Getting your Trinity Audio player ready... |
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Burhanettin Duran, Sabah Gazetesi’ndeki köşesinde “BAE ile nasıl bir yeni sayfa” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin dış politikasını yönlendiren ekipte yer alan Duran, BAE ile ilişkilerin arka planını anlattı.
Duran, Türkiye ile BAE’nin bir yıl öncesine kadar birçok alanda derin gerilimler yaşadığını ve iki ülkenin ekonomik ortaklık temelinde yeni bir sayfa açmasının Ortadoğu’daki normalleşme arayışlarında etkide bulunacağını söyledi.
BIDEN ETKİSİ
“Ortadoğu’da bölgesel güçlerin normalleşme arayışında olduğu hepimizin malumu” diyen Duran, yazısını şöyle sürdürdü:
“Suudi Arabistan ve İran, BAE ve İran, Suudi Arabistan ve BAE ile Katar arasında gerginlikleri giderme görüşmelerinin yürüdüğünü biliyoruz. Bu trendin ana sebebi Biden yönetiminin, Trump döneminde Suudi Arabistan ve BAE’ye verilen desteği kesmesi. Yine İran üzerindeki maksimum baskı politikasının etkisini yitirmesi ve Tahran ile nükleer anlaşmaya dönme ihtimali, bölgesel güçlerin stratejik hesaplarını değiştirmeye yöneltti.
Bu değişimde en hızlı davrananın BAE olduğu açık. Sözgelimi Türkiye, Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan ile normalleşme arayışında olduğunu çeşitli defalar ifade etti. Ancak Ankara-Abu Dabi ve Tahran-Abu Dabi hattındaki toparlanmanın diğer başkentler arasında henüz olmadığı ortada. Türkiye ile BAE arasındaki normalleşme realist ve pragmatik temellere dayanıyor. Ankara’nın 2017’de Katar ablukası sırasında ve 2019’da Libya müdahalesinde gösterdiği kararlılık ve aldığı olumlu sonuçlar, BAE’yi Türkiye ile yeni bir ilişki geliştirmeye itti. Ayrıca, Abu Dabi’nin Yemen’e müdahalesinin sıkıntıları yeni bir arayışı mecbur kıldı.”
“İSRAİL, MISIR VE SUUDİ ARABİSTAN İLE NORMALLEŞME”
Duran, bölge ülkeleriyle ilişkilerin normalleşmesi çalışmalarının BAE’yle sınırlı olmayacağını kaydetti:
“BAE ile toparlamanın İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan ile normalleşmeyi ivmelendirmesi beklenirken zihinlerdeki soru şu: Peki Ankara ve Abu Dabi arasındaki ekonomi merkezli bu yakınlaşma diğer sorun alanlarını nasıl etkiler?”
Duran yazısında iki ülkenin ilişkilerindeki sorunların çözümünün hemen beklenmemesi gerektiğini, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Libya ve Afrika boynuzu gibi alanlarda iki ülkenin hem rekabet edeceğini hem de işbirliği arayacağı yeni bir döneme geçtiklerini kaydetti.
Yazının tamamı için tıklayın!