Advert
  1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 09-10 Ocak 2022 Ülke Gündeminden

09-10 Ocak 2022 Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

-Birleşik Taşımacılık Sendikası(BTS), İzmir Alsancak Gar önünde, demiryollarının özelleştirilmesi ve sürgünlere karşı 52 hafta oturma eylemi ve basın açıklaması yapacak.

……

-Bugün saat 12.30’da, İnşaat-İş ve DİSK/Dev Yapı-iş Finans Merkezi’nde çalışan üyelerinin haklarının gasp edilmek istenmesine karşı Finans Merkezi Vakıfbank Şantiyes önünde eylem yapacak.

…..

-Bugün saat 10.00’da,  Dargeçit ilçesinde 8 kişinin kaybedilmesine ilişkin açılan davanın 24’üncü duruşması Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

……

-Bugün saat 12.30’da, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla hazırladığı raporu, DFG’de düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak.

…….

-Bugün saat 13.00^de,  Eğitim Sen Mersin Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’na ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenleyecek.

……

-Bugün saat 19.00’da, Batman Şehir Tiyatrosu’nun “Werne Ziman” adlı tiyatro oyununun gösterimi, Silopi ilçesinde gerçekleştirilecek.

……..

-10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne yine birçok sorunla girildiğinin altını çizen Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Neyi kutlayalım” sorusunu yöneltti. Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35’i geçtiği, gazetecilerin adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum bırakıldığını, yapılan haberler nedeniyle sansüre uğrandığını ya da otosansüre zorlandıklarını, belirten TGSİ resmi basın kartına erişimde engelin de devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin raporuna göre tutsak gazeteci sayısı Ocak 2022 itibariyle 21 iken, “34 meslektaşımızın cezaevlerinde tutuklu” dedi.

………..

-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli İl Örgütü, “Biz değiştireceğiz derhal istifa” şiarıyla Gebze’de bulunan Mevlana Kapalı Pazar Alanı’nda miting düzenledi. Halkın sabahın erken saatlerinde akın etmeye başladığı mitingde, miting  alana gelen binlerce kişi, çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. Konuşmacılar bu ülkeyi AKP ve MHPiktidarından den kurtaracaklarını söylediler.

……

-Tüketici Konfederasyonu Girişimi, “Bıçağın kemiğe dayandığı noktayı geçtik. Söyleyeceklerimiz var” diyerek, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yaptı.

…..

-Madenciler ve emekli madenciler, emekli maaşlarının sefalet seviyesinde olmasına karşı Manisa’nın Soma ilçesindeki Hükümet Meydanı’nda açıklama yaptı. “Ölüm aylığı anlamına gelen emeklilik ücretine madenci ‘hayır’ diyor” şiarıyla yapılan açıklamada, 2 bin 500-3 bin lira sınırındaki emeklilik ücretlerine karşı mücadele başlatıldığı duyuruldu. Eyleme emekliler başta olmak üzere maden işçileri yoğun katılım gösterdi.

……

-Tayyip Erdoğan’ın Turkovac aşısı ile ilgili bilimsel verilerin açıklanmamasını eleştiren Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) hedef gösteren sözleri karşısında TTB Merkez Konseyi’nden yazılı bir açıklama geldi.

Bilimsel verileri toplum adına talep etmelerinin hekimlik görevleri olduğunu belirten TTB, “Talebimiz çok açık ve nettir: İnsanların daha fazla aşı tereddüdü yaşamaması için tüm aşı çalışmaları ile ilgili verileri hızla kamuoyuyla paylaşın. Süreci tüm sağlık örgütleriyle birlikte yürütün; hızlı ve etkin bir aşılama programı oluşturun” dedi.

……..

-Mevsimlik ÇAYKUR işçileri ve çay üreticileri, seslerini duyurabilmek için Rize 15 Temmuz ve Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi. İşçi ve üreticilerin kitlesel basın açıklamasına DİSK Gıda-İş Sendikası da destek verdi.ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olarak çalışan Sevim Lokumcu, kurumda çalışan mevsimlik işçilerinin alın terinin verilmediğini söyledi.

……….

-İstanbul Sarıgazi’de Bedreddin ve Börklüce kitabını hazırlayan Sinan Araman ve Hasan Ateş’in katılımıyla söyleşi ve imza etkinliği düzenlendi.

……

-Aydın Çevre ve Kültür Platformu, Germencik ilçesinde bulunan Dağyeni köyünde yapılan maden sondaj çalışmalarına tepki gösterdi. Köylüler köy meydanından sondaj çalışmalarının bulunduğu yere yürünerek basın açıklaması yaptı. “Temiz hava hakkımızdır” ve “İncirlerimize zarar veren hiçbir işleme izin vermeyeceğiz” dövizlerinin taşındığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

…….

-Öğrenci Dayanışması, yaşanan ekonomik krizden öğrencilerin geçinemediğine dikkat çekmek için İstanbul Altunizade bulunan Cengiz Holding’in önüne eylem yaptı. “Haramilerin saltanatın yıkacağız” pankartını açarak sık sık “Milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte kapitalist sisteminiz ” sloganları atıldı. Öğrenciler, yanlarında getirdikleri faturalarını da göstererek tepkilerini dile getirdi.

…..

-Edirne’nin Keşan ilçesinde Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla “Zamlara ve hayat pahalılığına hayır” şiarıyla eylem yapıldı. Açıklamaya CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile siyasi parti, kitle örgütü ve sendikaların temsilcileri de katıldı.

Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda biraraya gelen halk “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP” ve “Hükümet İstifa” sloganları atarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

…….

-İzmir’deki hayvan hakları savunucuları, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” açıklamasının ardından sokakta yaşayan köpeklerin toplatılmasına tepki gösterdi. Konak Alsancak’ta bir araya gelen grup, “Hayvanlardan kurtulma yasasına hayır”, “Kanlı ölüm yasasına hayır” ve “Katliamlar cezasız kalmasın” dövizleri taşıdı.

…..

-İstanbul Edirnekapı’da, iflas ettiği gerekçesiyle 2 bin 200 işçiyi kapının önüne koyan ve tazminat ödemelerini yapmayan Uzel Makine firması protesto edildi. Fabrika önündeki çadırlı direnişin dün 491’inci günü geride bırakılırken işçilerden Suat Bektaş şöyle dedi: “Yasal haklarımız için mücadele ediyoruz. Mücadelemiz hem Uzel Patronuna hem sarı sendika Türk Metal Sendikasına karşıdır. Kazanan biz olacağız. Uzel Makina ve Metal İşçileri olacak.” İşçiler patronun yanı sıra Türk Metal sendikasını da kendilerini yüz üstü bıraktığı için eleştiriyor. İşçiler şu anda Nakliyat-İş sendikasıyla hareket ediyor.
……

-Güngören’de faaliyet gösterirken 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağının kalkmasıyla 104 işçiyi kovup fabrikayı boşalttıktan sonra kayıplara karışan Neo Trend patronu da protesto edildi. Tazminatlarını alamadan işsiz kalan işçiler Neo Trend’in üretim yaptığı firmalardan olan Hummel’ın Forum İstanbul AVM’deki mağazasının önünde eylem yaptı. İşçiler üst işveren olduğu için Hummel firmasına da seslenerek “Bu haksızlığa sessiz kalmayın. Hakkımızı vermeyerek suç işliyorsunuz” dedi.
…..
-Tuzla’da faaliyet gösteren Çin merkezli devlet destekli akıllı telefon üreticisi Oppo’nun kovduğu 500 işçi de dün hakları için direnişe devam etti.

……

-İzmir’in Tire İlçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı, dört koldan kuşatılmaya çalışılıyor. Orman ve tarım alanları içerisine mermer ocağı ve rüzgâr enerji santrali(RES) projeleri planlanan bölgede şimdi de Germencik’in Dağyeni köyünün yaylasında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü(MTA) tarafından yurttaşların izni olmadan maden sondaj çalışmasına başlandı. Bölge halkı, faaliyete tepki göstermek için yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve CHP Aydın Milletvekilli Süleyman Bülbül destek verdi.

…..

– Artan zamlara ve hayat pahalılığına dikkat çeken Sol Parti Adana İl Örgütü, “Halkı yoksulluğa, karanlığa iten bu iktidar bir an evvel ülkenin başından defedilmelidir” diye belirtti.

Sol Parti Adana İl Örgütü, hayat pahalılığı ve zamlara dikkat çekmek amacıyla Gençlik Meydanı’nda açıklama yaptı. Sol Parti üyesi Recai Gerçe, “Halkı yoksulluğa, karanlığa iten bu iktidar bir an evvel ülkenin başından defedilmelidir. Artık yeter! Yurttaşın bu iktidara dayanacak bir dakikası bile kalmadı” dedi.

……

-Cezaevlerinin çocuklar için tehdit mekanı olduğuna dikkati çeken ATO İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, “Anneleriyle birlikte cezaevinde kalan 0-6 yaş çocuklar süte, mamaya ve beze erişemiyor” dedi.

Cezaevlerinde tutuklulara yönelik baskı, şiddet ve sağlığa erişim önündeki engeller her geçen gün artıyor. Bu ihlallerden en çok etkilenen kesimlerin başında çocuklar geliyor. Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonu’nun verilerine göre; 31 Aralık 2021 itibariyle bin 941 tutuklu çocuk cezaevinde bulunuyor. 0-6 yaş arası çocuklar anneleriyle birlikte tutulurken, 12-18 yaş arası çocuklar ise kendi yargılama dosyalarından dolayı cezaevinde tutuluyor.  ATO İnsan Hakları Komisyonu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, 0-6 yaş arası çocukların baskının, otoritenin olduğu mekanlarda yaşamak zorunda bırakıldıklarını söyledi.

….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

09-10 Ocak 2022 Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin