Covid-19 Çok Dramatik yan hastalıklar neden olabilecek riskli bir enfeksiyondur

Getting your Trinity Audio player ready...

Dr.Mustafa Torun
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail.com

Türkü sevenler bilir. Aşık Ferrahi’nin güzel bir Adana türküsü var. Nurettin Dadaloğlu ustamız derlemiş. BEN BIKTIM USANDIM ELİN DİLİNDEN diyor. Bizlerde herhalde pandemi sorununu yaza yaza, hem kendimizi, hemde okuyanı bıktırdıysak affola. Ama bir kişide bile farkındalık oluşturduysak ne mutlu bize! Yine ortalama okuyucu kitlesini düşünerek, anlaşılması kolay olsun diye konuyu sorulu yanıtlı anlatmaya çalışacağım. Umarım bu güncel bilgiler anlaşılır. Buyrun okumaya!..

Birleşik Krallık Özgün  Covid Virüsü ve güncel Omicron Varyantına karşı koruyucu  ikili aşıyı onayladı mı?

Evet onaylayan ilk ülke oldu

Bu kuvvetlendirilmiş ikili aşı, Ekim ve Kasım aylarında devreye girerse, pandemi nedeniyle oluşabilecek varyantlara karşı kuvvetli bir korunma sağlayabilir mi?

Evet sağlayabilir. Çok iyi bir çalışma.Moderna Şirketi
bu yıl 29 milyon doz sağlayabileceğini, ama kime vereceğini şu ana kadar belirtmedi.

Bu ikili aşı kimlere öncelikli yapılacak? Bu zamana kadar COVİD Virüsündeki temel değişimi kısaca anlatabilirmisiniz?

Bildiğim kadarıyla 50 yaş üstü ve yüksek riskli gruba Eylülden itibaren yapılması planlanıyor.
Pandemide kullanılan özgün aşılar ;2019’un sonunda Çin’in Wuhan kentindeki virüsün ilk formuyla savaşması için tasarlanmıştır.
Covid virüsü o günden bu zamana kadar mutasyona uğradı. Bazı bağışıklık savunmalarımızı atlatabilecek bir dizi yeni varyant oluştu. Bu nedenle dünyadaki olgularda büyük dalgalanmalar oluştu.

Moderna yeni aşısı nasıl etkili oluyor?

Moderna’nın bu aşısı hem özgün tipi,hem de geçen kış ortaya çıkan ilk Omicron varyantını (BA.1) hedefliyor. Covid’in iki şeklini hedeflediğinden, bivalen yani iki değerli aşı olarak adlandırılır.

Niçin  bu pandemide yeterince başarılı olamadık?

Önlenebilir ve korunulabilecek bir solunum sistemi hastalığından başlayıp, kalıtsal yapımızla ilgili olarak öldürücü  ve/veya sakat yapıcı bir hastalık nedeniyle 100.000’den fazla insanımız bilim dışı bilinen tavırlar nedeniyle kaybedilmiştir. Üstelik bu sayı resmî rakam olup, bunu en az 2 ile çarpabilirsiniz.Yazık ki ne yazık!..

Ölüm oranları arttı mı?

Olgu  sayısına göre oranlarsak yükselme olduğunu görürüz.Benim düşünceme göre çok ağır bir toplum sağlığı sorunu…

 UZAMIŞ COVİD ve POSTCOVİD SENDROMU konusunda düşünceleriniz nelerdir?

Konunun uzmanı bir klinisyen  hekim olarak, her olgu en az bir yıl boyunca KBB,Kardiyoloji, Gastroenteroloji, Göğüs Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Nöroloji, Psikiyatri bölümlerince; hasta çocuksa Çocuk Hastalıkları ve ilgili üst bölümlerince izlenmelidir diyorum.Hastalık geçirdikten  bir ay sonra;Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak uğultusu ve çınlaması, ağızda kuruluk, koku ve tad alma duyusunda azalmanın sürmesi, öksürük, müphem vücut ve eklem ağrıları, uyuşma ve kuvvet kayıpları, ishal,karın ağrısı, kabızlık, kırgınlık-yorgunluk varsa gerekirse bu uzmanlık alanlarından oluşacak bir konseyde en az haftada bir topluca değerlendirilmesi gerekir. Bunları laf olsun veya protokol gereğince söylemiyorum. Süreç maalesef çok ciddi. Bizler bu gerçekleri yakınen görüyoruz.Sağlık sisteminin tamamen çöktüğü, hekimlerin ülkeyi terkettiği bu günlerde, insanların mağduriyetlerini yakınen gördüğüm için bu satırları yazıyorum. Maalesef sözün bittiği noktadayız.İNSANLARIMIZ ACI ÇEKİYOR!..

Çocukluk yaş grubunda bu enfeksiyondan  korunma konusunda düşünceleriniz nelerdir?

Daha öncede belirttiğim ve birçok değerli hocamın da üstünde basa basa durduğu gib,okullar açılmadan; 5-11 yaş grubuna mRNA aşılarının 1/3 dozu(28 gün ara İle iki doz), 12-18 yaş grubu için 28 gün arayla iki doz (erişkin dozda) aşı yapılmalıdır.

COVİD-19 Ağustos ayı iki haftalık resmi sayılarımız ne durumda?

BAKANLIĞIN RESMÎ TABLOSU’NA GÖRE;
01-07 -2022 Ağustos ayında olgu sayısı 232253,ölüm sayısı 380, iyileşen olgu sayısı 447132 olup, toplam olgu sayısı 16528070,
08-14-2022 Ağustos ayında olgu sayısı 143778,ölüm sayısı 342, iyileşen olgu sayısı 259102, toplam olgu sayısı 16671848 olarak bildirilmiştir. Bunları bence en az 50 ile çarpın derim.

Sevgilerimle..

Exit mobile version