Getting your Trinity Audio player ready... |
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu evinin önünde arabasına binerken uğradığı bombalı saldırının 28. yılında unutulmadı. Pandemi nedeniyle bu yıl ailesi ve yakınlarının katılımıyla sınırlı bir şekilde gerçekleşen anmasına katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “#UğurMumcu diye yazılır, bugün eksikliğini hissettiğimiz her şey diye okunur..
Unutmayacağız, unutturmayacağız..” dedi .
#UğurMumcu diye yazılır, bugün eksikliğini hissettiğimiz her şey diye okunur..
Unutmayacağız, unutturmayacağız.. pic.twitter.com/fpmhGD2ekS— Canan Kaftancıoğlu (@Canan_Kaftanci) January 24, 2022
Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, bombalı suikast ile öldürülmesinin 28. yıl dönümünde saldırının gerçekleştiği evinin önünde anıldı. Pandemi ve sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Ankara Valiliği’nden izin alınarak sınırlı katılımla yapılan anmaya, Mumcu ailesi, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu katıldı.
UĞUR MUMCU KİMDİR?
22 Ağustos 1942’de Kırşehir’de doğan Mumcu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Cemal Reşit Eyüpoğlu’nun yanında bir süre avukatlık yaptı. Yazmaya öğrencilik yıllarında başladı. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülünü aldı. 1965’te Yön, Kim, Türk Solu, Ant, Devrim, Ortam dergilerinde, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet, Yeni Ortam gazetelerinde makale ve incelemeleri yayımlandı.
12 Mart 1971 darbesinde gözaltına alındı, bir ay sonra serbest bırakıldı. Askerliğini yapmaya hazırlandığı sırada, orduya hakaret etme gerekçesiyle tutuklandı. Mamak Askeri Cezaevi’nde bir yıla yakın kalan Uğur Mumcu, 7 yıl hapse mahkum edildi. Yargıtay kararı bozdu, serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından askere alındı. Askerliğini “sakıncalı piyade eri” olarak tamamladı.
1976’da Güldal Homan ile evlendi, Özgür ve Özge adında iki çocukları oldu.
“Suçlular ve Güçlüler”, “Mobilya Dosyası”, “Sakıncalı Piyade”, “Bir Pulsuz Dilekçe”, “Büyüklerimiz”, “Çıkmaz SokakTemmuz”, “Tüfek İcat Oldu”, “Silah Kaçakçılığı ve Terör”, “Söz Meclis’ten İçeri”, “Ağca Dosyası”, “Terörsüz Özgürlük”, “Papa-Mafya-Ağca”, “Liberal Çiftlik” “Devrimci Demokrat”, “Aybar ile Söyleşi”, “İnkılap Mektupları”, “12 Eylül Adaleti”, “Bir Uzun Yürüyüş”, “Tarikat-Siyaset-Ticaret”, “40’ların Cadı Kazanı”, “Kâzım Karabekir Anlatıyor” , “Kürt-İslam Ayaklanması”, “Gazi Paşa’ya Suikast” adlı kitapları yazdı. Öldürülmeden önce üzerinde çalıştığı çalışmalar “Kürt Dosyası” adıyla kitaplaştırıldı. “Sakıncalı Piyade” kitabı tiyatroya uyarlandı. “Sakıncasız” adlı oyunu yazdı.
1991’de İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 80 kişi ile Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı. Bir süre Milliyet’te yazdı. Cumhuriyet gazetesinde yapılan yönetim değişikliği üzerine yeniden Cumhuriyet’e döndü. Cumhuriyet’teki son yazısının başlığı “Zeyilname” oldu.
24 Ocak 1993 pazar günü evinin önündeki otomobiline yerleştirilen bomba ile öldürüldü. SOLMEDYA