Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Fitch Ratings’in CHP Belediyeleri için iddiası doğru değil

Fitch Ratings’in CHP Belediyeleri için iddiası doğru değil

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings’in CHP’li İstanbul, İzmir ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin İflasın Eşiğinde Olduğunu Duyurduğu İddiası Doğru Değil.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından 4 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan değerlendirmede yer alan hususlar basında ve sosyal medyada CHP’li İstanbul, İzmir ve Antalya belediyelerinin iflasın eşiğinde olduğunun aktarıldığı şeklinde yorumlandı.

Sabah, Yeni Şafak ve Tele 1 gibi basın organlarında “Fitch Ratings duyurdu: CHP’li 3 belediye iflasın eşiğinde“, “Fitch Ratings CHP’li üç belediyenin iflasın eşiğinde olduğunu duyurdu” ve “Fitch’den Türkiye’deki 3 belediyeye iflas uyarısı!” gibi başlıklarla sunulan değerlendirme sosyal medyada da yanlış yorumlanmıştı.

Hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

Selâmi Haktan:

“Fitch Ratings, CHP’li İstanbul, İzmir ve Antalya belediyelerinin iflasın eşiğinde olduğunu duyurdu.”

 

Aktarımların aksine Fitch’in İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Manisa ve Muğla olmak üzere 8 yerel yönetim birimi hakkında yayımladığı değerlendirmesi açık bir “iflas uyarısı” içermiyor.

Değerlendirmede Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında sergilediği yüksek oynaklığın, önemli ölçüde hedge edilmemiş borç pozisyonlarına sahip Türkiye’deki büyükşehir belediyelerinin borç sürdürülebilirliği üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtilmiştir.

Yayımladığı raporda döviz cinsi borçlarının önemli bölümü hedge edilmemiş büyükşehir belediyelerini, borçlarının sürdürülebilirliğinin olumsuz etkilenebileceği konusunda uyaran Fitch, bu ihtimalin baz senaryo olmadığını, büyükşehir belediyelerinin operasyonel dengelerinin sağlam kalmasını beklediklerini belirtmiştir.

Raporda, borç stokunun %77’si döviz cinsi ve hedge edilmemiş pozisyonda bulunan İstanbul, İzmir ve Antalya’nın döviz kurlarındaki volatiliteden en çok etkilenen belediyeler olduğu, Bursa’nın % 35’lik hedge edilmemiş döviz cinsi pozisyon / borç stoku oranıyla emsallerine göre daha ılımlı konumda bulunduğu vurgulanırken, Ankara, Mersin ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinin hedge edilmemiş döviz cinsi borç pozisyonunun bulunmadığı, Muğla’nın borç stokunun % 3,4’ünün hedge edilmemiş döviz cinsi pozisyona sahip olduğu aktarılmıştır.

Ancak, inceleme kapsamında kur riski nedeniyle bahsi geçen belediyelerin kredi notunda bir değişikliğe gidilmemiş. Bu belediyelerin mevcut notu Türkiye’nin notunun üzerinde halen.

Fitch, 3 Aralık 2021 günü Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, kredi notunun görünümünü ise “negatif” olarak revize etmişti. Türkiye Cumhuriyeti hazinesi için verilen kredi derecelendirme kararı çerçevesinde yerel belediyelerin de kredi notlarında aynı değişikliğe gidilmiş ve kredi notu görünümleri negatife çevrilmişti.

Son incelemede ise, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunda yaptığı değerlendirme minvalinde incelediği 8 büyükşehir belediyesinin kredi notlarının (Antalya hariç) BB- düzeyinde olduğunu teyit etmiştir (Yerel yönetim birimlerinin uzun vadeli döviz cinsi kredi notları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kredi notunun üzerinde olamaz. Türkiye Cumhuriyeti Hazinesinin düşük kredi notu, belediyelerin kredi notunu da aşağı çekmektedir). Ancak Fitch, Antalya hariç diğer belediyelerin yerleşik olduğu ülkenin derecelendirilmelerinden bağımsız kredi profili notunun (bireysel kredi notu) (standalone credit profiles (SCPs)) Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi için verilen kredi notundan (Sovereign Issuer Default Ratings (IDRs)) yüksek olduğunu belirtmiştir.

 

 

Fitch Ratings’in CHP Belediyeleri için iddiası doğru değil
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin