Advert
  1. Haberler
  2. Röportaj
  3. TGC Genel Sekreteri Güneş: İletişim Başkanlığı şeffaf olmalı

TGC Genel Sekreteri Güneş: İletişim Başkanlığı şeffaf olmalı

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile ilgili önemli iddialarda bulundu. İletişim Başkanlığını kapalı kapılar ardında gazetecilere bilgi vermeden toplandığını ileri süren TGC Genel Sekreteri Güneş, "İletişim Başkanlığı basın kartları konusunu üstlendiğinden beri kimin basın kartı aldığı ya da alacağı, kimin hangi nedenle kartının iptal edildiği anlaşılamamaktadır" dedi.

featured
Fotoğraf: Kişisel Arşiv
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Cevat Baran ÇAYDAŞ / Telif Özel Haber

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin genel faaliyetleri hakkında ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın mensuplarına basın kartı vermesine yönelik tavrının nasıl olduğunu konuştuk.

TGC’nin faaliyetleri hakkında önemli bilgiler veren TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, cemiyet olarak sadece mesleki eğitim vermekle yetinmediklerini, gazetecilere ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti de verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın mensuplarına basın kartı vermesiyle ilgili tutumunu değerlendiren TGC Genel Sekreteri Güneş, Basın Kartları Komisyonunun kapalı kapılar ardında gazetecilere bilgi verilmeden görüşme yaptıklarını belirterek, binlerce gazetecinin basın kartının iptal edildiğini ve binlerce gazetecinin de kartının incelemede olduğu gerekçe gösterilerek kendilerine verilmediğini aktardı.

“TÜRKİYE GAZETECİLERİ HAK VE SORUMLULUK BİLDİRGESİ, GAZETECİLERİN ANAYASASIDIR”

TGC’nin yayımladığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin gazetecilerin yol haritası olduğunun altını çizen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “1996’da çalışmaları başlayan bildirge için yoğun mesai harcadık, yurt dışındaki örnekleri taradık ve sonuçta ortaya çıkan metin sivil toplum örgütlerinin, baroların da katılımıyla tartışılmış ve kabul görmüştür. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi 1998 Genel Kurulu’nda üyelerin oy birliği ile kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, gazetecilerin anayasası işlevini görmektedir. Basın davalarında da hakimlerin atıf yaptıkları belgelerden biri olarak değer kazanmıştır. Bildirge son olarak 17 Nisan 2019 tarihinde yapılan genel kurulumuzca güncellenerek son halini almıştır” dedi.

TGC Genel Sekreteri Güneş, Turgay Olcayto’nun başkanlığını yaptığı TGC Yönetim Kurulu’nun kararıyla kurulan Kadın Gazeteciler Komisyonu, kadın gazetecilerin yaşadığı sorunları ortaya koymak ve medyada kullanılan eril dilin değişimine katkıda bulunmak için kurulduğunu ve Dünya Kadınlar Günü’nde her yıl TGC üyeleriyle toplantılar, yürüyüşler düzenlediklerini dile getirdi.

Komisyonun diğer faaliyetlerinden de bahseden Güneş, “Kadın ve Medya /Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu”nu hazırladıklarını ve hazırlanan kılavuzdan 2 bin adet bastırarak medya kuruluşlarına ve cemiyet üyelerine ulaştırdıklarını belirtti. Güneş, ayrıca Kadın Gazeteciler Komisyonu’nun, Medya kuruluşlarında ve İletişim Fakültelerinde okuyan gazeteci adaylarına yönelik “medyada cinsiyet eşitlikçi dil” konulu eğitim seminerleri verdiklerini de ifade etti.

BBC VE BRİTİSH COUNCİL İLE ORTAK ÇALIŞMA

Cemiyet olarak İstanbul’da ve bütün yurt genelinde mesleki eğitim seminerlerine, konferanslara ve uluslararası sempozyumlara aracılık ettiklerini, bugüne kadar 81 ilde 86 yerel medya semineri düzenlemiş olduklarını ve 9 bini aşkın gazeteciye meslek içi eğitim sertifikası vermiş olduklarını söyleyen Güneş, “BBC ve British Council işbirliği ile online ortamda 250 gazeteciye 11 uzmanlık alanında gazetecilik eğitimi verdik. British Council’la ortak düzenlediğimiz bir akademik çalışma sonucu Medyada Kadın, Çocuk ve kültürel köken konularının medyada işleniş biçimini ele aldık. BBC’den uzmanların da katıldığı iki günlük bir toplantı sonunda ortaya çıkan metin daha sonra ‘Medyada Çeşitlilik Kılavuzu’ ismiyle kitapçık şeklinde yayınladık. Medya kuruluşlarına ve üniversitelerin iletişim fakültelerine gönderdik” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETSİZ HUKUK DANIŞMANLIĞI HİZMETİ VERİYORUZ”

Öte yandan TGC’nin yalnızca gazetecilere meslek içi eğitim sertifikası vermekle yetinmediğini belirten Güneş, şunları söyledi:

“Sertifika eğitimlerinin yanı sıra cemiyet olarak gazetecilerin iş davalarında bilirkişi olarak görüş bildiriyoruz. Gazetecilerin haklarının korunmasına katkı sağlıyoruz. Avukatı aracılığıyla gazetecilere ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Meslektaşlarımızın çalışmalarını değerlendirmek ve teşvik etmek amacıyla ödül kurumunun yararına inanmış bir kuruluşuz. Bugüne dek Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Sedat Simavi Ödülleri, Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri ve 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Ödülü ve Yerel Medya Ödülleri olmak üzere dört dalda ödül düzenledik.

Bir diğer en önemli etkinliğimiz Basın Müzesi’nde düzenlenen “Meslekte İz Bırakanlar” adı altında gazeteci ustaları anmak amacıyla yapılan toplantılarımızdır. Bu toplantılarda gazetecinin, yazarın çalışmalarından, yaşamından örnekler veriliyor. Yakın dostları onu anlatan konuşmalar yapıyorlar. Bugüne kadar 26 merhum gazetecimiz toplantılarda anıldı.”

“BİNLERCE GAZETECİNİN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ”

Güneş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın mensuplarına basın kartı vermesiyle ilgili tutumunu “Basın Yayın Genel Müdürlüğü döneminde gazetecilerin basın kartı alıp-almadıkları açık biçimde kamuoyuna duyurulur, kendilerine de bildirilirdi. İletişim Başkanlığı basın kartları konusunu üstlendiğinden beri kimin basın kartı aldığı ya da alacağı, kimin hangi nedenle kartının iptal edildiği anlaşılamamaktadır. Binlerce gazetecinin kartı iptal edilmiş, gerekçe belirtilmemiştir. Binlerce gazetecinin kartı da ‘incelemede’ diyerek verilmemektedir. Basın Kartları Komisyonu da kapalı kapılar ardında gazetecilere bilgi verilmeden toplanmaktadır. Bu durum demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla yerleştiği ülkelerde çok sağlıklı işlerken, Türkiye’de gazetecilerin ağır sorunlarına yeni bir darbe de İletişim Başkanlığı’ndan gelmektedir. Basın kartı, gazetecilik mesleğini icra eden arkadaşlarımızın önündeki engelleri kaldıracak bir belgedir. Bu açıdan İletişim Başkanlığı konuyla yakından ilgilenmeli ve kurumu kamuoyuna açık tutmalı, yükümlülüklerini yerine getirmelidir” sözleriyle değerlendirdi.

Ek alanı

TGC Genel Sekreteri Güneş: İletişim Başkanlığı şeffaf olmalı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin