Getting your Trinity Audio player ready... |
SADECE YAZMAK VE BİRŞEYLER YAP(A)MAMAK BİR HEKİM OLARAK BENİ KAHREDİYOR DEĞERLİ HOCAM!
Dr.MUSTAFA TORUN
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail.com
SEVGİLİ NUSRET HOCAM İZNİNİZLE BİR ÖĞRENCİNİZ OLARAK SİZİNLE DERTLEŞMEYE DEVAM EDECEĞİM . SEVGİLİ HACETTEPELİ SINIF ARKADAŞLARIM DA SİZİ ÇOK ÖZLEMİŞLER. ONLARDA HOCAMIZLA DERTLEŞMEYİ NE OLURSUN KESME DEDİLER! ONLARI DA KIRMAYALIM!
Sevgili Hocam iş kazaları ve işçi ölümlerinden bahsettiğimizde, KORUYUCU HEKİMLİK kurallarını yeterince uygulasaydınız, bugün bu cinayetlerden söz etmeyecektiniz dediğinizi düşünürüm sevgili hocam. Ah hocam ah! Dedikleriniz bir bir çıkıyor. Ne olursunuz bizlere sitem edip, kızmayın! Dersimizi acı bir şekilde öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Bedelini de ödettiriyorlar. Son yirmi yıllık deneyim bizlere çok şey kattı canım hocam! Umarım çok geç olmadan uykudan uyanırız. Bizler sizleri maalesef çok iyi anlayamadık herhalde! Sadece derslerinizi bir öğrenci mantığı ile dinleyip, derslerimizi geçmek için not aldık. Maalesef anlattığınız DEVRİMCİLİK kavramını KARİYERİZM olarak algıladık. Egolarımız ön plana geçti dersem derdimizi daha iyi anlatmış oluruz sevgili hocam! Gür sesinizle bizlere dönüp, ben size böyle mi öğrettim? dediğinizi düşünüyorum.
Sevgili hocam Murat Çetin ve Pelin Karatay Gögül’ün 2015’de yaptığı çalışmaya göre tablo çok üzücü. 7 yıl önceki bu tablo maalesef düzeleceği yerde daha da kötüleşmiş değerli hocam! Vaktiniz varsa bu raporu okuyalım. Gözlüğünüzün altından bizlere çok sinirli baktığınızı hayal ediyorum…
İş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olan Türkiye’de; Her gün resmi olarak 172 iş kazası meydana gelirken, sonucunda dört işçi hayatını kaybediyor, 6 işçi ise sürekli iş göremez hale geliyor. Ölümlerin kader ya da kaza olarak anıldığı; ihmal, denetimsizlik, taşeronlaşma ve daha fazla kâr elde etme hırsının, bir türlü imzalanmayan iş sağlığı ve güvenliği konusundaki sözleşmelerle birleştiğinde ‘cinayet ekonomisine’ dönüştüğü Türkiye, rekabete dayalı sürdürülebilir bir büyüme için piyasa ekonomisinin ‘hukuksal’ zeminini bir an önce yaratmak zorundadır denmektedir bu raporlarında değerli araştırmacıların
Sevgili hocam daha önceki yazılarımda defalarca vurguladığım gibi Kadınların, Hekim ve Sağlık Emekçileri’nin, Kadınların, İşçilerin ve Yoksulların göz göre göre CİNAYETLERE MARUZ KALMASI bir hekim, daha doğrusu bir insan olarak beni çok üzmektedir. Hele sizi çok iyi anlayan bir öğrenciniz olduğumdan daha da kahroluyorum.
Saygıdeğer hocam Marx ve Engels Manifesto’da ;
“Bugün burjuvaziyle karşı karşıya gelen bütün sınıflar arasında gerçekten devrimci olan biricik sınıf proletaryadır” demişlerdi. Bizler emekçilerin iş cinayetlerinde birer birer yok olmalarını sadece izliyoruz sevgili hocam!..
Gelelim ülkemizde Ekim 2022’de kaybettiğimiz, her birisi bir sayı değil, bir insan olan emekçi kardeşlerimize sevgili hocam!..
İşçi ölümlerinde Amasra sadece görünen yüzdü değerli öğretmenim. Bir ayda ülkemizde 158 işçi öldü! Dile kolay 158 can! Eşleri, çocukları, anne ve babalarıyla bu korkunç acıyı vicdan sahibi her insan iliklerinde hissetmiştir. Gazeteci kardeşim Aziz Muhammet Ulubaş ile yaptığımız çalışmada Ekim ayında da manzara korkunçtu. Aziz’e de bu arada çok teşekkür ediyorum desteklerinden dolayı. Canım hocam Buyrun bu öğrencinizin naçizane yazdıklarını okumaya! Ama ne olursunuz sitem etmeyin! Kendim adıma söyleyeyim, ben yeterince dersimi aldım hocam!..
Türkiye’nin Amasra Maden Ocağı’nda yaşanan işçi ölümleriyle anımsayacağı 2022 Ekim ayında yurt genelinde 158 işçi ölürken, bu sayı on aylık zaman diliminde ise bin 521 olarak gözlenmiştir. Ayrıca çalışanların bazılarına da şiddet uygulandığını belirteyim can hocam!
Türkiye’nin Amasra Maden Ocağı’nda yaşanan bu katliamı akşam saatlerinde öğrenmesiyle bir kez daha işçi ölümleri ve iş kazaları gündeme geldi değerli hocam! Bunu üzerine basarak belirtiyorum Nusret Hocam.
Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan Grizu Patlaması sonunda 41 maden işçisi ölürken; Sayıştay’ın hazırladığı rapor ise akıllara önlemlerin yeterli oranda alınmadığını apaçık bizlere göstermiştir sevgili öğretmenim!..
Amasra’da yaşanan maden kazasının yanı sıra, İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG)Meclisi’nin verileri doğrultusunda yurt genelinde sadece ekim ayı içerisinde 158 işçi öldüğünü tekrar vurgulamak isterim canım hocam! İSİG verilerinin büyük bir bölümünü ulusal basından alırken, işçilerin mesai arkadaşlarından, ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimlerinden, sendikalar ve yerel basından da verileri derlediğini aktardığını belirteyim hocam!
HOCAM ÖLEN İŞÇİLERİN YÜZDE 94’Ü MAALESEF SENDİKASIZDI.
İşçi ölümlerinde sendikasızlık oranının yüzde 94 olmasının yanı sıra, en fazla işçi ölümü ekim ayı içerisinde, 28-50 yaş aralığında gerçekleşirken; sektörel alan dikkate alındığında, en fazla inşaat işçilerinin öldüğü öne çıkmıştır. Ayrıca geride kalan ay içerisinde iş sahalarındaki işçi cinayetlerinin daha fazla olduğu ön plana çıktığını görüyorum can hocam!..
Türkiye’de mülteci statüsünde çalışan kişilerde ise; en fazla ölüm Suriyeliler arasında gerçekleştiğini duyuyorsunuz değil mi hocam? Bunu sağır Sultan bile duydu.
YIL GENELİNDE 79 FARKLI ŞEHİRDE İŞÇİ ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMİŞ OLDUĞUNU İFADE EDEYİM SEVGİLİ HOCAM!
İşçi ölümlerinin toplam 10 aylık zaman dilimine bakıldığında, en fazla ölüm İstanbul’da olurken; onu İzmir, Muğla ve Bursa izlemiştir. Yıl genelinde 79 farklı şehirde, insanlar iş ve işçi cinayetlerinin sonucunda ölürken, maalesef bunların kaza değil, bildiğimiz kör zihniyetlerin gereği olarak yapıldığını bilmekteyiz. Artık üzerine basa basa söylediğimiz DİKKATSİZLİK VE TEDBİRSİZLİK ise, bizlerin akıllarında kalmaya devam etmektedir saygıdeğer hocam!..
2002-2022 ARASINDAKİ TOPLAM YİRMİ YILDA İLK GÜNDEN İTİBAREN 30 BİNDEN FAZLA İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜNÜ ÜZÜLEREK BELİRTEYİM SEVGİLİ NUSRET FİŞEK HOCAM!
Türkiye genelinde sadece ölümlere değil, aynı zamanda şiddete de uğrayan işçilere dair bilgilerin yer aldığı raporda geride bıraktığımız ayda sağlık ve eğitim emekçilerine yönelik şiddet yine devam etmiştir hocam!..
Yönetimdeki iktidarın olduğu 3 Kasım 2002 tarihinden, bugüne dek geçen 20 Yıllık süre zarfında 30 bin 224 işçi hayatını kaybetmiştir canım hocam!
“DERTLİLER OTURMUŞ DERDİN SÖYLEŞİR!”
Biliyorum okurken canınız yine sıkıldı sevgili hocam. Umudumuzu kesmeden, Enseyi Karartmadan, her kışın bir baharı olacağını düşünerek sözümüzü Ustamız “Davutlar Sulari’den” alınma güzel bir Erzincan türküsü ile bitirelim de kıymetli hocam bize fazla kızmayın!..Biliyoruz suçlarımız sayılmakla bitmez…
Bugün Bayram Günü Derler Alem Eğlenir
Sen Bizim Yaylaya Gel Başın İçin
Dertliler Oturmuş Derdin Söyleşir
Etme İntizarı Gül Başın İçin
Sevgilerimle…
NOT:Saygıdeğer Prof.Dr.Nusret FİŞEK hocamızı maalesef 3 Kasım 1990 yılında kaybettik. Işıklar içinde uyusun sevgili hocamız!..