Getting your Trinity Audio player ready... |
Bilmezliğin tarlasına bir küçük kültür fidanı diktim. Fakir Baykurt
Dilimize Hükümet Dışı Organizasyon olarak çevrilen (Non Government Organizasyon ) Sivil Toplum Örgütleri; özünde ve sınıf temelinde burjuva önermelerden birisidir. Emekten ve ezilenden yana olan bir örgütlenme ise bana gore Demokratik Kitle Örgütü’dür.
***
Geçenlerde uzun süredir seçkin kültür ve yazın emekçilerini kapsayan bir topluluğumuzun dernekleşme çabaları içinde kendimizi bulduk. Bu süreçte yaşadığımız güçlükleri anlatmaya sayfalar yetmez. Sonunda izin alınıp derneğimiz resmen kuruldu. Bazı dostlar ne gerek vardı? Platform olarak devam etseydiniz iyi olmaz mıydı? Dediklerini duyar gibiyim. Kısaca ve samimi olarak söyleyeyim; maalesef sizi en yakın arkadaşlarınız bile bu durumda ciddiye almıyor. Resmi katlarda kabul görmüyorsunuz. Gelelim konumuz olan kültür veya Türkçesi ile “Ekin” konusuna.
***
Kültürler, toplumların uzun yıllar boyunca ortak düşünce ve duygularının birikimi olarak ortaya çıkar. Onları anlamak, hele saygı duymak kolay değildir. İnsanlar, psikolojik yansıtma mekanizmalarını sadece diğer insanlara yönlendirmez, toplumlar ve kültürler de bu yansıtmalardan sık sık nasibini alır. Bu sebepledir ki çoğu insan içinde yaşadığı kültürü anlamaya çalışmak yerine,onu körü körüne ve cahilce yermeye veya övmeye yeltenir.Aynı sebeple “diğerleri”ni düşman olarak görmek veya onlara özenmek de sık görülen davranışlardır. Unutmamamız gerekir ki gruplaşmak,düşmanlık yapmak, komşuda pişene özenmek, kendini beğenmek, halinden hoşnut olmamak gibi insanların çeşit çeşit eski alışkanlığı vardır. Bu alışkanlıkların hepsinin bir zamanlar farklı işlevlere sahip olduğunu biliyoruz. Bazısı hâla işlevselliğini koruyor. Biz insanlığı yüz binlerce yıl önceki korkmuş, ertesi günü belirsiz, bir ağaç kovuğunda titreyen o canlı olmaktan kurtaran, yaşama bağlayan,insan yapan yukarıda saydığımız eski alışkanlıklarıdır.
***
İnsanın konuşma yeteneğinin gelişmesinin belki de biricik sebebi yaşam koşullarını güvence altına almak ve iyileştirmektir. Kültürler hakkında çok konuşuyor olmamızın sebebi de yaşam koşullarımız denen şeyin aslında tam olarak kültürün kendisi olmasıdır. İnsanların kültürlerin zaman içindeki değişimlerini hızlandırmak, yavaşlatmak veya yönlendirmek için, yoğun çaba sarf etmesine şaşırmamak gerekir.
Sözümüzü Ustamız Yunus Emre ile bitirelim.
Cümleler doğrudur
sen doğru isen.
Doğruluk bulunmaz
sen eğri isen.
Sevgilerimle.
Dr. Mustafa Torun