02-03 Kasım 2022 Ülke Gündeminden

 

Bugün saat 18.30’da,  İzmir Kadın Platformu, ÖHD üyesi Aryen Turan’a yönelik ırkçı saldırı ve Şebnem Korur Fincancı ile gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapacak.

…….

Bugün saat 10.00’da, Kobanê Davası’nın 18’inci duruşmasının 7’nci oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek.

…….

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, eğitim binasının yerinin değiştirilmek istenmesine karşı eylemlerini sürdürüyor.

…….

Bugün Hasta ve infazı yakılan tutuklular için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 11.00’de Diyarbakır ve 16.00’da İzmir’de devam edecek.

……..

Eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara karşı seslerini duyurabilmek için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi. Eylem kapsamında eğitim alanında örgütlü 14 sendika iş bırakırken, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, alanlara çıkarak ÖMK’ya karşı bir kez daha “Hayır” dedi.

…..

DİSK / Elektrik, Gaz, Su ve Baraj Çalışanları Sendikası (DİSK/Enerji-Sen) Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerine elektrik dağıtımı yapan Uluğ Enerji’de yetki aldıklarını duyurdu.

…..

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubeleri, Deniz Poyraz’ı katleden tetikçi Onur Gencer davasında mahkeme heyetinin tutumuna ilişkin suç duyurusunda bulunuldu. 

……

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirleri ile dayanışmak amacıyla “Bir haber de senden” kampanyası başlattı.

…..

“Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlarından yargılanan ETHA editörü Pınar Gayıp ve Semiha Şahin’in aralarında olduğu dört kişinin davasında karar çıktı. Gayıp ve Şahin “örgüt üyeliği”nden beraat ederken, ayrı ayrı “örgüt propagandası”ndan 3 yıl 1 buçuk ay hapis cezası verdi. Şahin hakkında ise ek olarak 10 ay hapis cezası isterken hükmün açıklanmasını geri bırakılmasını istedi.

……

Yılın ilk 10 ayında 275 kadın öldürüldü. Bu kadınların 19’u, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan erkekler tarafından hayattan koparıldı.

……..

 

İnşaat-Sen: Yaşasın Kayı Zaferimiz! 500 işçinin hakkını söke söke aldık. Bu sefer zaferimizi kutlamaya davetlisiniz. İnşaat işçilerinin şarkısıyla #KayıİşçileriZaferBuluşması 13 Kasım Pazar 14.00’te Profilo Kültür Merkezi’nde.

……..

Eğitim Sen Ankara Şubeler Platformu’nun Ulus Meydanı’nda ÖMK’nin iptali için bir günlük iş bırakma kapsamında yaptığı açıklamada; “Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret” denildi.

…..

Eskişehir’de sokağa çıkan eğitim emekçilerine “Atılan işçiler geri alınsın, sendikal haklar tanınsın” yazılı pankartla işten atılan ve direnen Yasin Çakır Un işçileri de destek verdi.

……

Eğitim Sen İzmir şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Eşit işe eşit ücret için çalışma barışı için ÖMK iptal edilsin” ve “Haklarımızı ve taleplerimizi yok sayan ÖMK iptal edilsin” pankartları taşındı.

…..

İzmir ve Diyarbakır’da Adalet Nöbetleri’ni sürdüren tutsak yakınları iktidara düşman politikalardan vazgeçme, kamuoyuna da tutsakların sesine ses olma çağrısı yaptı.

…..

ESP Fındıklı Temsilcisi Tugay Köse, “örgüt üyeliği” iddiasıyla sabah saatlerinde gözaltına alındı. Savcılığın talimatıyla ikamet ettiği evi, köyde bulunan evi, kendisine ait işyeri ve ESP Fındıklı Temsilciliğine yapılan polis baskınında Köse’nin çocuklarına da ait olan cd, dergi ve kitaplara el konuldu.

……

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan DYO Boya fabrikasında çalışan işçiler, düşük ücrete karşı eylem yaptı. İşçilerin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası İzmir Şubesi yönetimi de eyleme katıldı. Aylardır süren ek zam taleplerine karşılık işverenin bin 800 lira prim ödemesine tepki gösteren DYO Boya işçileri, ücretlerine yansıtılmayan hiçbir zammı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. DYO Boya yönetim binası önünde toplanan işçiler, işverenin verdiği bin 800 TL prim parasını zarflara koyup bir kutuda DYO Boya yönetimine iade etti.

……

Başörtüsü ile ilgili Anayasa teklifi kapsamında Adalet Bakanı Bozdağ’ın da bulunduğu heyet HDP’yi ziyaret etti.

……

Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü ve Korkusuz gazetelerinde; Çiğdem Toker, Serpil Yılmaz, Sinan Meydan, Hüsnü Mahalli, Ahmet Takan ve Sezgin Özcan ile çok sayıda çalışanın ekonomik sebepler gerekçe gösterilerek işine son verildiğini duyurdu.

…..

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde görevli Doktor Öğretim Üyesi Tolga Sütlü’nün Rektörlük kararıyla görevinden uzaklaştırılmasına tepki gösterdi.

……

AKP’li Pendik Belediyesinde çalışan Hizmet-İş üyesi yaklaşık 250 işçi geçinemediklerini belirterek belediye binasının önünde toplandı.

…..

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın hazırladığı EYT düzenlemesine ilişkin; “Çalışma Bakanı Vedat Bilgin göreve gelmesinden bu yana Kamu Personeli Danışma Kurulu’nu toplamadığı için bu süreç tek taraflı yürüyor” dedi.

…..

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından sahillerin daralmasına ve bu bölgelerdeki alanların özel mülkiyet haline gelerek yapılaşmaya açılmasına imkan sağlayacak “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” değişikliğinin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

Exit mobile version