Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor’ diyen Özer’e TMMOB’den yanıt

‘Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor’ diyen Özer’e TMMOB’den yanıt

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ataması yapılmayan öğretmenler için sarf ettiği “Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor” şeklindeki sözlerine yazılı açıklama ile yanıt verdi.

“Kamuda kadro açılmaması ve işsizlik ülkemizin en önemli sorunlarından biridir meslektaşlarımızın boynunu eğdirmemek için mücadeleye devam edeceğiz!” başlıklı açıklamada Koramaz, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin en büyük sonuçlarından birisinin genç ve eğitimli işsizliği olduğuna dikkat çekti ve “Üniversite mezunu milyonlarca genç, ne yazık ki mezun oldukları bölümlerle ilgili iş bulamamakta, kamu kadrolarına atanamamaktadır” dedi.

Özer’i sözlerinden dolayı kınayan Koramaz, şunları kaydetti:

“Eğitim Öğretim yılı açılışında karşılaştığı ve ataması yapılmadığı için göz yaşlarını tutamayan öğretmene “Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor” cevabını veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in sözleri işsizliğin boyutlarının ve iktidarın bu soruna duyarsızlığının en veciz ifadesidir. İşsizliğin ve yoksulluğun kıskacında yaşam kavgası verenlerle dalga geçen Milli Eğitim Bakanı’nı kınıyoruz.”

Koramaz açıklamasında, ülkede milyonlarca öğretmenin kadro sınırlandırması, KPSS puanı, güvenlik soruşturması gibi gerekçelerle atanmadığını ve asgari ücretin bile altında bir ücretle çalışmaya zorlandığını hatırlatarak, “Siyasi iktidar bu sorunlara çözüm bulmak yerine, işsizliğin sadece öğretmenlerin sorunu olmadığı gerçeğini bir bahane olarak ortaya koymaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“ÖZER’İN HAKLI OLDUĞU TEK KONU…”

“Bakan Özer’in haklı olduğu tek konu mühendislerin de atanamadığıdır. Ülkemizde özellikle yeni mezun mühendis, mimar ve şehir plancıları büyük bir atanamama ve işsizlik sorunuyla yüz yüze durumdadır” diyen Koramaz, mühendislerin kamuda çalışması için mücadele edeceklerini vurgulayarak açıklamasına şöyle devam etti:

“Özellikle son 25 yılda yaşanan özelleştirmeler nedeniyle kamuda mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdam oranı giderek düşmektedir. Yıllardır üretim, yatırım, eğitim, istihdam planlaması yapılmadığı için on binlerce mühendis mimar ve şehir plancısı işsiz durumdadır. Meslektaşlarımız ya meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmakta ya da çareyi yurt dışına çıkmakta aramaktadır.

Yüz yüze olduğumuz işsizlik sorunun çözümü ve nitelikli işgücü göçünün engellenmesi için mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda kamuoyunda da haklılığı kabul edilen sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Öte yandan kamuda teknik eleman olarak istihdam edilebilmek için 3 milyon kişinin katıldığı KPSS’de başarılı olmak da maalesef yeterli değildir. Kurumlara giriş çoğu durumda sonuç keyfi ve istismara açık mülakatlarla belirlenmektedir. Mülakatlar, başvuran kişilerin mesleki yeterliliğiyle değil, iktidara muhalif olup olmadıkları, memleketleri, aileleri, sosyal medya paylaşımları, hangi tarikata yakınlık gördüğü gibi iş ile alakasız sorularla geçmektedir.”

“ON BİNLERCE MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCISININ İSTİHDAMI SAĞLANMALIDIR”

“Kamu çalışanı sayısının olması gereken ihtiyacı karşılayabilmesi için atama bekleyen on binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının istihdamı sağlanmalıdır.

Kamu çalışanlarının işe alım ve görevde yükselme aşamalarında her türlü cinsiyetçi, mezhepçi, ırkçı ve diğer ayrımlara son verilmelidir.

Kamuda çalışabilmek için yeterlik ve liyakat ilkeleri, işe girişten emekliliğe değin ölçülebilir somut ölçütlere bağlanmalıdır.

Kamu hizmetlerinin güvencesiz, kiralık, taşeron, geçici, sözleşmeli personeller aracılığıyla gördürülme anlayışından derhal vazgeçilmelidir. Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancıları için kadro tahsis edilerek, kalıcı, güvenceli atama yapılmalıdır.

Hiçbir meslektaşımızın boynunu eğdirmemek, yüzünü dökmemek için ortak sorunlarımızı her ortamda dile getirmeye, sorunların çözümü için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleyi güçlendirmek için tüm meslektaşlarımızı TMMOB’ye bağlı odalara üye olmaya çağırıyoruz.”

‘Mühendisler de atanamıyor ama böyle ağlamıyor’ diyen Özer’e TMMOB’den yanıt
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin