Evet

Getting your Trinity Audio player ready...

Hayır’ın karşıtı olan kelimedir. Kabul eder misiniz? sorusuna verilen cevaptır. Biri anlatırken dinliyorum anlamında da kullanılmaktadır. Her hangi bir isteğe fazla düşünmeden, karşı tarafa ayıp olacak diye de “evet” denebilmektedir. Yerine göre insanı mutluluktan uçurup yerine göre de insanı üzebilmektedir. Kişinin bekleme anında hazır olduğunu gösterebilmektedir.

He öyle anlamına gelmektedir. Doğrulama veya tasdik etme, oldu deme anlamını kapsamaktadır. Konuşma arasında cümlenin olumlu anlamını pekiştirmek için kullanılmaktadır. Anlatımı kuvvetlendirmektedir.

Onay verme anlamına gelmektedir. Burun manasına gelen evet konuyu geçiştirirken de ve cümleyi bağlamada kullanılan kelimedir. Kabullenmeyi beraberinde getirmektedir. Seçimlerde oy verilecek partinin altına basılan mühürdür. Olumsuz duruma evet demek iyiye ve güzele hayır demeyi getirmektedir. Ardındaki manadan güç alan kelimedir…

İnsana “özlemiyor mu?”yu hatırlatan kelimedir. İşaret diliyle kafa sallamaya eş değer olan kelimedir. “Aynen öyle” anlamına gelmektedir. Kimi zaman da “siz evet deyin, niçin evet denmesi gerektiğini daha sonra açıklayacağız” la karşımıza gelmektedir.

Kadın erkek eşitliğine evet demek kadına yönelik ayrımcılığa karşı çıkışın sesi olmalıdır. Yaşam tarzına müdahale etmenize evet demeyerek. Her türlü şiddete karşı mücadele dayanışma ruhuyla evet anlam kazanmaktadır. Adalet sisteminin bağımsız olmasına destek oluştur. Yaşama anlam kazandırabilmektedir.

 

Olumsuzluklara evet diyerek muhalefet, farklı seslerin susturulmasına ve kendi de dahil yaşam alanlarının daraltılmasına çanak tutar hale gelebilmektedir. Kulluğa evet demek vatandaşlıktan geri dönüşü kabul etmek, emire evet demekse hukuku kabul etmemek demektir.

Yalan ile doğru arasındaki seçimde doğruya yönelmeye, aydınlıktan yana tavır almaya, şeffaflığı desteklemeye, basın özgürlüğünden yana olmaya EVET. Katılımcı demokrasiye, üniversitelerin idari ve bilimsel özerkliğine, sonsuz sanat özgürlüğüne EVET…Demokratik ve toplumcu örgütlenmeye ve düşüncenin önünü açmaya giden her yola, EVET…

Siyasetin; iş, aş, refah, huzur gibi gerçek gündemlerle ilgilenmesine evet diyen bir toplum, halka doğrudan hesap veren iktidar anlayışının kabul görmesini sağlar. Ülkenin gelişmesine, sömürüsüz bir düzene, gençlere seçilme hakkı tanınması ve yeniden ortaklaşmaya EVET.

EVET içinde esneklik, geçirgenlik bulundurmaktadır. Maddi ve manevi haklarimizin uygunsuz bir şekilde kullanılmasına da neden olmaktadır. Beraberinde baskıcı bir itaat etme beklentisini getirmektedir. Diğer seçenek bertaraf edilmektedir. İnsanlar ve kurumlar da taraf ya da bertaraf(!) olmaya zorlanabilmektedir. Özellikle referandum dönemlerinde manipülasyon yapılarak evet için dayatma yapılmaktadır.

İktidarlar tarafından olumlu bir söylem gibi gibi gösterilerek ve temizliğin sembolü olan beyaz renkle desteklenerek evete dayatma yapıldığını yakın zamanda yaşayıp gördük. Çok derin yorum yapmayan, pek fazla düşünmeyen algısı kolayca yakalanabilecek bir takım insanlar hiç de az değildir, maalesef.

Özdemir Asaf’ ın dediği `gibi “kirlenmede önceliği beyaza verdiler”` Hayır’a da diğer renkler verilmektedir. Kişiliksizleştirilerek, kendisine ve topluma yabancılaştırılır insanlar. İtaat ederek elde ettikleri, gittikçe artan bir yüke dönüşmektedir. Uzun vadede ne kişisel ne de toplumsal bir fayda söz konusu değildir…

 

Bu kişiliksiz ve düşünme tembeli insanlardan oluşan bir toplum uzun vadede karanlık günlere gebedir. Bu bedeli de evet demeyen ve hiç bir dahli olmayan insanlar maalesef daha derinden ve zarar görerek yaşarlar. Evet dediğinizde, kimi zaman başkalarının dayattığı kuralları onaylayıp, onların dünyasının seyircisi olmaya başlarsınız. Evet, kurulmuş bir yalan makinesine döner.

Evet dendiğinde, ülkede şoven milliyetçiliğin ve ırkçılığın yükselerek yaygınlaşmasının önü de açılmaktadır .Durgunluğa ve gericiliğe mahkûm etmenin anahtarı da olabilmektedir EVET. Doğru haber alma hakkını tanımamayı da getirmektedir. Tüm yetki gücünün tek bir kişinin elinde toplanmasına sebep olmaktadır.

Evet oyu kullananlar içgüdüsel olarak hareket ederek neye oy verdiklerini kendileri dahi bilememe durumundadır. Kararlarını akla değil, inanca dayandırabilmektedir. Esas mesele de orda başlamaktadır. “EVET” demenin ve o oyu vermenin hiç de kolay olmadığını bilmek zorundayız… Evet demeden iyi düşünmek gerekmektedir.

Bilim adamları her şeye “Evet” demedikleri için insanlığa hizmet sundular. “Evet”in sarsıcı, dönüştürücü bir yanı da bulunmamaktadır. Bir uyumluluk ifadesini beraberinde getirmektedir. Uzlaşmanın da teşhiri olabilmektedir. ‘Evet’ sonucu ne politik istikrarı sağlar ne ekonomik krizi çözer , toplumsal çatışma tehlikesini ortadan kaldırır.

Aslında, evet denildiğinde ‘Dolu dolu yaşam beklemelidir insanlığı. Evet ‘in de bir zamana ihtiyacı var. Neye evet deniyorsa onun da bir süreci var. Zamanı iyi kullanmak neye evet diyeceğini bilmeyi getirmektedir. Evetlerinizin güzellikler getirmesiyle dileğiyle.

Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com

Exit mobile version