Getting your Trinity Audio player ready... |
Bugün 29 Kasım Dünya Tıbbi Sekreterler Günü
Sabahın erken saatlerinde hastanedeki hasta ve hasta yakınlarının kayıtlarını yaparak hekimle buluşturan ilk görevli sekretarya hizmetleri kurumsal yapıda önemli yere sahiptir.
İşlerin aksamadan zamanında yürütülmesi için gerekli planlamaların yapıldığı noktadır. Sağlık kurumlarında zaman ve planının ayrı bir önemi vardır.
Sağlık sektörünün emektar çalışanları tıbbi sekreterlere özel bir gün olan Dünya Tıbbi Sekreterler Günü, her yıl 29 Kasım tarihinde kutlanmaktadır.
Tıbbi sekreter; sağlık sistemine kayıt edilen verileri toparlar, analiz ederek raporlar, birimler arası iletişimi ve yazışmaları yürütür.
Tıbbi dokümantasyon ve arşiv konusunda özel eğitim almış ve kendisine yasa ve yönetmeliklerle yüklenen görevleri yapmakla sorumlu kişilere “tıbbi sekreter” denir
amacı, sağlık hizmetlerinin temel ilkelerine, süreçlerine ve yönetime vakıf, etkin iletişim kuran nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir.
Ülkemizde Sağlık Hizmetleri sektörünün gelişimine paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacı da artmaktadır.
Bu nedenle sektöre ilgi duyan ve bu alanda eğitim alarak mesleki anlamda uzmanlaşmak isteyenlere uzaktan eğitim yoluyla sektörde istihdam edilme imkânı sağlanması amaçlanmaktadır.
Yetiştirilen insan gücünün mezuniyet sonrası hastane yönetiminde görev alması düşünülmektedir.
Eğitim öğretim süresi 2 yıl (4 yarıyıl) olup; programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 2 yıllık teorik ve uygulamalı (toplam 120 AKTS) öğrenimi başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Tıbbi dökümantasyon ve sekreteri olmak isteyenlerin;
✓El ve parmakları,
✓Görme
✓İşitme organları sağlam,
✓Ayrıntıyı algılayabilen,
✓Dikkatli,
✓Düzenli,
✓Kurallara uyan,
✓Sorumluluk sahibi,
✓Kapalı ortamlarda oturarak çalışmaktan hoşlanan,
✓Sabırlı
✓İnsanlarla rahat iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.
“Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik” programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları taktirde; Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık İdaresi programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Sağlık hizmeleri meslek yüksek okulunun, tıbbi dökümantasyon ve l bölümünden mezun olanlar hastane ve benzer kuruluşlarda idari memur olarak göreve başlarlar.
Mesleki başarı ve deneyimlerine göre de büro şefliğine (İdari ve Mali İşler, Kütüphane ve Dökümantasyon İşleri vb.) yükselebilirler.
Bu günü kuru kuruya kutlamak bir yana…
Hasta, hasta yakını ile sağlık çalışanları arasında iletişimi sağlayarak önemli bir görevi yerine getiren tıbbi sekreterler, tüm sağlık çalışanları gibi mali, özlük ve sosyal haklarda ivedi olarak kalıcı bir iyileştirmenin yapılmasını beklemektedir.
Öte yanda ise sağlık çalışanlarının ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, çalışma barışını bozan, adil dağıtılmayan ek ödeme sistemine son verilmeli, asgarisi yoksulluk sınırının üzerinde “tek ödeme” sistemine geçilmeli, maaşın tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır.
Sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez unsuru olan tüm Tıbbi Sekreterlerimizin;
“29 Kasım Dünya Tıbbi Sekreterler Günü” kutlu olsun.
İyi ki varsınız
Aşkım Tan