Getting your Trinity Audio player ready...
|
2023 SEÇİMLERİNE ‘İNCE İŞÇİLİK’ DAMGA VURACAK
Cumhur İttifakı’nın milletvekili dağılımında ittifak toplam oylarının etkisini kaldıran düzenlemesi sonrası Millet İttifakı’nın ne yapacağı konuşuluyor. İttifaka göre her partinin seçim bölgelerindeki gücüne göre milletvekili çıkaracağı sistem yeni partiler için avantaj olabilir. Partilere göre getirilen sistemin Millet İttifakı’nı dağıtması mümkün değil. Çünkü ittifak öncelikle ortak cumhurbaşkanı adayı sağlayacak, ayrıca içinde yer alan tüm partilerin üzerindeki baraj stresi kalkacak. Peki CHP ve İYİ Parti dışında ittifaka katılması muhtemel SAADET, Demokrat, Gelecek ve DEVA Partileri kendi listeleri ile milletvekili çıkarabilir mi? Partiler “ince işçilik” ile bunun mümkün olduğu görüşünde. İstanbul (98), Ankara (36) ve İzmir’in (28) yanı sıra Bursa (20), Antalya (17), Adana (15), Konya (15), Gaziantep (14), Şanlıurfa (14) Mersin (13), Kocaeli (13), Diyarbakır (12) Hatay (11), Kayseri (10) ve Manisa’da (10) il barajının yüzde 5’lerde olduğuna dikkat çeken uzmanlar partilerin bu il barajlarını aşarak vekil çıkarmasının mümkün olacağı görüşünde. Ayrıca 10 milletvekilinin altında milletvekili bulunan kentlerde de “adayın niteliğine göre milletvekili kazanmanın yolu açık” görüşü savunuluyor. Partiler, “Hepimizin hedefi parlamentoda çoğunluğun muhalefet tarafından alınması. Biz de bunu sağlayacak formülü bulacağız” diyor.
3. İTTİFAKIN İKİNCİ SINAVI 1 MAYIS OLACAK
HDP’nin çağrısıyla bir araya gelen siyasi parti ve gruplardan oluşan 7 yapının bulunduğu “3. ittifak” çalışmalarını sürdürüyor. Birlikteliklerini “Seçim ittifakı değil, mücadele ortaklığı” olarak ifade eden yapılar bu çalışma kapsamında ilk olarak önlerine 21 Mart’ta kutlanan Newroz’u koydu. Türkiye’nin farklı kentlerinde güçlü kutlamalar için çalışan yapıların önünde şimdi de 1 Mayıs İşçi Bayramı var. İttifak bileşenleri, “Bu yılki 1 Mayıs’ın önem ve anlamı daha da kıymetli. Emekçilerin perişan olduğu, işsizlikten intiharların yaşandığı bir dönem yaşıyoruz. Tüm sol, sosyalist, emekten yana güçlerin yolsuzluğa ve yoksulluğa karşı 1 Mayıs’a daha güçlü katılmak gibi bir sorumluluğu var. Mitingleri emek örgütleri organize edecek ama biz de çok güçlü şekilde katılmak için çalışıyoruz” diyorlar.
‘NASIL YÖNETECEKLER?’ YANITI…
CHP, İYİ Parti, SAADET, Demokrat Parti, Gelecek ve DEVA Partisi genel başkanları geçen hafta yapılan ikinci çalışma yemeğinde “Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası” ve “Seçim Güvenliği” konularında birlikte çalışma kararı aldı. Toplantıdan “ittifakın adı-yapısı, Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı” gibi sorulara yanıt çıkmaması görüşmelerin yavaş ilerlediği, bu nedenle de heyecan yaratmadığı eleştirilerine neden oldu. Çalışmayı yürüten partiler ise bu eleştirileri haksız buluyor. Kulislerde, “Her toplantıda bir adım daha ilerliyoruz. Liderler iktidar olmadan ortak çalışma pratiği geliştiriyorlar. Sürekli sorulan “Nasıl olacak, nasıl yönetecekler” sorusuna en iyi yanıtı bu toplantılar veriyor. İşte böyle olacak. Ülkenin somut, güncel konuları ele alınacak, tüm yönleriyle değerlendirilecek ve kararlar verilerek hayata geçirilecek” görüşü dile getiriliyor.
SEÇİM KANUNU GÖRÜŞÜLÜRKEN KULİSTE MAÇ İZLEDİLER
Geçtiğimiz haftanın en önemli siyasi gündem başlığı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen seçim kanununda değişiklik teklifi oldu. Tüm siyasi partileri yakından ilgilendiren görüşmeler, iktidar cephesinde ise beklenen ilgiyi görmedi. 3 gün süren görüşmelerde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin katılımı çok yüksek olmadı. CHP İstanbul Milletvekili, anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu konuşmasında AK Parti sıralarındaki milletvekillerinin yüzde 5-10’u bulmadığını söyledi, “Sahiplenmiyorsunuz, inanmıyorsunuz çünkü bunun Türkiye’nin hayrına olduğuna, Türkiye demokrasisini geliştirici bir yasa önerisi olduğuna inanmıyorsunuz demek ki. İnansaydınız bu sıralar bu şekilde bomboş olmazdı” dedi. Kaboğlu’nun sözlerine AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, “Milli maç var, dışarıda milli maç izliyorlar” yanıtını verdi. Kanun görüşmeleri sırasında iktidar vekillerinin kuliste maç izlediği Can’ın bu sözleriyle Meclis tutanaklarına da geçmiş oldu.
1 DAKİKADA ‘İCRAATIN İÇİNDEN’
AK Parti Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil son birkaç aydır Meclis Genel Kurulu’nun her toplantısında 1 dakika süre alarak partisinin icraatlarını anlatıyor. Konuşmasına, “AK Parti Hükümeti’nin, lideri Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 2021 yılı içerisinde gerçekleştirdiği yatırımları anlatmaya devam ediyorum” sözleriyle başlayan Karahocagil sağlık, eğitim, tarım gibi farklı alanlarda yürütülen çalışmalar hakkında kısa bilgiler veriyor. Milletin 2023’te teveccühünü yine AK Parti’den, Erdoğan’dan yana kullanacağına inandığını belirten Karahocagil konuşmasını, “Durmak yok, yola devam” sözleriyle bitiriyor. Karahocagil’in bu performansını ne kadar süre devam ettireceği ise merak konusu.