16-17 Temmuz Ülke Gündeminden

Getting your Trinity Audio player ready...

Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan 10 Ekim Ankara Katliamı Davasının 16. celsesi 19 Temmuz 2022 tarihinde saat 10.00’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu davaya katılım çağrısı yaptı.

……

Pazartesi günü gerçekleştirilecek kabine toplantısında KYK borçlarının faizlerinin silineceği ya da belli oranda indirim yapılacağı yönündeki açıklamaların ardından KYK borcu olan öğrenciler “Gençlerin hayatına ipotek koyan borçları silin” diyerek çağrıda bulundu.

……

TTB, aile hekimlerinin koronavirüs salgınını nasıl karşıladığını ortaya koymak için gerçekleştirdikleri anket sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre günlük vaka sayısı 16 binin üzerinde seyrediyorken 100 aile hekiminden birisi de pozitif.
……

Beylikdüzü Beysan sanayi sitesi içerisinde bulunan KT-LOGO Deri’de bir sene içerisinde 170 işçi çıkartıldı. İşçilerin büyük bir çoğunluğu DİSK-Tekstil üyesiydi.

……

Beyoğlu Belediyesi’nin Fetihtepe’deki kentsel dönüşüm adı altında yaptığı zorbalık sürüyor. Çadır kuran mahalleli, çocuklarını leğende yıkadı: “Kadınlar gitmeyecek, direnecek. Mahallede yaşamaya devam edeceğiz.”
…..

31 Temmuz’da Sakarya Akyazı, Acelle Yaylası’ndaki gerçekleşmesi planlanan konseri ‘hakkında çıkan yalan haberler’ gerekçe gösterilerek iptal edilen Apolas Lermi’nin Giresun Güce’de vereceği konseri de valilik tarafından iptal edildi.
…..

Denizli Tavas ilçesi Avdan mahallesine termik santral yaptırmayan halk bu kez kömür ocağı işletmesine karşı mücadele yürütüyor.

…..

Türkiye’nin dört bir yanında sendikaya üye oldukları işten atılan işçilerin eylemleri devam ediyor. Kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, sendikalaşmalarının engellenmesine, baskıya ve mobbinge karşı işçiler direniyor. Kocaeli’de Asen Alüminyum, Bursa’da Acarsoy Tekstil, Eskişehir’de Atışkan Alçı, Manisa’da Termokar, Çorlu’da Lila Kağıt, İzmir’de Lezita ve TPI Composite olmak üzere birçok yerde işçiler hakları için mücadele ediyor.

……

Uzmanların “asbest bombası” olarak nitelediği Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onay verdiği ortaya çıktı.
…..

Cumartesi Anneleri ve Diyarbakır’da kayıp yakınlarının gerçekleştirdiği açıklamalarda, gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay’ın dosyası ele alındı. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle gerçekleştirilen eylemlerde, Hasan Gülünay’ın akıbetinin açıklanması istendi.

……..

İstanbul’da 538’incisi yapılan F oturmasında ağır hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın serbest bırakılması istenirken, Ankara’da da hasta tutsak Yıldırım Demir’in durumuna dikkat çekildi.

…..

Kayıpların akıbetinin açıklanması ve kaybedenlerin yargılanması talebiyle İzmir ve Batman’da yapılan eylemlerde, sendikacı İkram Mihyaz ve İbrahim Demir ile Agit Akipa’nın katillerinin cezalandırılması istendi.

…..

Tutsak 16 Kürt gazeteci için Kadıköy’de düzenlenen eylemde DFG adına konuşan Diren Yurtsever, “Biz asla gerim adım atmayacağız, hem toplumun hem arkadaşlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. Eylemde ayrıca Kürt gazetecilerin yolladığı mesajlar okundu.

…..

Ölümsüzlüğünün 13. yılında yazar Kutsiye Bozoklar, mezarı başında anıldı. Yoldaşları, anılarına bağlı kalacaklarını ve mücadele bayrağını yükselteceklerinin sözünü yineledi.

…..

Çerkesce konuştuğu için saldırıya uğrayan gençle dayanışma eylemi yapan HDP İzmir İl Örgütü, “Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklara da taraf olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

…..

Paris Demokratik Güç Birliği, Sırbistan’da rehin tutulan ve bir ayı aşkın süredir açlık grevinde olan devrimci tutsak Ecevit Piroğlu’nun Türkiye’ye iade sürecinin durdurulmasını istedi, Piroğlu serbest kalana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

…..

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Tip’li Öğrenciler, Gültepe-Hacı Bektaş Veli Parkı’da 33 düş yolcusu anısına fidan dikti.

…..

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SDGF) İzmir’de Suruç katliamının 7. yılı dolayısıyla “Kobane inşa kampanyası bir tarih nasıl yapıldı?” paneli düzenlendi. Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Algan Topel, Suruç yaralısı Koray Türkay ve SGDF MYK üyesi Birkan Polat’ın panelist olduğu etkinliğin moderatörlüğünü ise Meryem Yıldırım üstlendi.

……

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekili seçilmeden önce hakkında başlayan bir yargılamanın devam ettirilerek ceza verilmesi ve milletvekilliğinin düşürülmesinin hak ihlali olduğuna dikkat çekti.

…….

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 16 gazetecinin tutuklanmasının birinci ayında Diyarbakır Sanat Sokağı’nda bulunan DFG binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

……

Amed, Suruç ve Ankara Gar katliamlarında yaşamını yitirenlerin yakınları, “Katliamların 7’nci yılında bellek ve iyileşme” sergisi ve atölyesi için BEKSAV’da buluştu. Serginin açılışını yapan Suruç yaralısı Cansu Yumuşak, tekrar “Hiçbir düş yarım kalmayacak” demek için bu sergi aracılığıyla bir araya geldiklerini söyledi.

…..

Türkiye’de 2022 nüfus istatistik verileri duyuruldu. Buna göre 81 il arasında nüfusun en çok dağılmış olduğu il de açıklandı. Toplam nüfus 83 milyon 614 bin 362 olurken, nüfusun 41 milyon 698 bin 377’sini kadınlar oluşturuyor.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

Exit mobile version