1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Öğrenci Seçmeme Sınavı (ÖSS)

Öğrenci Seçmeme Sınavı (ÖSS)

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Sınav denilince akıllara sınavın geçilmesi gelir. Ama ÖSS denilince akla kazanmak geliyor. ÖSS, öğrencileri tek tipleştirmeyi hedefler. Bittikten sonra da unutmaya programlanan beyinler üretmeyi, rekabetçi bencil olaylara ben merkezci bakış açısıyla ele alan gençlik yaratmak ister.

ÖSS de bilgiyi yorumlamak kullanmak yer almaz. Adaylar bilgiyi sırtlarına alarak finale ulaşmayı amaçlar. Adaylar sınavdan sonra sırtındaki yükü bırakırlar. Çünkü bu bilgiler hayatlarında bir daha işe yaramayacaktır. 1 milyonu aşkın insanın geleceği ÖSS’ye bağlanması doğru değildir.

12 yılın üç saatle ölçülmesi ne kadar sağlıklıdır? Bu sistem, gençlerimizin isteklerine göre değil puanlarına göre tercih yapmaya zorlamaktadır. Dershaneye veya dersevine gitmezsen eğer başarılı olamayacağını söylemektedir. Bu sınav sonucunda kazanırsan “değerlisin” yoksa hiçbir değerin yoktur. Ailelere de aynı düşünce aşılanmaktadır.

Bunun sonucunda anneler, babalar da çocuklarının geleceğini garanti altına almak için dershanelere kayıt yaptırmaktalar. Sınavın kazanılmaması da ailelerin yarattığı sosyal baskıları ve bunalımları arttırmaktadır. Kazanamayanlar ve üniversiteye yerleşemeyenler umudunu bir sonra ki yıla bırakabilmekte ya da vazgeçebilmekte.

ÖSS sınavına giren sadece dört gençten biri bu sınavı kazanabilmektedir. Geri kalan dörtte üçü kazanamayacaktır. Bir kısmı da eğer maddi durumları varsa özel üniversitelere kayıt yaptırabileceklerdir. Şu koşulda gençlere başarılar diliyoruz demek mümkün olmasa gerek. Çünkü herkesin başarılı olması mümkün değildir. Egemen basında ağırlıklı olarak başarı hikayeleri bu öğrencilerin nasıl çalıştıkları hangi taktikleri uyguladıkları yer almakta. Kazanamayan gençlerin durumuna da görmezden gelmekte.

Yapılması gerekenler ise: Test usulu ezberci yöntemden vazgeçilmelidir.
Dershanelerin ve ders evlerinin işlevleri gözden geçirilmelidir. Rehberlik süreciyle beraber öğrenciler bütün olarak değerlendirilmeli yetenekleri göz önüne alınmalıdır. Eğitim de fırsat eşitliği sağlanmalıdır. Yazımızı Albert Einstein in “Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır” sözüyle noktalayalım.

Özgür Karakaya

Öğrenci Seçmeme Sınavı (ÖSS)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.