Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP, Belediyeler Birliği için harekete geçti!

CHP, Belediyeler Birliği için harekete geçti!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP, yerel yönetimlerle ilgili çalışmasını geçen yıl tamamlamış ve parti meclisinde görüşerek oybirliğiyle kabul etmişti. Çalışma “yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, demokratikleştirilmesi ve şehirlerin sürdürülebilir kılınması” ana başlıklarına odaklanmıştı. Buna göre, yeni bir yerel yönetimler yasasıyla belediyelerin yetkileri, öz gelirleri ve hizmet kapasitelerinin artırılacağı, merkezi yönetime finansal bağımlılığının azaltılacağı, bütçelerinin kentin ihtiyaçlarına göre düzenleneceği belirtilmişti. Yerel yönetimlere, hizmet verdiği ulaşım, iletişim gibi bazı alanlarda vergilerin belirli oranlarını toplama yetkisinin verileceği kaydedilmişti. Torun, bu çalışmalarını güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’ye de sunacaklarını belirtti. Birlikte bir “yerel yönetimler yasası” hazırlamak istediklerini söyleyen Torun, “Şu anda İYİ Parti ile görüştük. Onlar ‘tamam’ dedi. Diğer partilerle de görüşüp, onlar da uygun görürse üretken bir yerel yönetimler yasasını oluşturmaya çalışacağız” bilgisini paylaştı.

 

“İktidar 19 yılda torba yasalarla yerel yönetimleri bir yamalı bohçaya döndürdü” diyen Torun, “Büyükşehir ve ilçeler arası sorunlar devam ediyor. 51 il, il statüsünde devam ederken 30 il büyükşehir statüsünde. Arada belki 30-40 kilometre mesafe var, birinde il özel idaresi kırsala hizmet ediyor birinde büyükşehir. O kadar çok tezatlar var ki. Gelir ve yetki paylaşımında çok büyük sorunlar var. Mesela motorlu taşıtlar vergisi Hazine’ye gidiyor. Burada mutlaka yerel yönetimlere pay verilmeli” ifadelerini kullandı. Altı partiyle bu konuları görüşmek istediklerini söyleyen Torun, “Belediyelerin gelir anlamında da güçlendirilmesi lazım. Anayasa çalışmasında yaptığımız gibi altı parti bir araya geleceğiz. Bir yasa çalışması yapacağız” dedi.

SARAYA BEŞ ARAÇ
Belediyelere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin kaynaklarının “eşitsiz” dağıtılmasını eleştiren Torun, “Nereyi elinize alsanız haksızlık var. Çevre Bakanlığı Saray’a beş tane araç vermiş. Saray’ın araca ihtiyacı mı var? TBB’ye de üye olmak zorundasınız. ‘Ben buraya para ödemiyorum’ deme şansınız yok. Gelirinin yarıdan fazlasını bizim belediyelerimiz sağlıyor ama siz kaynaklarınızı keyfi harcıyorsunuz” dedi. Torun, “İçişleri Komisyonu’nda şu anda yeterli imzayı topladık. Komisyonun önümüzdeki günlerde çalışmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta da TBB’yi denetlemesi için Sayıştay’dan randevu isteyeceğiz” dedi.

CHP, Belediyeler Birliği için harekete geçti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin