Eğitimciler: Sezen Aksu’ya dil koparma metaforu yapanlar bugün öğretmenlere Meclis önünde ‘el kaldırdı’

Getting your Trinity Audio player ready...

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi eğitimciler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanacak Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin kabul edilmemesi yönünde çağrıda bulunmak amacıyla Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya geldi. Meclis Dikmen kapısına yürümek isteyen eğitimcilere izin verilmeyerek, çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından yolları kesildi.

Meclis Dikmen Kapı önünde açıklamaya izin verilmemesi üzerine eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Çok sayıda polis eşliğinde yürüyüşe geçen eğitimcilerin slogan atmasına dahi izin verilmedi.

OLUŞTURULAN BEKLENTİ BOŞTUR’

Milli Eğitim Bakanlığı önünde öğretmenler adına açıklamayı Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Sacit Ünalmış gerçekleştirdi. Eğitimcilerin açıklamasına demokratik kitle örgüt temsilcilerinin yanı sıra CHP milletvekillileri Ali Şeker, Yıldırım Kaya, Veli Ağbaba ve TİP milletvekili Sera Kadıgil de destek verdi.

Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Sacit Ünalmış, 24 Kasım’da Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bu dönem çıkacağına dair açıklamanın yapılmasıyla birlikte kamuoyunda ciddi bir beklenti oluştuğunu belirterek, oluşturulan bu beklentinin boş olduğunu söyledi.

‘ÖĞRETMENLİK KARİYER MESLEĞİ DEĞİL, İHTİSAS MESLEĞİDİR’

“Öğretmenlik mesleği bir kariyer mesleği değil bir ihtisas mesleğidir” diyen Ünalmış, “Öğretmenlik mesleğinin kendi içinde kademelendirilmesi hizmetten faydalanan öğrencilerin de hizmetten faydalanma şekillerini farklılaştıracağı için eşitliği ortadan kaldıracaktır” dedi. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ayrımının kabul edilemeyeceğini söyleyen Ünalmış şöyle devam etti:

“3600 ek gösterge ise yürürlük tarihi olarak konulan 15 Ocak 2023 tarihinden kaynaklı bir hak değil seçim yatırımına dönüşmüş durumdadır. 3600 ek gösterge siyasilerin veya siyasi iktidarın öğretmenlere vereceği bir lütuf değil eğitim emekçilerinin hakkıdır. Diğer önemli bir başlık da adaylık kaldırma sınavının ortadan kaldırılması, aday öğretmenlerin bırakın haklarını geliştirmeyi onların iş güvencesini ortadan kaldıran çok ciddi riskler içeren bir hale gelmiştir. Meclis’e sunulan kanun teklifinin aday öğretmenlerle ilgili olan bölümü adaylık kaldırma işleminin bir komisyon aracılığıyla yapılmasını düzenlemektedir. Öğretmen alımlarında yaşanan mağduriyetler KPSS’de birinci olmasına rağmen mülakatta elenen öğretmenler anımsadığında adaylık kaldırma komisyonunun ne türden sorunlara neden olacağı apaçık ortadadır. Bu anlamıyla da bu madde aday öğretmenlerin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktadır ve mutlaka geri çekilmelidir.”

NECLA KURUL: İŞ BİRLİĞİNİ BOZAN BİR YASADIR
Açıklamanın ardından söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, öğretmenlerin insan onuruna bir yaşam sürmesinin son derece önemli olduğunu söyleyerek, “Bugün meclise getirilen öğretmenlik ve meslek kanunun tasarısı geleceği inşa etmeyi adeta bozmak için getirilmiştir. Çünkü çalışma barışını doğrudan ortadan kaldıran, velilerle öğretmenleri, velilerle eğitim yöneticilerini iş birliğini bozan bir yasadır” dedi.

‘SEZEN AKSU’NUN DİLİNİ KOPARMAYA ÇALIŞANLAR BUGÜN ÖĞRETMENLERE ‘EL KALDIRDI’

Aylardır Milli Eğitim Bakanlığı’ndan randevu almaya çalıştıklarını belirten Kurul, “Ancak sesimizi alanlardan duyurabiliyoruz. Oysa en demokratik hakkımız olan hakkımız engelleniyor. Uygun bir tasarı çıkarabilmek için çok mücadele ediyoruz. Bugün sabah öğretmenlerimiz Meclis’in önünde bir açıklama yapmak istediler ama nasıl Sezen Aksu’ya ‘dil koparma metaforu ile yaklaşıldıysa bugün öğretmenlerimize de el kaldırıldı. Bu da yetmedi halkın vekillerine el kaldırıldı. Öncelikle bu durumu kınıyoruz. AKP-MHP iktidarı döneminde zaten öğretmenler param parça edilmişti. Bu kesmedi siyasal iktidarı. Şimdi de öğretmenleri bölmek istiyorlar.”

artıgerçek

Exit mobile version