

(İL VE İLÇE KONGRELERİ İLE MUHTARLIK BÖLGESİ VE İLÇE KONGRELERİ DELEGELERİNİN SEÇİMİ)

II. Bölüm Muhtarlık Bölgesi Delege Seçiminde Değişiklik Yapılması.

Tüzüğün 37. maddesi gereği Genel Başkan gerek gördüğünde ya da 11 Parti Meclisi Üyesi gerekçe ve gündem belirleyerek yazılı istemde bulunması durumunda Parti Meclisini olağanüstü toplantıya çağırır.

GEREKÇE:

Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi parti tüzüğü ve kongreler yönetmeliğinin bir çok maddesinde parti içi demokrasiye aykırı hükümler mevcuttur! Bir siyasi partide mahalle delegesi işin esasıdır! Bütün parti dinamikleri bu yapıdan çıkar. CHP’de mahalle delege seçimlerinde (ilçe kongre delegesi) “çoğunluk sistemi” uygulanmaktadır. Bu sistem adaletsiz, anti-demokratik, gerici ve yanlıştır. 400 ilçe delegesi seçilen yerlerde kesinlikle uygulanmamalıdır…

Aşağıda verdiğimiz tek bir örnek bile bunu açıklamaktadır!

Mesela: 12 delegenin seçileceği bir Muhtarlık Bölgesinde, seçimlere 2 liste katılsın ve kullanılan geçerli oylar 600 olsun. 301 oy alan liste 12 delegeyi kazanır! 299 oy alan liste hiçbir delege kazanmaz! Partimizde temsili demokrasiye bile aykırı olan bu yanlışta hala ısrar edilmektedir!

Çoğunluk Sistemi: Demokratik kurallar işletilerek yapılan herhangi bir seçimde, 1 oy fazla alan listenin; tüm delegeleri, tüm milletvekillerini, tüm yerel meclis üyelerini kazandığı sisteme “çoğunluk sistemi” denir. Bu sistem 14 Mayıs 2023 son milletvekili seçimlerinde uygulanmış olsa, CHP sadece 10 ilde milletvekili çıkarabiliyordu!

Halbuki milletvekili, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde olduğu gibi d’hont nispi temsil sistemi” uygulansa, her iki listeden 6’şar delege seçilmiş olacaktı. Böylece partide bir ayrışma değil, bütünleşik bir davranış sergilenecek, siyasal enerji dışa yönelik olarak kullanılacaktı…

Çoğunluk sistemi siyasal feodalizmin işine yaramaktadır! Batı’da Metropol Büyükşehirlerde feodal ilişkiler (hemşericilik, bölgecilik, inanç ve etnik ayrımcılık) hakimdir. Bu feodal yapıyı ortadan kaldırmak, partimizde birlik ve bütünlüğü sağlamak ancak demokratik yöntemle mümkündür. Demokratik yönteme ilk adım mahalle delegesi seçiminden geçer…

GÜNDEM:

II. BÖLÜM MUHTARLIK BÖLGESİ DELEGELERİ SEÇİMİ

8. maddeye 3 fıkra eklenmesi hakkında değişiklik.

8 a) Tüzüğün 48/D maddesi gereği, 400 Kongre Delegesi seçilecek olan ilçelerde: Muhtarlık Bölgesi İlçe Kongre Delege seçimlerinde aynen milletvekili, belediye meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde olduğu gibi d’hont nispi temsil sistemi” uygulanır.

8 b) Muhtarlık Bölgesinde seçimler blok liste ile yapılır. Blok Listelerde her iki cinsiyetten en az %33 oranında aday bulunur. % 5 seçim barajını aşan blok listeler değerlendirilmeye alınır. % 5 baraj için Muhtarlık Bölgesi toplam üye sayısı esas alınır. Baraj için gerekli oy, alınan oylardan düşülmez.

8 c) Muhtarlık Bölgesi “İlçe Kongre Delegeleri” için alfabetik sıra koşulu aranmaz. Blok listeler o şekilde bastırılır. Muhtarlık Bölgesi “İlçe Kongre Delege” seçimi için bir aday birden çok listede yer alamaz. Bir adayın birden çok listede yer alması halinde, adayın hangi listede yer almak istediği seçim mahallinde saptanır, aksi halde adaylığı düşer. Seçim buna göre yapılır.

Orhan Uzel Mimar / Yazar

Yönetmelik Değişiklik Önerileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin