Getting your Trinity Audio player ready... |
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Güney Afrika’da tespit edilen ve aşılara dirençli olması ihtimali nedeniyle endişe yaratan Kovid-19’un “Omicron” varyantının açıklanandan daha önce Büyük Britanya’da bulunduğu ortaya çıktı. Britanya’da toplamda 32 yeni Omicron vakası bulunurken, İskoçya’daki 10 vakanın 9’unun Güney Afrika’nın dünyayı varyant hakkında uyarmasından 4 gün önce tespit edildiği bildirildi. Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer yeni Kovid varyantı Omicron’un ülke çapında enfeksiyonlarda büyük bir artışa sebep olduğu açıkladı. Ülkede son 24 saatte 8 bin 500 yeni Kovid vakası kayıtlara geçti. Bu sayının bir gün öncesinde 4 bin 300 olduğunu söyleyen yetkililer, Omicron’un Güney Afrika’da baskın varyant haline geldiğini paylaştı. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, yeni varyantların ortaya çıkmasının temel nedeninin dünya genelinde yeterli aşılama düzeyine ulaşılamaması olduğunu dile getirerek önemli açıklamalarda bulundu.
AŞILAMA RAKAMLARI KOMİK DÜZEYDE
Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde aşılama rakamlarının komik düzeylerde kaldığını vurgulayan Mustafa Torun, “İkinci temel neden de aşılamanın ötesinde maske, mesafe, hijyen ve diğer kurallara yeterince uyulmuyor ve virüs bu maraton koşusunda çok hızlı bir şekilde varyasyon oluşturarak önde gidiyor. Dolayısıyla hızlı bir şekilde yayılma gösteriyor. Virüsler doğal olarak yaşamak ister ve bu yaşam süreci içerisinde de önündeki engelleri kaldırmak ister onun için sürekli yeni varyasyonlar üretiyor ve aşılama tam olarak sağlanmadığı sürece de devam edecektir” açıklamasında bulundu.
Bu varyantların birbiri arasındaki en önemli farkın genetik yapılarının yani aminoasit dizilimlerindeki farklılıklar olduğunu da altını çizen Dr. Mustafa Torun, “Yayılma hızları ve bulaş riskleri bu sebeple birbirinden farklı oluyor. Örneğin Omicron varyantı diğerlerine göre çok daha hızlı bir şekilde yayılıyor. Diğer bir özelliği de tutunduğu ortamda daha uzun süreli yaşayabiliyor. Aşılara dirençli. Öldürücülük düzeyleri de varyasyonlara göre değişiklik gösteriyor” diye konuştu.
DAHA FAZLA TEST YAPILMALI
“Omicron varyantının Türkiye’de henüz görülmediği açıklandı ancak bu kesinlikle olmayacağı anlamına gelmiyor” diyen Torun önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini kaydetti. Dr. Torun, “Bizler bunu aldığımız önlemlerle ne kadar geciktirebilirsek o kadar daha olumlu sonuçlar görürüz. Bu sebeple maske, mesafe, hijyen ve havalandırma kurallarına uymalıyız. Dışarıdan özellikle de Afrika’dan gelen yolcuları belirli bir süre karantina da tutmalı ve mutlaka test yaptırmalıyız. Filyasyon çalışmaları son derece önemli. Onun için daha fazla test yapmalıyız. Doğası gereği her varyant ister istemez aşılardan kaçmak ister. Evrim süreci içerisinde bu böyledir. Aşıdan ne kadar kaçarsa yaşam süresi de o kadar uzar ve daha da yayılır. Bizim aşıları yapmamızın amacı da virüsün bu döngüsünü kırmaktır. Dolayısıyla virüsün yayılımını durdurabilmek amaçlanır. Omicron varyantının aşılardan ne kadar kaçtığı henüz kesin olarak bilinmiyor ancak ilerleyen bilimsel çalışmalarla bunların sonuçları ortaya koyulur” şeklinde konuştu.
AŞILAMA HIZI AZALDI
Aşılamada temel stratejinin tüm dünyada aşılanma olduğunu da belirten Torun, “Aşı kamunun hakkıdır ve evrenseldir. Aşı sadece gelişmiş ülkelerin malı değildir. Buradan akıllı bir sonuç çıkartırsak aşı sadece gelişmiş ülkelerde yapılırsa ve yoksul ülkelerde yapılmazsa bu heterojenite doğal olarak virüsün maratonu önde koşmasını sağlıyor. Biz geriden takip ettiğimiz sürece varyasyonlar olmaya devam edecek ve her varyasyonda insanları hastaneye yatırmaya devam edeceğiz ve insan ölümleri devam edecek. Zengin aşı firmaları maalesef aşı patentini paylaşmadı ve yoksul ülkelerde bu yüzden aşıya kavuşamıyor. Bir de aşı reddi denen bir durum var. Şu anda birçok ülkede aşılamadaki hız azaldı. Gelecekte maalesef aşılı olsak dahi aşısızlarla aynı ortamda olduğumuz sürece virüsü almak ve hastalanma olasılığımız artacaktır. MRNA aşıları ile aşılanmış kişilerde hastaneye yatma ve ölüm oranları son derece düşük. Bu sebeple 3. Doz aşıları da mutlaka yaptırmak gerekiyor. Hatırlatma dozu yeni varyasyonların yayılmaması açısından son derece önemli” dedi.
YAPTIRIMLAR GELMELİ
Aşılamayı kişinin iradesine bırakmamak gerektiğini de vurgulayan Uzm. Dr. Torun, “Eğer aşı bilinci gelişmemiş bir birey ve toplumdan söz ediyorsak bunu kişinin iradesine bırakmak doğru değildir. Hepimiz aşı yaptırmayan kişilere karşı sorumluyuz. Bunun mutlaka bir yaptırımı olmalıdır. Mutlaka acilen aşı yaptırmayanların eğitilmeleri ve yaptırmadıkları takdirde bazı haklarının kısıtlanması gündeme gelmelidir” ifadelerine