Advert
  1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 01-02 Aralık 2021 Ülke Gündeminden

01-02 Aralık 2021 Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

-Bugün saat 13.00’de, Asgari Değil İnsanca Yaşam bileşenleri, emekçilerin Çalışma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde kitlesel basın açıklaması ile taleplerini bir kez daha dile getirecekler.

………

-Bugün saat 12.00’de, SES İstanbul Aksaray Şubesi, ekonomik krize ilişkin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisi önünde açıklama yapacak.

…….

-Bugün saat 12.30’da, SES Ankara Şubesi, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi önünde açıklama yapacak.

…….

-Bugün saat 13.00’de, ÖHD ve hukuk örgütleri, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’da katledilen Tahir Elçi’ye ilişkin Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yapacak.

……

– Tutuklu aileleri, cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlattıkları Adalet Nöbeti 17’nci gününde devam edecek.

……..

-Bugün saat 14.00’de, Meclis Genel Kurulu’nda, elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. ……

……..

-Bugün 11.30’da, Sivil cuma namazlarına katıldıkları gerekçesiyle DİAY-DER üyesi 20 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

……

-Vero Madencilik’in Tekirdağ Malkara’da bulunan kömür madeninde çalışan yaklaşık 150 kişi tazminat ve maaş alamıyor. Maden işçileri 2 Aralık’a kadar patrona süre verdi. İşçiler, haklarının ödenmemesi durumunda, Bağımsız Maden-İş Sendikası’yla birlikte Vero Maden önünde çadır kuracaklarını duyurdu.

……

-Asgari Ücret Değil İnsanca Yaşam Ücreti bileşenleri, Mecidiyeköy, Uzunçayır, Zeytinburnu, M.Kemalpaşa, Şirinevler ve Okmeydanı’nda bildiriler dağıtarak 18 Aralık’ta Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılacak işçi emekçi buluşmasına çağrı yaptı.

…….

-Asgari Ücret değil insanca yaşam ücreti için bileşenler, 12 Aralık’ta İzmir Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirecekleri işçi emekçi buluşmasına emekçilerin katılması için sokak sokak bildiriler dağıtarak davette bulunuyor.

Bileşenler dün sabah, İzmir Bayraklı’daydı. Bu sabah, Soğukkuyu’da bildiri ve anonslarla emekçiler 12 Aralık buluşmasına davet edildi.

……….

– İHD Genel Merkez Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ercan Yılmaz, savcılık, ATK ve cezaevi idareleri tarafından ölüme terk edilen hasta tutuklular için bağımsız heyetler oluşturulmasını istedi.

Türkiye cezaevlerinde hasta tutukluların durumları gün geçtikçe kötüleşirken, yetkililer sessizliğini korumaya devam ediyor. Ağır hasta tutuklulara, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından sürekli “cezaevinde kalabilir” raporları verilirken, İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 2016’dan bugüne kadar 6 yılda en az 103 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. 12 Kasım’da ise İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve tedavisi yapılmayan 33 yaşındaki Efrinli hasta tutuklu Bangin Muhammed yaşamını yitirdi.

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi ve Genel Merkez Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ercan Yılmaz, ayrımcı kararların ölüm sayılarını arttıracağına dikkati çekerek, hasta tutuklular için acilen bağımsız heyetlerin oluşturulmasını istedi.

….

-Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından Boğaziçili akademisyenlerin nöbet eylemleri sürüyor.

Boğaziçili akademisyenler, bugün (1 Aralık) direnişin 332’nci, nöbetin 223’üncü gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 223. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

…..

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında 01 Aralık’ta toplandı. İşveren temsiclisi olarak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi temsilcisi olarak en çok işçi üyesi bulunan konfederasyon olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) masada bulunuyor.

……

-Haberin Bedeli, Kasım ayında 111 gazetecinin bin 817 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığını, 5 gazeteciye toplam 6 yıl 4 ay 12 gün hapis ve 16 bin TL para cezası verildiğini açıkladı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğiyle yürütülen Haberin Bedeli projesi kapsamında hazırlanan Kasım ayı raporu açıklandı. Kasım ayının da gazetecilere dönük baskı ve engellemelerle geçtiğine dikkat çekilen raporda, bir aylık dönemde 10 ayrı kentte 40 farklı duruşmada gazetecilerin yargılandığı aktarıldı.

….

-Çanakkale’de 24 Kasım tarihinde yapılan “Geçinemiyoruz” eylemi sırasında aralarında bir kadın avukatın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Kadın avukat kendisine uygulanan şiddet, taciz ve tehditler nedeni ile suç duyurusunda bulunurken, Çanakkale Barosu polis şiddetini Çanakkale Adliyesi önünde protesto etti.

……

-Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevden ayrıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre Elvan’ın yerine yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Erdoğan imzalı atama kararında şunlar ifade edildi:

“Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddit Nebati, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 106’ncı maddeleri gereğince atanmıştır.”

……..

-Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, Ankara’da bulunan Yılmaz Güney Sahnesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla kuruluşunu ilan etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Mülkiyeliler Birliği, ODTÜ Mezunları Derneği, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Hak ve Adalet Platformu, Antikapitalist Müslümanlar Diyalog Grubu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim Yurttaş Girişimi temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi toplantıya katıldı.

….

-Mağaza Market-Sen, Tanzim Market’in Yalova Adliyesi’nde görülecek konkordato davası öncesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada işçilerinin alacaklarının Ücret Garanti Fonu’ndan ödenmesi gerektiği belirtildi.

Dostluk ve Kültür Derneği, Devrimci İşçi Partisi ve Yalova Kadın Meclisi’de işçilere destek verdi.

Adliye önünde konuşan Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, “Tanzim Market’in ilan ettiği konkordatonun ardından üç aylık bir süre doldu. Hepimizin bildiği gibi bir Ücret Garanti Fonu var. İşçiler çalıştığı sürede maaşından kesinti yapılıp oluşturulan bir fon bu. Böylesi zor zamanlarda işçiler mağdur olmasın diye işçilerin yararlanabileceği bir fon ama ne yazık ki konkordato komiserleri Tanzim Market işçilerinin bu fondan yararlanmasını engelledi” dedi.

……..

-Tanzim Market yüzlerce işçiyi 2 ay maaş ödemeden çalıştırdıktan sonra 37 şubesini kapatarak merkezini İstanbul Yalova’ya taşımış hemen ardından da konkordato ilan etmişti. 2020 yılında kurulan Tanzim Market’la ilgili dün görülen davada iflas kararı verildi.

……

-TMMOB tarafından düzenlenen “Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor sorunlarımıza çözüm istiyoruz” kampanyası kapsamında kamuda çalışan mimar, mühendis ve şehir plancılarının maaş, özlük ve ek gösterge taleplerine ilişkin TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yazılı açıklama yaptı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, kamuda çalışan mimar, mühendis ve şehir plancılarının ücretlerinin iyileştirilmesini ve ek göstergenin 6400 seviyesine yükseltilmesini istedi.

…..

-KESK’e bağlı Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şubesi, KHK ile işlerinden ihraç edilen emekçilerin işlerine geri dönmesi için başlattıkları oturma eylemlerinin 188. haftasında Karşıyaka’da açıklama yaptı.

“Hukuk yok sayıldı, işimiz gasp edildi, oylama sürdü, adalet istiyoruz” ve “Oturma eylemimiz 188. haftasında” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Işıl Öncü okudu. Öncü, OHAL sürecinin sadece kişilerin ihraç edilmesi veya kurumların kapatılması ile sınırlı olmadığına işaret etti. Öncü, “Bu kapsamda darbe girişimi bahanesiyle tüm kamu emekçilerine yönelik baskı, yıldırma, açığa alma şeklinde açıkça hukuka ve ahlaka aykırı bir sistematik saldırı bulunmaktadır” dedi.

…..

-Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) İstanbul Şubeleri, sendikalarına üye PTT çalışanlarının başka bölgelere gönderilmesini Sirkeci’de bulunan PTT Baş Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti.

“Sürgün çağdaş bir baskı aracıdır” pankartının açıldığı eylemde söz alan HABER-SEN Genel merkez yöneticisi Banu Savaş, PTT yönetiminin salgını bahane ederek keyfi uygulamalarla, çalışanlara mobing uyguladığını söyledi. PTT’de yandaş sendikaların yöneticilerinin yönetime sınavsız geldiğini kaydeden Savaş, “PTT’de son 8 yıldır görevde yükselme sınavı yapılmamaktadır. Bunun yerine kurum dışından PTT’nin işleyişini bilmeyen, kurum kültürüyle yetişmemiş, yetersiz kişilerin yanı sıra; yandaş sendikaların yöneticileri liyakatsiz biçimde kuruma üst düzey yönetici olarak atanmaktadır” dedi.

…..

-Diyarbakır’da 21 öğretmenin ihraç edilmesini PTT Baş Müdürlüğü önünde protesto eden KESK İstanbul Şubeler Platformu, çıkarılan tüm engellere karşı ayakta kalmaya ve mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Diyarbakır’da 21 öğretmenin ihraç edilmesine ilişkin Sirkeci’de bulunan PTT Baş Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “OHAL uygulamaları son bulsun 35. madde kaldırılsın” pankartı açıldı.

…..

-KESK, 2022 bütçesine ilişkin “Geçinemiyoruz, insanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza” şiarıyla 18 Aralık’ta Diyarbakır ve İzmir’de, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyecek. Mitinge ilişkin basın toplantısı düzenleyen KESK Adana Şubeler Platformu, katılım çağrısında bulundu.

Eğitim-Sen Adana Şubesi’nde yapılan açıklamaya KESK Genel Merkez Kadın Sekreteri Döne Gevher ve Tüm Bel-Sen MYK üyesi Zeynep Sarıkaya Altun’un yanı sıra sendika yöneticileri katıldı.

….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

01-02 Aralık 2021 Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin