8 Mart Kadınlar Gününde, Kadının Adı Deprem Bölgesinde Yine Yok

z3
Getting your Trinity Audio player ready...
İbrahim Ortaş, iortas@cu.edu.tr
8 Mart Çalışan Kadınlar Günü Kutlu Olsun. Özellikle Deprem Bölgesindeki Kadınlarımız için
İnsanlığın birkaç bin yıllık tarihini çoğunlukla erkelerin yönettiği Dünyamızda birikimli oluşan devasa sorunlarına karşın, dünyada üreterek var eden ve kucaklayan kadınların varlığı her zaman umut yeşertmektedir. İyi ki yaşamın ve hayatımızın her alanında varlar. Varlıkları ile ve bizleri de var ediyorlar. Nazımın ifadesi ile;
kadınlar
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yârimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve kara sabana koşulan ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız
şimdi ayın altında
kağnıların ve hartuçların peşinde
harman yerine kehriban başlı sap çeker gibi
aynı yürek ferahlığı,
aynı yorgun alışkanlık içindeydiler.
İnsanlığın birikimli kültüründe 8 Mart 1857 öncesi ve sonrasında kadının hep bir hak gaspı, geri planda önemsenmesi, eksik ücret, gibi konular vardı. “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde on binlerce dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve ile başlan” ve daha sonra dünya kadınları arasında destek gören çıkışı kadının sesi oldu.
Bu sesin 1975’te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan Dünya Kadınlar Günü iki yıl sonrada 1977 tarihinde ise resmileşen dünya çalışan kadınlar günü kutlanıyor. Ancak halen bir çok ülkede otoriteler çokta gönüllü gözükmüyorlar.
Ülkemizde Kadının Adı Deprem Bölgesinde Yine Yoktu.
Deprem sonrası gittiğim yerlerde gözlemlediğim birçok konu arasında kadınların yine ağır yükü taşımak zorunda olmalarıydı. Özelikle kırsalda yine işlerin kadının omuzlarındaydı. Onca zorluk içinde aşı işi düşünen, hayvanı beslemek zorunda olan yine kadındı Kadın tarım ve deprem ilişkisi bütünlüklü olarak işlenmesi gereken bir konu.
Deprem sahasında kadınların özel durumlarının hiç dikkate alınmadığı konusundaki gözlemlerim çok rahatsızlık vericiydi. Biz erkek anlayışı ile götürdüğümüz yarımlar ve ihtiyaç listeleri içinde başta hijyen ve tuvalet konusu olmak üzere bir çok konuda maalesef ve maalesef kadınları çok düşünmemişiz. Ayrıca çocukların bakımı, beslenmesi, yaşlıların ve evlerin temel ihtiyacı, gelen gıda ve giyecek türü yardımların korunması ve diğer işlerin kadınların üzerinde kaldığı görüldü.
Günün Önemli Daha Çok Önemsenmeli
8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun. Kutlu olsun hem de önemini kaybetmeden. Kadını yaşamdaki yerini önemsemekle birlikte yine de kadınların yaşadığı cinsiyet ayrımcılığının sıkça yaşandığını ve çoğumuzun yaşananları göremediği ve fark edemediğimizi fark ettim.
Kadınlarımızdan ben şahsen özrü diliyorum.
Evet, “kadınlar, bizim kadınlar korkunç ve mübarek elleri” ile yaşamı güzelleştiren kadınlar. Selam olsun. Gününüz kutlu ve güzel olsun.
Exit mobile version